Două persoane, intoxicate cu monoxid de carbon în comuna Moviliţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere că temperaturile pe timpul nopţii au scăzut, cetăţenii au început să utilizeze pentru încălzirea locuinţelor sobe, aparate sau mijloace electrice de încălzire. Însă odată cu punerea acestora în funcţiune, nici accidentele nu întârzie să apară.

O femeie din comuna Moviliţa a apelat în cursul nopţii trecute numărul de urgenţă 112, sesizând faptul că fiul său, în vârstă de 31 de ani, are stări de leşin. Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-a deplasat la locuinţa acestora, unde, sesizând că şi apelanta prezintă dificultate în respiraţie, cefalee, ameţeli şi tegumente palide, a solicitat în sprijin şi un echipaj SMURD. Apelul a fost primit în jurul orei 23.00, iar după o evaluare preliminară şi acordarea primului-ajutor medical, atât femeia, în vârstă de 52 de ani, cât şi bărbatul au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Un gaz greu de detectat

Intoxicaţia cu monoxidul de carbon este mai frecventă în sezonul rece. Monoxidul de carbon rezultă prin arderea incompletă a combustibililor (gaz, combustibili lichizi, cărbune, lemn) folosiţi în locuinţe – în instalaţii de încălzire, sobe, cuptoare prost întreţinute şi fără un sistem de ventilaţie corespunzătoare

Monoxidul de carbon este un gaz incolor şi inodor, greu de detectat. Femeile gravide (inclusiv fătul), copiii, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz. Monoxidul de carbon acţionează în principal înlocuind oxigenul în timpul transportului în sânge, ceea ce face ca ţesuturile să fie private de acest element indispensabil. El mai are şi un efect toxic direct, în special pe celula nervoasă.

Simptomele produse sunt în mare parte nespecifice şi ele depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Iniţial apar dureri de cap, ameţeli, greaţă, slăbiciune, iritabilitate, zgomote în urechi, tulburări de vedere, dificultăţi de concentrare, scăderea capacităţii de judecată şi acţiune (fără ca persoana în cauză să realizeze), confuzie, somnolenţă. Ritmul cardiac creşte mult (ajungând la 150-160 de bătăi pe minut), apar vărsături, extrasistole, tensiunea arterială scade, respiraţia devine rapidă şi superficială, însoţită de dispnee. Mai ales la copii apar dureri abdominale şi diaree, iar dacă nu se intervine în timp util se ajunge la comă şi moarte.

Intoxicaţia cronică (expuneri prelungite la concentraţii mai mici de gaz) se manifestă prin cefalee, astenie, ameţeală, scăderea poftei de mâncare, tulburări digestive, de vedere, auz sau echilibru, iritabilitate.

Sfaturi pentru a evita tragediile

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, toate sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, pentru a avea o bună ventilaţie. Coşurile, hornurile, ţevile de evacuare trebuie şi ele inspectate periodic. Încăperile trebuie aerisite frecvent, mai ales unde stau copiii mici sau bătrâni. Este bine să fie instalate detectoare de monoxid de carbon, pentru depistarea concentraţiilor crescute de gaz. Autovehiculele nu trebuie puse în funcţiune într-un spaţiu închis, căci acumulările de gaze se produc rapid. Nu folosiţi aragazul, cuptorul sau generatoare portabile cu gaz pentru a încălzi încăperile şi mai ales nu le lăsaţi nesupravegheate când dormiţi.                                                       

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite