Cum s-a reuşit în Ialomiţa „performanţa“ de a se cheltui 6,2 milioane de euro pentru o reţea de apă nepotabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţia în reţeaua de apă şi canalizare se ridică la suma de 6,2 milioane de euro
Investiţia în reţeaua de apă şi canalizare se ridică la suma de 6,2 milioane de euro

Oficialii din trei primării din Ialomiţa s-au grupat într-o asociaţie şi au accesat fonduri europene pentru a construi reţele de apă potabilă şi canalizare. N-au luat în calcul că apa care urma să ajungă la robinete nu putea fi băută.

Un proiect care a costat 6,2 milioane de euro, pentru realizarea reţelelor de apă şi canalizare în trei localităţi din Ialomiţa, a fost terminat, dar nu poate fi dat în folosinţă.  

Proiectul a fost iniţiat în anul 2008, prin gruparea primăriilor Giurgeni, Gura Ialomiţei şi Mihail Kogălniceanu în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Lunca Dunării“. Prin parteneriatul creat, cele trei localităţi ialomiţene au accesat fonduri europene nerambursabile pentru reţeaua de utilităţi care să le scoată din Evul Mediu.

Datele statistice ale Biroului de Monitorizare a Afacerilor Europene din cadrul Prefecturii Ialomiţa clasificau proiectul celor trei comune drept cel mai mare ca valoare din judeţ, datorită sumei uriaşe pe care administraţiile locale au primit-o din partea Uniunii Europene în primul ciclu programatic, 2007 – 2013.

Tăvălugul autorizaţiilor

Investiţia realizată la nivelul comunelor Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei şi Giurgeni s-a finalizat în urmă cu mai bine de un an, dar reţelele de apă şi canalizare nu sunt folosite fiindcă nu există autorizaţii – de mediu şi sanitară. „Nu putem să emitem documentul (n.r. – autorizaţia de mediu) în lipsa autorizaţiei sanitare. Ar fi ilegal să facem acest lucru, iar legile nu pot fi încălcate“, susţine Laurenţiu Gheauru, directorul APM Ialomiţa.

Dar marea problema este dincolo, la Direcţia de Sănătate Publică. „Nu putem să emitem autorizaţia sanitară pentru că apa are probleme de potabilitate. Am prelevat de mai multe ori probe de apă din zonă, dar au fost constatate depăşiri ale concentraţiilor de substanţe acceptate“, susţine Dan Noel, directorul DSP Ialomiţa. În urma analizelor efectuate în zonă s-a descoperit că apa înregistrează concentraţii peste limita admisă la parametrii amoniu şi fier.

Doar o primărie „a reparat“ apa

Cei implicaţi în proiect susţin că au încercat să rezolve problema potabilizării apei. Astfel, au fost cheltuiţi alţi 300.000 de lei pentru cumpărarea unor filtre speciale utilizate în procesul de potabilizare a apei. În ciuda investiţiei, apa a rămas tot nepotabilă. „Am mai redus din probleme, însă situaţia tot nu este rezolvată pe deplin. Trebuie ca şi celelalte două localităţi să investească şi să-şi rezolve problemele. Proiectul acesta depinde de eforturile fiecăruia dintre noi“, susţine Alexandru Dinu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu şi preşedintele Asociaţiei Dezvoltare Intercomunitară „Lunca Dunării“.

Oficialii firmei care a asigurat managementul pentru realizarea proiectului susţin că riscul ca banii să fie înapoiaţi nu există. „Nu se poate pune în discuţie aşa ceva. Noi am făcut şi vom face demersuri pentru remedierea acestei situaţii şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. Cu siguranţă totul este în regulă“, declară Raluca Dumitrescu, managerul proiectului implementat în cele trei comune din judeţul Ialomiţa.

 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite