Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Cum afectează majorarea salariului minim pe economie industria lohn-ului. „Nu ştiu cum ne vom putea descurca“

2
29 Mar 2017 18:04:04
Autor: Mădălin Sofronie
Cele mai multe firme de textile din Ialomiţa lucrează în regim de lohn FOTO: adevarul.ro
Cele mai multe firme de textile din Ialomiţa lucrează în regim de lohn FOTO: adevarul.ro

De la 1 februarie 2017, Guvernul României a decis creşterea salariului minim pe economie cu 16%, această măsură afectând afacerile din sfera IMM, mai cu seamă pe cele a căror producţie se realizează în regim de lohn. În Ialomiţa, un sfert din firmele care produc haine s-au axat pe acest tip de producţie.

Producţia de lohn înseamnă utilizarea mâinii de lucru necalificată sau puţin calificată locală, considerată ieftină pe plan internaţional. În cazul în care se foloseşte o materie primă, aceasta este importată, prelucrată, apoi exportată din nou.
 
În Ialomiţa, acest tip de afacere se întâlneşte cu precădere în industria textilă. Statistic, la nivelul judeţului există 46 de firme care produc haine, un sfert dintre ele funcţionând în sistemul lohn. Prin intermediul acestora se produc haine pentru brandu-uri celebre precum Zara, Lacoste sau Lee Cooper care, apoi, se vând în străinătate. 
 
Majorare considerabilă a costurilor 
 
Cea mai mare afacere în lohn din Ialomiţa, ca număr de angajaţi, există la Feteşti şi este deţinută de Gheorghe Tisianu. În fabrica lui Tisianu se produc haine pentru Lacoste care se vând în Italia şi Angalia. 
 
Administratorul firmei susţine faptul că majorarea salariului mimim pe economie adoptate de Guvern îl face să-şi ridice costurile de producţie cu 20.000 de euro pe lună. „Este o decizie care ne afectează în mod direct şi căreia încercăm să-i facem faţă. Nu ştiu cum ne vom putea descurca”, susţine Gheorghe Tisianu. 
 
Carmen Vulpe deţine de asemenea un mic atelier de textile la Slobozia, unde produce haine în regim de lohn pe care le vinde în Anglia.
 
Este, de asemenea, de părere că afacerea sa este afectată de majorarea salariului mediu pe economie, întrucât va fi nevoită să le ofere celor 35 de salariaţi ai săi cu 700 de lei mai mult. 
 
Toate acestea în contextul în care preţurile produselor pe care le realizează au scăzut. „Ca să înţelegeţi vă spun doar că o bluză costa în trecut 11 lei, acum o vindem cu 9 lei. Deci nu avem prea mare profit, iar acum salariile cresc” spune Carmen Vulpe.
 
Eşecul Alison Hayes 
 
Prima firmă din Ialomiţa care a decis să-şi întrerupă definitiv activitatea din cauza deciziei Guvernului de a majora salariul minim pe economie este compania britanică de textile Alison Hayes. Concernul a deschis la Urziceni încă de acum 20 de ani o fabrică de producţie vestimentară, iar la începutul acestei luni a anunţat faptul că o va închide din cauza costurilor ridicate pe care le impune producţia, în urma măririi salariilor medii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Saber Rider
29.03.2017, 20:30:56

Sunt o gramada de astfel de firme la noi in tara care spun ca produc imbracaminte catre firme de top (se lauda prin ziare si peste tot) iar cand e vorba de salariiile oamenilor care de cele mai multe ori muncesc suplimentar (si chiar pe ore neplatite) spun "vai ce saraci suntem noi ! " , "nu avem profit mare" ! "nu avem bani de salarii". Adica ei vand o bluza cu 9 lei iar fimele barsoane din strainatate si ele o revand la noi in tara cu 300 sau chiar 400 lei ? De ce firmele de acest gen nu se ridica pe picioarele proprii (fara ajutorul brandurilor straine ) si nu vinde imbracamintea (sub brand propriu) direct pe piata romanesca ? (sau chiar in strainatate) nu cu 9 lei, nu cu 11 ci la 20-30 lei ? sau chiar mai mult, eu nu cred ca nu s-ar vinde ! platesc cu cea mai mare placere 50 de lei (sau chiar mai mult) pentru un tricou produs in Romania, pentru mana de lucru ,material etc dar nu 400 pentru ca are nu stiu ce scris pe el (brand renumit ).

Stefanescu Marian
29.03.2017, 20:55:04

Cum afectează?Păi se vede-pleacă firmele străine şi rămân în loc şomeri pe care trebuie să-i plătească Olguţa Vasilescu cu banii...altora...nu ai lui Dragnea.