Slobozia

articolul anterior articolul urmator

„Decreţeii“, copiii născuţi din obligaţie patriotică în România comunistă

38
3 Aug 2016 06:05:48
Autor: Mădălin Sofronie
Cuplul dictatorial Ceauşescu între şoimii patriei
Cuplul dictatorial Ceauşescu între şoimii patriei

În 1966, în România comunistă era adoptat Decretul - Lege 770 prin care avorturile erau interzise. Impactul actului normativ asupra societăţii a fost covârşitor, din cauza cotelor alarmante ale natalităţii. Cifrele oficiale spun că în perioada celor 23 de ani în România s-au născut peste două milioane şi jumătate de copii, supranumiţi şi „decreţei”.

Sub comanda lui Nicolae Ceauşescu, autorităţile din România comunistă au încercat să declanşeze un plan de creştere a natalităţii. Astfel, în anul 1966, a fost adoptat Decretul – Lege 770 prin care practicarea avorturilor a fost total interzisă. Iată ce prevedea actul normativ:
 
„Având în vedere că întreruperea cursului sarcinii reprezintă un act cu grave consecinţe asupra sănătăţii femeii şi aduce mari prejudicii natalităţii şi sporului natural al populaţiei, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:
Art. 1 Întreruperea cursului sarcinii este interzisă
(...)
Art. 7 Efectuarea întreruperii cursului sarcinii în alte condiţii decât cele prevăzute în acest decret constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal” , se arăta în respectivul decret. 
 
Cifre alarmante 
 
Politica de interzicere a avorturilor promovată de Nicolae Ceauşescu a făcut ca rata natalităţii să cunoască cifre alarmante. Astfel, potrivit statisticilor, între 1967 şi 1972, în  România aveau să se nască peste două milioane de copii. Alte cifre vorbesc despre faptul că rata fertilităţii a crescut de la 1,9 copii/femeie, la 3,7  copii/femeie. Actul a fost desfiinţat imediat după Revoluţia din 1989, însă copiii născuţi în urma Decretului, cunoscuţi în cultura populară drept „decreţei”, sunt astăzi oameni mari care trăiesc cu amintirea copilăriei sub comunism.

 
 
Alexandru Ispas (45 de ani) este din Slobozia şi  s-a născut în decembrie 1970. După el, la şase ani distanţă, au venit pe lume şi fraţii săi gemeni. Bărbatul îşi aminteşte de discuţiile care aveau loc în casă între părinţii săi cu privire la modul în care familia va supravieţui cu trei guri de crescut. 
 
„Aveam vreo 6 ani când am auzit-o pe mama că este însărcinată din nou şi că ar vrea să facă avort. A încercat, dar nu a reuşit. Era tot timpul deprimată şi se certa cu tata din cauza neajunsurilor. Am reuşit totuşi să trecem cu bine şi să ne facem mari”, povesteşte bărbatul. Acum lucrează la o bancă în Bucureşti, iar fraţii săi gemeni sunt plecaţi în străinătate. 
 
Poveşti cu „Şoimii Patriei”
 
Născuţi pe bandă rulantă, din obligaţie patriotică, „decreţeii” au beneficiat de o atenţie sporită din partea statului. A fost creat un sistem prin care să le permită acestor copii accesul la sănătate şi educaţie. În fiecare şcoală sau grădiniţă copiii beneficiau de manuale şi materiale didactice gratuite, iar în cazul accidentelor învăţătoarele, educatoarele sau profesoarele riscau să ajungă la închisoare. 
 
Pentru a-i familiariza cu doctrina comunistă şi a putea asimila mai uşor valorile socialismului, în 1976, în România se înfiinţează organizaţia „Şoimii Patriei”. Toţi copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani din ţara noastră au beneficiat de acest statut. Alexandra Iacob ( 44 de ani) a fost la rândul său unul dintre „Şoimi”. „Abia mai târziu am aflat şi eu ce înseamnă cuvântul «decreţel» şi am fost mişcată să ştiu că sunt unul dintre aceşti copii. Am fost şi «Şoim al Patriei» am purtat acea eşarfă şi uniforma portocalie”, îşi aminteşte femeia. 
 
Interzicerea avortului a distrus vieţi
 
Adoptarea Decretului – Lege 770 un impact negativ asupra modului în care femeile erau percepute în societate. Ioana Gegiu (63 de ani), fostă asistentă medicală la un dispensar rural din Ialomiţa, povesteşte faptul că toate cadrele medicale erau obligate să supravegheze fiecare femeie gravidă din comunitate. De asemenea, toţi copii nou-născuţi până la vârsta de un an trebuiau supravegheaţi zilnic. Datele din teren erau culese şi introduse într-un registru. În cazul în care vizitele nu erau efectuate, cadrele medicale erau ameninţate cu închisoarea. 
 
„A fost o perioadă de care nici nu vreau să-mi amintesc. Eram văzute cu ochi nu tocmai buni pentru că femeile aveau impresia că le urmărim ca să le dăm pe mâna Poliţiei. Multe dintre ele refuzau să ne primească în casă, iar apoi riscam noi, ca asistente, să fim trase la răspundere. A fost destul de greu în anii aceia. Eu le înţeleg perfect pe fiecare dintre ele”, spune fosta asistentă. Datele statistice arată faptul că, între 1966 şi 1989, în România, peste 10.000 de femei au murit în încercarea de a-şi provoca singure avortul.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

M Costi
3.08.2016, 07:58:39

Sigur , atunci "porunca" era "Cat mai multi copii ....!" , Ceausescu avea planuri mari cu industrializarea Romaniei , necesarul estimat de forta de munca era mare . In schimb , in zilele noastre strategia este " Cat mai putini copii romani , in 50-60 de ani se vor apropia de ...coşciug si ultimii romani...!" , nu mai este necesara forta de munca romaneasca , putem aduce vreo 5-6 milioane de sirieni , irakieni si somalezi , treaba e ca si rezolvata ! Acu' , fiecare poate gandi si compara , cine era mai iresponsabil si criminal , Ceausescu ori liderii romani de azi ? P.S. Poate ca Basescu ne va spune cândva , la una din numeroasele aparitii TV , ce-a fost in capul lui atunci când a taiat indemnizatiile pt mame si alocatiile pt copii ( impreuna cu salariile si indemnizatiile de somaj )?

+7 (13 voturi)
simona petrovici
3.08.2016, 08:23:14

Hai, sa nu mai vorbim, "decreteii" aveau ce manca pe vremea aceea.Foametea a fost indusa cu cativa ani inainte de caderea lui Ceusescu, in timp ce azi copiii nu mai nici parinti, pentru ca sunt plecati la munca in strainatate, de mult bine ce le-a adus capitalismul. De locuinte nu mai vorbim, ca nimanui nu-i mai pasa de tinerii care locuiesc inghesuiti in aceleasi apartamente primite gratuit de pe vremea lui Ceausescu. In ziua de azi nici cu bani nu o mai ducem bine, mancam butaforii cu etichete apetisante si ne tratam cu medicamente experimentale pentru cobai, in cazurile nefericite in care nu ne putem trata in tarile in care mai exista respect fata de om.

+12 (16 voturi)
Remus Octavian Mocanu
3.08.2016, 08:51:19

Comunistii aveau convingeri politice si patriotice si demonstrau ca credeau in ceva, fie si cand ce credeau era eronat. Azi politicienii nu mai cred in nimic, altceva decat nevoia de a jefui cat mai mult din pozitia privilegiata de inalt functionar public. Interzicerea avortului a fost o eroare si o crima. Ideea de a se ingriji ca elita politica si ca stat de situatia demografica a populatiei a fost insa cat se poate de legitima, si azi cred ca din ce in ce mai multi romani pricep asta. Cred ca mult mai inspirata decat interzicerea avorturilor a fost masura care taxa pecuniar tinerii de la o anumita varsta in sus care refuzau sa faca copii desi erau capabili. O asa masura se justifica moral si poate fi intr-o anumita masura utila ptr incurajarea natalitatii. Fapt ramane ca atunci ca si acum si daca se reuseste atingerea unei natalitati sanatoase, daca societatea nu e in stare sa furnizeze copiilor nascuti servicii santiare si un sistem de invatamant decent, basca o economie care ofera locuri de munca decent platite, totul e mai mult decat in zadar, e chiar contra-productiv. Ori se intampla ca azi nici tari favorizate cum sunt cele occidentale dezvoltate nu mai sunt capabile sa furnizeze asa usor acel minim reprezentat de niste "servicii santiare si un sistem de invatamant decent, basca o economie care ofera locuri de munca decent platite".

+1 (11 voturi)
C Dana
3.08.2016, 09:01:12

Remus, daca s-ar introduce o taxa pe comentariile aberante cred ca Ro ar deveni una din cele mai bogate tari din lume.

-4 (10 voturi)
Panait Istrate
3.08.2016, 09:15:13

Sigur ca "politica lui Ceausescu" a facut si victime, adistrus familii. Din pacate acum am cazut in extrema cealalta. Nu stiu cine e mai vinovat in problema asta. Ceausescu, care in final a platit cu capul, sau politicienii de dupa '90, care nu mai pot plati cu capul? Sunt mai putin vinovati cei care au distrus complet economia tarii, agricultura, industria, cultura, sanatatea, invatamantul? sunt mai putin vinovati cei care isi indeasa in buzunare avutia acestui popor tolerant si resemnat? Ce viitor asigura statul, conform Constitutiei, noilor generatii? Poate statul actual sa asigure drepturile fundamentale ale omului? NU!

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările