Slobozia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cum a scăpat părintele Papacioc de plutonul de execuţie comunist

20
28 Jul 2013 10:05:25
Autor: Mădălin Sofronie
Considerat „patriarhul Dobrogei“, părintele Arsenie Papacioc s-a născut în satul ialomiţean Misleanu FOTO: arhivă adevarul.slobozia.ro
Considerat „patriarhul Dobrogei“, părintele Arsenie Papacioc s-a născut în satul ialomiţean Misleanu FOTO: arhivă adevarul.slobozia.ro

Experienţa „patriarhului Dobrogei“ le-a întărit credinţa în Dumnezeu oamenilor din Misleanu, satul ialomiţean în care s-a născut duhovnicul. Părintele Arsenie Papacioc le-a împărtăşit localnicilor durerea de a-l fi văzut pe fratele său sfârşind sub gloanţele călăilor.

Duhovnicul a fost cel de-al şaptelea copil al agentului sanitar Vasile Papacioc, decedat în anii ’40 din cauza unei boli de plămâni. 
 
El este înmormântat alături de soţia sa în cimitirul din Misleanu. Oamenii locului spun că bunicul patern al lui Anghel, preotul aromân Albu, a fost cel care i-a arătat drumul viitorului preot Arsenie către credinţa cea dreaptă.
 
Apropiată a familiei Papacioc, bătrâna Elena Gheorghe (74 de ani) avea 11 ani în momentul în care l-a cunoscut pe viitorul preot.
 
Locuia la doar două case de locuinţa boierească în care a venit pe lume duhovnicul. Copil fiind, trăgea cu urechea la vorbele oamenilor mari şi aşa a aflat istoria numelui „Papacioc“ . 
 
„Când eram mică, tot satul vorbea despre bunicul părintelui Arsenie, care avea barbă lungă. Oamenii îi spuneau «Popa cu cioc», iar de aici s-a ajuns la «Papacioc»“, rememorează bătrâna. Părintelui Arsenie îi plăcea tare mult să stea de vorbă cu copiii şi să le vorbească despre Dumnezeu. Când vedea copii pe stradă mereu îi chema la el şi le vorbea despre Dumnezeu şi despre faptul că trebuie să facă mereu fapte bune şi să fie ascultători“, adaugă Elena Gheorghe.
 
Miracol venit din cer
 
Femeia îşi aminteşte şi de momentul în care duhovnicul, care şi-a trăit cea mai mare parte din viaţă pe meleaguri dobrogene, a fost aruncat în închisorile comuniste.
 
Totul s-a întâmplat din cauza unor legături pe care atât părintele Arsenie, cât şi un frate mai mare de-al său le-ar fi avut cu legionarii. 
 
Viaţa în închisoare avea să fie destul de dură pentru cei doi. După ce au îndurat foametea şi bătăile cumplite, au fost aduşi în faţa plutonului de execuţie, unde fratele său şi-a găsit sfârşitul.
 
Aceeaşi soartă ar fi avut-o şi părintele Arsenie, însă, în momentul în care arma călăului i-a fost îndreptată către tâmple, a început să se roage la Dumnezeu să-l ţină în viaţă, iar ca prin minune ordinul de tragere a fost oprit de comandantul plutonului de execuţie.
 
„Atunci şi-a dat el seama că Dumnezeu trebuie cinstit şi a decis să se călugărească. Ne-a povestit că tremura din tot corpul şi îi dădeau lacrimile în momentul în care şi-a văzut fratele cum este omorât. Spunea: «M-am rugat la Sfântul Nicolae să ne ţină în viaţă pe amândoi, însă am scăpat doar eu. Dumnezeu m-a salvat»“, îşi aminteşte bătrâna cuvintele rostite de duhovnic imediat ce a fost eliberat din beciurile comuniste.
Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

x cogito ergo sum
28.07.2013, 10:36:35

Auzi la el ! Sa rugat la mos Nicolae sa-l scape si Dumnezeu l-a salvat . Unde-i logica ? Pana la urma cine l-a salvat ? Eu zic ca daca se ruga la sfanta Vineri scapa si frate-su nu doar el cu viata .

-4 (10 voturi)
ionescu cristi
28.07.2013, 11:02:07

Termenul de "PARINTE" folosit de popi cu scopul manipularii inconstientului. Manipularea inconsientului se face prin folosirea cu scop de subordonare de catre religie a numerosilor termeni de « parinti »(popa=parinte,d_zeu=parinte,etc=parinte).Numind pe cineva " parinte "creierul uman nu poate sa mai deosebeasca asa usor notiunea de " parinte "pe care o confunda cu tatal sau biologic .Cati dintre oameni pot renunta la parintii sai ?Inconstientul face confuzia intre parintele natural si parintele spiritual contopindui , astfel individul fara prea multa carte nu mai poate renunta .Cand va adresati unui popa cu " parinte" ,creierul ii acorda incredere aproape ca si parintilor biologici. Niste speculanti acesti popi cum spuneam si mai sus .Parintele cui ?In afara de parinte al copiilor lui ,termenul de parinte este un cuvant manipulator iar popii sunt cei mai buni manipulatori .

-5 (13 voturi)
ionescu cristi
28.07.2013, 10:52:16

Terminati cu barabosi acestia mincinosi care si au inventat tot felul de povesti pentru a putea iesi in evidenta si a cere mila(bani) .Toti o fac pe victimele, pe sfintii.Comunistii au folosit acesti oameni fara capatai numiti popi pentru propaganda comunista .Niste speculanti acesti popi au speculat mereu ori ce eveniment ,ori ce catastrofa naturala pentru a s apropaga dogmele antice facatoare de bani (minuni).

-4 (14 voturi)
x cogito ergo sum
28.07.2013, 12:38:59

Cand numesti pe cineva parinte la cine te referi in primul rand ? La un frate la un prieten la un amic ? Nu ,bineinteles . Ci la tatal care te-a crescut si ingrijit .Asadar cand zici parinte de fapt zici tata . Ori Isus le-a zis ucenicilor sai deci si viitorilor crestini sa nu numeasca pe nimeni TATA caci unul singur este TATA adica Dumnezeu din cer.Ori drepcredinciosii ortodocsi fac tocmai pe dos incalcand flagrant invatatura lui Isus numind pe popi parinte sau tata

0 (6 voturi)
Val Petru
28.07.2013, 13:55:39

Papacioc a fost legionar activ, apropiat al lui CZ Codreanu. El insusi a afirmat: "Eu sunt prezent ca monah şi bucuros că am fost legionar înainte". Deci, nu "legaturi pe care le-ar fi avut cu legionarii" ci militant legionar activ, primar legionar si propovaduitor asiduu al exterminarii evreilor, la fel ca MAJORITATEA popilor ortodocsi din perioada 1930-1940. Sunem in 2013, nu in 1937, iar Adeverul a avut o atitudine critica fata de legionari. Deci, Adevarul.ro, mai incet cu propaganda neolegionara, riscati incidente penale severe!

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările