Cum scoţi din pericol o persoană pe cale să se înece. ISU Ialomiţa: Salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăldatul în locuri nepermise, un pericol major FOTO ISU Ialomiţa
Scăldatul în locuri nepermise, un pericol major FOTO ISU Ialomiţa

În scopul preîntâmpinării unor tragedii ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, în timpul perioadei caniculare când tot mai mulţi oameni aleg să meargă la scăldat, I.S.U. Ialomiţa face o serie de recomandări. Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute.

Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac. Tratamentul unei victime prin înec presupune patru etape distincte: salvarea din apă; suportul vital de bază; suportul vital avansat; îngrijirea post-resuscitare.

Salvarea din apă

Când vedeţi o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriţi. Această acţiune poate să nu aibă succes şi să vă pună viaţa în pericol.

Întinde-i mâna şi trage-l 

Folosiţi orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o văslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiţi-le!

Aruncă-i şi trage-l

Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există aşa ceva, improvizaţi. Aruncaţi orice pluteşte: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o maşină. Gândiţi-vă înainte de a acţiona.

Vâsleşte

Dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiţi-o dacă ştiţi să o manevraţi. Protejaţi-vă cu o vestă de salvare.

Intră în apă

Dacă s-au epuizat toate posibilităţile de salvare, intraţi în apă, doar dacă sunteţi un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

Primul ajutor

Dacă sunteţi în situaţia de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranţa salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcţiilor vitale şi stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceţi cu faţa în sus pacientul. Ţineţi capul victimei în poziţie neutră. Folosiţi o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviţi, ascultaţi şi simţiţi dacă există respiraţie. Dacă pacientul nu respiră, porniţi resuscitarea cardio-pulmonară. Primul şi cel mai important tratament al victimei înecate este reducera hipoxiei. 

Pentru prevenirea riscurilor de înec, I.S.U.Ialomiţa recomandă:

1. Scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens;

2. Nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

3. Nu intraţi în apă după expunere îndelungată la soare ori după ce aţi consumat alcool;

4. Dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;

5. Se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;

6. Le recomandam părinţilor să-şi supravegheze atent copii şi să nu-i lase niciodată singuri în apa;

7. Este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

Vă mai recomandăm şi:

Tragedie la scăldat. Un adolescent a fost înghiţit de apele Borcei, ce a încercat să facă băiatul

Tragedie la pescuit. Un bărbat, în vârstă de 42 de ani, a murit înecat sub ochii amicului său

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite