Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Cum pierde sănătatea ialomiţeană bani. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia rămâne fără 30 mii de lei pe lună din cauza angajaţilor

0
8 Nov 2014 16:10:11
Autor: Mădălin Sofronie
Laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a rămas fără acreditare RENAR FOTO: adevarul.ro
Laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a rămas fără acreditare RENAR FOTO: adevarul.ro

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia pierde banii pe care reuşea să-i obţină singur. Este vorba  de cei 30 mii de lei pe lună, proveniţi din analizele efectuate în cadrul laboratorului unităţii medicale. Toate acestea întrucât respectiva secţie a rămas fără acreditarea RENAR, în baza căreia spitalul putea deconta de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cheltuielile investigaţiilor efectuate pentru bolnavii care nu erau internaţi.

Laboratorul de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a fost acreditat RENAR pentru prima dată de la înfiinţarea sa în anul 2012.

Documentul a fost valabil pînă în urmă cu o săptămână, însă procedura pentru obţinerea unei noi acreditări ar fi trebuit începută în luna ianuarie a acestui an, motiv pentru care, deocamdată, laboratorul de la spitalul din Slobozia a rămas fără acreditare.

Totul din cauza faptului că angajaţii Secţiei au omis să realizeze toată documentaţia necesară reacreditării.

"Procedura trebuia începută din ianuarie 2014, adică, aşa cum scrie legea, cu cel puţin 9 luni înainte ca acreditarea să expire. Nu ştiu de ce nu s-a făcut acest lucru, eu nu eram şef la vremea respectivă al acestei secţii" precizează Ştefania Iamandi, noul şef al laboratorului medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Mai mult decât atât, pentru obţinerea unei noi acreditări, laboratorul ar fi trebuit să aibă o schemă completă de personal.

În prezent, Secţia funcţionează cu un deficit de doi biologi şi un medic specialist. Surse din cadrul unităţii medicale explică faptul că în 2012, acreditarea a putut fi obţinută pentru că cele trei posturi vacante au fost acoperite cu angajaţii plătiţi în baza convenţiilor civile, pe care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care au venit în control în ianuarie la Slobozia le-au declarat ilegale.

Acreditarea RENAR a Laboratorului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia este importantă în condiţiile în care, datorită acelui document, unitatea sanitară beneficia de 30 mii de lei pe lună, bani pe care acum nu-i mai poate primi.Respectivele sume proveneau din decontarea analizelor medicale efectuate pentru pacienţii care nu erau internaţi în spital.

"Puteam deconta de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cheltuielile pentru toţi pacienţii care se adresau laboratorului. Acum toate investigaţiile care nu vizează bolnavii internaţi nu ne mai sînt suportate de Casă, motiv pentru care nu le mai putem efectua!" precizează medicul şef Ştefania Iamandi.

Deşi infimă ca valoare, suma de 30 mii de lei pe lună provenită de pe urma investigaţiilor medicale era necesară spitalului, în condiţiile în care unitatea se află într-un colaps financiar. În situaţia actuală, unitatea are datorii de ordinul milioanelor de lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii