Slobozia

articolul anterior articolul urmator

DSVSA Ialomiţa: 7 focare de pestă porcină africană, identificate în Bărăgan

0
26 Jul 2021 09:14:27
Autor: Ionela Stănilă
Focare de pestă porcină în judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul
Focare de pestă porcină în judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul

Pesta porcină revine în forţă. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa pe raza judeţului sunt declarate 7 focare de Pestă Porcină Africană, toate în exploataţii nonprofesionale.

Focarele de pestă au fost identificate la Armăşeşti (3 focare), Nenişori (3 focare), Patru Fraţi (1 focar). De asemenea, pe parcursul anului 2021 au mai fost declarate 4 focare de boală, în localităţile Urziceni, Coşereni, Dridu Snagov şi Făcăeni, focare stinse oficial.
 
"Extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populaţiei, a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine.
 
 În urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală s-au identificat mai multe neconformităţi: ascunderea de proprietari a apariţiei primelor semne de boală, aruncarea cadavrelor de animale la marginea localităţilor, pe terenuri agricole sau la gropile de gunoi, vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe", spun reprezentanţii DSVSA Ialomiţa. 
 
De asemenea, în continuare se fac tratamente injectabile cu persoane neautorizate, iar animalele din gospodării sunt hrănite cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observaţi mistreţi. Totodată, s-a stabilit că nu se respectă regulile minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor: utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţăminţei atât pe stradă cât şi atunci când se intră în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.).
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările