Cum afectează majorarea salariului minim pe economie industria lohn-ului. „Nu ştiu cum ne vom putea descurca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 februarie 2017, Guvernul României a decis creşterea salariului minim pe economie cu 16%, această măsură afectând afacerile din sfera IMM, mai cu seamă pe cele a căror producţie se realizează în regim de lohn. În Ialomiţa, un sfert din firmele care produc haine s-au axat pe acest tip de producţie.

Producţia de lohn înseamnă utilizarea mâinii de lucru necalificată sau puţin calificată locală, considerată ieftină pe plan internaţional. În cazul în care se foloseşte o materie primă, aceasta este importată, prelucrată, apoi exportată din nou.

În Ialomiţa, acest tip de afacere se întâlneşte cu precădere în industria textilă. Statistic, la nivelul judeţului există 46 de firme care produc haine, un sfert dintre ele funcţionând în sistemul lohn. Prin intermediul acestora se produc haine pentru brandu-uri celebre precum Zara, Lacoste sau Lee Cooper care, apoi, se vând în străinătate. 

Majorare considerabilă a costurilor 

Cea mai mare afacere în lohn din Ialomiţa, ca număr de angajaţi, există la Feteşti şi este deţinută de Gheorghe Tisianu. În fabrica lui Tisianu se produc haine pentru Lacoste care se vând în Italia şi Angalia. 

Administratorul firmei susţine faptul că majorarea salariului mimim pe economie adoptate de Guvern îl face să-şi ridice costurile de producţie cu 20.000 de euro pe lună. „Este o decizie care ne afectează în mod direct şi căreia încercăm să-i facem faţă. Nu ştiu cum ne vom putea descurca”, susţine Gheorghe Tisianu. 

Carmen Vulpe deţine de asemenea un mic atelier de textile la Slobozia, unde produce haine în regim de lohn pe care le vinde în Anglia.

Este, de asemenea, de părere că afacerea sa este afectată de majorarea salariului mediu pe economie, întrucât va fi nevoită să le ofere celor 35 de salariaţi ai săi cu 700 de lei mai mult. 

Toate acestea în contextul în care preţurile produselor pe care le realizează au scăzut. „Ca să înţelegeţi vă spun doar că o bluză costa în trecut 11 lei, acum o vindem cu 9 lei. Deci nu avem prea mare profit, iar acum salariile cresc” spune Carmen Vulpe.

Eşecul Alison Hayes 

Prima firmă din Ialomiţa care a decis să-şi întrerupă definitiv activitatea din cauza deciziei Guvernului de a majora salariul minim pe economie este compania britanică de textile Alison Hayes. Concernul a deschis la Urziceni încă de acum 20 de ani o fabrică de producţie vestimentară, iar la începutul acestei luni a anunţat faptul că o va închide din cauza costurilor ridicate pe care le impune producţia, în urma măririi salariilor medii.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite