Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Cum vor merge la şcoală copiii din Slobozia. Primărie: Infrastructura deficitară nu permite prezenţa fizică la cursuri a tuturor elevilor

0
10 Sep 2020 14:24:13
Autor: Ionela Stănilă
În şcolile din municipiul Slobozia nu se pot asigura măsuri de distanţare între elevi FOTO Facebook/ Şcoala Gimnazială Sf. Andrei
În şcolile din municipiul Slobozia nu se pot asigura măsuri de distanţare între elevi FOTO Facebook/ Şcoala Gimnazială Sf. Andrei

Municipiul Slobozia a intrat pe scenariul verde din punct de vedere epidemiologic, ceea ce înseamnă că toţi copiii pot merge la şcoală. Majoritatea unităţilor de învăţământ, însă, vor începe activitatea pe 14 septembrie după scenariul galben, adică jumătate din elevii unei clase în on-line şi cealaltă jumătate în sală.

Şi asta din cauza infrastructurii deficitare, care nu permite prezenţa fizică la cursuri a tuturor elevilor. Resursele financiare sunt şi ele limitate, spun reprezentanţii Primăriei Slobozia.
 
"Condiţiile în care va fi deschis anul şcolar 2020- 2021 au fost repuse pe masa discuţiilor între directorii de şcoli şi grădiniţe cu reprezentanţii administraţiei publice locale. Respectarea normelor de protecţie stabilite prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării impune cheltuieli pe care nici unităţile de învăţământ şi nici UAT-ul nu le pot susţine, cu toate economiile făcute la buget şi cu redirecţionarea de fonduri de la alte instituţii aflate în subordinea Primăriei Slobozia către învăţământ", a anunţat viceprimarul Gabriel Muşat.
 
În această perioadă, conform autorităţilor locale, sunt aşteptate răspunsuri şi de la Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean Ialomiţa, cărora le-au fost înaintate adrese privind necesarul şcolilor şi grădiniţelor pentru primirea în clase a copiiilor şi cadrelor didactice în condiţii de siguranţă sau pentru asigurarea desfăşurării orelor on-line.
 
Pe lângă măşti şi substanţe dezinfectante, unităţile de învăţământ au nevoie şi de mobilier pentru asigurarea distanţării, dar şi de tehnică şi internet de mare viteză pentru lecţiile susţinute on-line. Managerii unităţilor şcolare au ridicat şi problema personalului medical din cabinetele şcolare, unde este nevoie de o suplimentare pentru sporirea asistenţei medicale.
 

2,6 milioane de lei, necesare pentru cheltuieli urgente

"Pentru asigurarea cheltuielilor urgente, necesare deschiderii anului şcolar, situaţia va fi dezbătută de Consiliul Local, care va fi convocat într-o şedinţă extraordinară. Necesarul de materiale sanitare şi de igienă pentru deschiderea şcolilor în condiţii de siguranţă pentru elevi şi cadre didactice pune presiune pe administraţia publică locală care trebuie să găsească surse de finanţare. Scenariul verde are estimată o valoare a cheltuielilor de 2.600.000 lei pentru achiziţia de măşti şi substanţe dezinfectante doar până în luna decembrie", spune viceprimarul Gabriel Muşat.
 
În această săptămână va avea loc o nouă întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ pentru a definitiva necesarul de cheltuieli în funcţie de scenariul care va fi ales pe 10 septembrie. Deşi la masa discuţiei despre deschiderea anului şcolar nu s-au aşezat toţi factorii decizionali, conducerea Primăriei Slobozia asigură părinţii şi cadrele didactice că primul clopoţel va suna cu respectarea măsurilor sanitare în toate grădiniţele şi şcolile din oraş.
 
De asemenea, se încearcă găsirea de soluţii şi pentru suplimentarea personalului medical din cabinetele şcolare, dar şi pentru înlocuirea cadrelor didactice care, aflate în pragul pensionării, au renunţat la catedră de teama infectării cu noul coronavirus.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările