Colonia de Muncă Vlădeni, purgatoriul din Bărăgan creat de comunişti pentru reeducarea „elementelor duşmănoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima Bărăganului, la Vlădeni, a existat una dintre cele 76 de colonii de muncă înfiinţate de comunişti în România prin care s-a încercat reeducarea persoanelor considerate o ameninţare pentru regim. La fel ca şi în celelalte spaţii de detenţie similare din ţară, cel de la Vlădeni a fost un adevărat gulag în care unii deţinuţi şi-au găsit sfârşitul.

În baza Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr.67 din 14 ianuarie 1950, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Direcţia Unităţilor de Muncă. Specialiştii Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, consemnează în „Caietele CNSA” ( nr. 2 (14) 2014) faptul că aceste spaţii de detenţie au fost create pentru  „a asigura reeducarea prin muncă a elementelor duşmănoase Republicii Populare Române”. Un an mai târziu, Direcţia Unităţilor de Muncă a fost comasată cu Direcţia Generală a Penitenciarelor, rezultând astfel o nouă instituţie, denumită Direcţia Generală a Penitenciarelor, Coloniilor şi Unităţilor de Muncă (DGPCUM). 

Două entităţi, acelaşi scop 

Potrivit studiilor de specialitate realizate de documentariştii CNSAS, deţinuţii încarceraţi în spaţiile de detenţie ale DGPCUM aveau parte de un tratament inuman. Oamenii erau ţinuţi permanent sub pază armată, erau obligaţi să muncească în agricultură până la 11 ore zilnic, iar cei despre care se considera faptul că nu lucrează suficient de mult sau conştiincios primeau raţii de hrană scăzute. De asemenea, deţinuţii aveau voie să se odihnească doar 7 ore din 24.

Deşi regulile de funcţionare erau identice, între coloniile de muncă şi unităţile de muncă erau anumite diferenţe. În coloniile de muncă erau internate persoanele condamnate prin hotărâri judecătoreşti, în timp ce în unităţile de muncă erau încarcerate persoanele considerate „elemente duşmănoase pentru regim” în urma anchetelor proprii ale Securităţii. 

Colonia de muncă de la Vlădeni 

În 1958, în judeţul Ialomiţa, la Vlădeni, se înfiinţează Colonia de Muncă Vlădeni sau „Formaţia 0886 – Coloană de Muncă M.I.”. Lagărul din Vlădeni este unul din cele 76 de astfel de spaţii de detenţie create în aceeaşi perioadă în România. 

Documentele oficiale ale CNSAS arată faptul că gulagul din Vlădeni avea 211 angajaţi şi a funcţionat până în anul 1977. La fel ca şi în cazul celorlalte colonii de muncă şi în cea de la Vlădeni, deţinuţii erau obligaţi să muncească până la epuizare. 

Datele arată că până la închiderea închisorii, la Vlădeni s-au aflat în detenţie peste 16.000 de persoane, mulţi dintre oamenii încarceraţi aici pierzându-şi viaţa din cauza muncilor istovitoare pe care erau obligaţi să le facă. 

Torţionarul Diaconeasa 

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memora Exilului Românesc, pe lista torţionarilor care numiţi de regimul comunist în fruntea coloniilor de muncă din România s-a aflau şi unul dintre şefii închisorii din Vlădeni. Este vorba despre Ion Gheorghe Diaconeasa care a ajuns comandatul închisorii în 1963.

Acesta a devenit cunoscut după a ordonat ca un deţinut, care ar fi încercat să evadeze, să fie legat la mâini şi la picioare de un par, iar la gât să-i fie aşezată o pancartă pe care scria: „prins din evadare”. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite