Ce trebuie să facem pentru a avea plămâni sănătoşi. Alimentul picant care ne apără plămânii dacă îl consumăm în mod regulat - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sănătatea plămânilor este foarte importantă susţin medicii
Sănătatea plămânilor este foarte importantă susţin medicii

Alimentaţia oferă numeroase remedii pentru o respiraţie sănătoasă şi lipsită de probleme. Specialiştii oferă câteva sfaturi practice pentru a avea cei mai sănătoşi plămâni.

Medicul specialist Anca Telehuz, şeful Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, se confruntă cu foarte multe cazuri zilnic. În cazul multora dintre pacienţii pe care îi tratează constată, în urma examenelor medicale la care sunt supuşi, faptul că au probleme cu plămânii. 

Fumatul, cel mai mare pericol

Medicii atrag încă o dată atenţia asupra faptului că fumatul reprezintă cel mai mare pericol în privinţa sănătăţii plămânilor. Fumul pe care un fumător îl introduce în plămâni conţine foarte multe substanţe toxice care pot provoca cancerul pulmonar.

De asemenea, fumătorul este responsabil şi pentru sănătatea altor persoane care, deşi nu au acest viciu, se pot îmbolnăvi dacă inhalează fumul de ţigară.

„Ceea ce se prezintă în media legat de efectele tutunului asupra sănătăţii plămânilor este cât se poate de adevărat. Fumatul este foarte nociv şi este principalul factor care determină apariţia cancerului pulmonar”, susţine medicul Anca Telehuz. De asemenea, medicii susţin faptul că mediul în care lucrăm poate afecta serios sănătatea plămânilor. Persoanele cu risc în dezvoltarea afecţiunilor pulmonare sunt în primul rând cele care activează în domeniul industriei.

„Oamenii care desfăşoară activităţi în diferite ramuri ale industriei vin în contact cu foarte multe substanţe chimice, pe care le inhalează sub formă de praf sau vapori. Aceste substanţe sunt responsabile pentru apariţia bronhopneumoniei sau a astmului”, adaugă medicul Anca Telehuz. 

Studii recente au demonstrat faptul că şi lucrătorii din panificaţie pot manifesta astmul bronşic din cauza unor particule care se regăsesc în făină şi care dau senzaţia unei alergii. 

Sfaturi pentru plămâni sănătoşi 

Medicii susţin că ne putem proteja plămânii printr-o alimentaţie corespunzătoare. Magneziul este principalul element care ajută plămânii să fie sănătoşi. Cele mai bogate alimente în magneziu sunt spanacul, nucile sau cerealele integrale. De asemenea, cafeaua are la rândul său efecte miraculoase supra sănătăţii plămânilor, consumată în cantităţi moderate putând să reducă efectele astmului. 

„Evident ceea ce mâncăm ne ajută sau nu ne ajută să fim sănătoşi. Şi în cazul plămânilor trebuie să fim atenţi la ceea ce mâncăm” mai spune medicul Anca Telehuz. 

De asemenea, ardeiul iute funcţionează ca un apărător al plămânilor. Alimentele picante determină eliminarea mucusului din plămâni. „Este vorba despre acea senzaţie în care nasul curge în exces. În acel moment, se declanşează eliminarea mucusului”, susţine medicul Anca Telehuz. La fel de benefice sunt şi inhalaţiile cu uleiuri esenţiale din rozmarin sau eucalipt, care ajută la curăţarea de impurităţi a plămânilor. 

Citiţi şi:

Cât de nociv este fumatul pasiv. Bolile pe care le poţi face dacă nu fumezi, dar stai în apropierea celor care au acest viciu

Ţigările electronice, la fel de toxice ca cele obişnuite. Specialiştii avertizează: „Nu ajută în sensul pentru care ea este comercializată“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite