Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Cele mai spectaculoase circuite de Formula 1 din lume, unde se poate circula cu viteze ameţitoare

0
29 Mar 2017 04:05:40
Autor: Mădălin Sofronie
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

Formula 1 atrage anual milioane de pasionaţi care vor să vadă maşinile care demarează, cu viteze ameţitoare, pe pistele special amenajate denumite circuite. Iată mai jos câteva dintre cele mai spectaculoase circuite de F1 din lume.

Formula 1 (F1) reprezintă clasa superioară a curselor de maşini cu monoposturi, adică cu un singur conducător auto. Cuvântul „Formula” defineşte o serie de reguli la care toţi participanţii trebuie să se conformeze. Sezonul campionatelor de Formula 1 constă într-o serie de curse, cunoscute sub numele de „Mari Premii” (Grands Prix), care se desfăşoară pe circuite speciale.
 
Un circuit stradal care înconjoară lacul Albert Park, Australia, devine odată pe an circuit de Formula 1. Cunoscută sub numele de Circuitul Melbourne, pista a fost inaugurată oficial în anul 1996. Pista este netedă şi se află amplasată în mijlocul unui peisaj pitoresc, fiind una dintre puţinele piste din calendarul Formulei 1 situate în apropierea unui ochi de apă. Piloţii consideră circuitul unul accesibil. Întrecerile de la Melbourne durează trei zile, zona în care maşinile îşi etalează caii putere fiind restricţionată. 

 
Pista care înconjoară podgoriile din Spania 
 
Cu o lungime totală de 4.428 de kilometri, în zona oraşului Jerez de la Frontera, există circuitul Permanente de Jerez. Pista a fost deschisă pe 8 decembrie 1985, un an mai târziu aici fiind organizată prima întrecere internaţională de motociclism din Spania şi prima cursă de Formula 1. Din cauza condiţiilor dificile pe care şoseaua a fost realizată, pista este la momentul de faţă închisă, fiind utilizată doar pentru teste. 
 
 
Autodromul din Sao Paolo 
 
La Sao Paolo, în Brazilia, există circuitul de Formula 1 cunoscut sub numele de „Jose Carlos Pace”. Este considerat drept circuitul cu cele mai multe viraje din lume, 15 la număr, fiind inaugurat în anul 1973. 

 
Cai putere pe pista Monza
 
„Autodromo Nazionale di Monza”, în traducere „Autodromul naţional din Moza”, cunoscut între fanii F1 şi ca Monza, este un circuit de curse auto din Italia unde are loc anual Marele Premiu al Italiei. Monza este circuitul care a găzduit până acum cele mai multe curse de Formula 1, lipsind din calendar doar în 1980, când a fost în reconstrucţie. Pista din Italia este printre cele mai vechi din lume, fiind dată în folosinţă în anul 1992. 
 
 
Cartierul Marina Bay din Singapore a devenit cunoscut datorită circuitului stradal din zonă unde se organizează competiţii de Formula 1. Pista are 5 kilometri lungime şi este identică cu cea din Monaco. Prima cursă organizată pe această pistă s-a desfăşurat în anul 2008. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii