Cum încearcă o profesoară şi cel mai bun elev al său să construiască o sală de sport în curtea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
chidu

După o carieră fulminantă pe pista de atletism, Tudoriţa Chidu, cea mai glorioasă sportivă din Ialomiţa, s-a retras din activitatea competiţională şi predă disciplina care i-a adus succesul într-o şcoală de la ţară, unde nu există sală de sport. Impedimentul nu o împiedică să aibă parte de rezultate prin copiii pe care îi pregăteşte pentru concursurile şcolare de atletism.

De şapte ani, Tudoriţa Chidu (47 de ani) este profesor titular la Şcoala Generală cu Clasele I-VIII „Ionel Perlea”, din localitatea ialomiţeană Ograda.  Între 1980 – 1995, Tudoriţa Chidu era atleta care revenea în Bărăgan cu medalii de bronz, argint sau aur obţinute la întrecerile mondiale de atletism, organizate în toate colţurile lumii.

„Viaţa de sportiv este foarte frumoasă. Mi-e dor uneori de cantonamente, de antrenamente şi de competiţii” mărturiseşte fosta sportivă, entuziasmată. Astăzi, ea face performanţă alături de copiii cărora le predă această educaţie fizică, în mica şcoală de la ţară.

Pe un panou montat pe pereţii unităţii de învăţământ, sunt lipite o sumedenie de diplome pe care elevii pregătiţi de Tudoriţa Chidu le-au obţinut în ultimii ani la întrecerile sportive şcolare, organizate sub atenta ei îndrumare. De asemenea, alte câteva medalii şi cupe sunt aşezate la loc de cinste în biroul directorului unităţii de învăţământ.

chidu

Tudoriţa Chidu, un profesor mândru de rezultatele elevilor săi FOTO: Mădălin Sofronie

„Iubesc foarte mult sportul şi încerc să-i fac şi pe copii să îndrăgească această disciplină. Sportul înseamnă sănătate şi bună dispoziţie. Copiii sunt foarte încântaţi şi mie îmi place să lucrez cu ei” declară  fosta sportivă de performanţă, devenită profesoară.

„Iarna facem ora în clasă”

Pentru a obţine aceste performanţe, eforturile profesoarei, dar şi ale elevilor, sunt destul de mari. Şcoala în care predă nu dispune de o sală de sport, tocmai de aceea pregătirea elevilor se face, mai ales în sezonul rece, în incinta sălilor de clasă.

„Ne-am dori să avem o sală de sport. În perioada rece nu lucrăm decât în clasă. Totuşi, chiar şi iarna, când este vreme frumoasă ieşim afară. Dacă aveam şi noi o sală de sport puteam să facem mult mai multe lucruri    ” declară Tudoriţa Chidu. Totuşi, ea speră ca eforturile pe care le depune în privinţa pregătirii elevilor şi organizării concursurilor şcolare de atletism să mobilizeze autorităţile în ideea construirii unei săli de sport la şcoala din Ograda.  

Cel mai bun atlet al şcolii din Ograda

O sală de sport îşi doreşte şi Alexandru Stan (13 ani), elev în clasa a IV-a la şcoala unde Tudoriţa Chidu predă educaţia fizică. El este cel mai bun alergător din cadrul unităţii de învăţământ, reuşind în ultimii doi ani să câştige peste 10 medalii la competiţiile de profil organizate la nivel judeţean.

Cea mai recentă cupă a obţinut-o cu câteva luni în urmă la un concurs judeţean de cros, desfăşurat la Slobozia. La fel ca şi profesoara sa, speră ca rezultatele pe care le obţine să sensibilizeze autorităţile, iar în curtea şcolii să fie construită mult dorita sală de sport.

chidu

Alexandru Stan aleargă pentru a îndeplini visul său şi al celorlalţi colegi de şcoală: sala de sport FOTO: Mădălin Sofronie

Este convins că performanţele sale ar creşte, dacă ar avea un spaţiu special amenajat unde să se antreneze. „Este nevoie de o sală de sport la noi în şcoală şi eu alerg pentru a le demonstra tuturor că avem nevoie de un spaţiu special unde să ne antrenăm. Să sperăm că se va întâmpla acest lucru” spune elevul.
 

Eforturi zadarnice

Autorităţile locale din Ograda cunosc foarte bine necesităţile unităţii şcolare, însă toate demersurile lor în ideea de a construi o sală de sport au fost sortite eşecului. Proiectele sunt vechi de 10 ani, însă nici până în prezent banii pentru deschiderea şantierului nu au ajuns la primărie.

„În 2005 am făcut proiecte pentru o sală de sport de tip B, pe care intenţionam s-o construim prin Compania Naţională de Investiţii, însă n-au fost fonduri şi pentru noi. Avem proiectul pe lista de investiţii şi tot aşteptăm ca Guvernul să de aloce şi nouă fonduri în baza unor programe. Dar până acum nu s-a întâmplat nimic” declară Lilian Badea, primarul comunei Ograda.

Citiţi şi:

Scrisoarea unei eleve de la ţară pentru şefii Educaţiei: „Mulţi copii sunt luaţi de la şcoală şi duşi la muncă. Să schimbăm ceva în această lume!”

O profesoară pensionară, despre secretele notelor mari. Cât trebuie să înveţe elevii şi cum trebuie să se comporte profesorii cu ei









 
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite