Elevii care au dat şpagă la Bac ar putea rămâne fără diplome

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia Naţională Anticorupţie cere anularea a 154 de diplome de bacalaureat, emise în 2015 după ce 17 profesori ialomiţeni au luat şpagă FOTO: adevarul.ro
Direcţia Naţională Anticorupţie cere anularea a 154 de diplome de bacalaureat, emise în 2015 după ce 17 profesori ialomiţeni au luat şpagă FOTO: adevarul.ro

După ce au reuşit să condamne definitiv la închisoare 6 profesori din Ialomiţa pentru faptul că au luat şpagă la Bacalaureat, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se îndreaptă împotriva elevilor care i-au mituit pe dascăli. Anchetatorii cer instanţei de judecată să anuleze toate diplomele pe care elevii le-au primit.

În anul 2012 procurorii DNA au deschis un dosar penal pe numele a 17 profesori din Slobozia acuzaţi că au primit şpăgi de la 154 de elevi, pentru a-i trece Bacalaureatul. În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că dascălii creaseră o adevărată reţea infracţională, coordonată de Otilia Dumitru, fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa. Cazul s-a judecat iniţial la Tribunalul Ialomiţa, iar apoi a fost mutat la Bucureşti, la Curtea de Apel. În noiembrie 2016, instanţa din Capitală a dat sentinţe definitive. 6 din cei 17 dascăli au primit pedepse cu executare cuprinse între 2 şi 3 ani de închisoare. De asemenea, s-a stabilit ca toţi profesorii anchetaţi de DNA să nu-şi poată exercita funcţia timp de 5 ani.

Ce spun procurorii DNA

Procurorii DNA au stabilit faptul că judecătorii trebuie să dispună şi cu privire la diplomele de Bacalaureat pe care le-au primit elevii care au dat şpagă. Anchetatorii DNA consideră că documentele oficiale trebuie declarate ca fiind false, deoarece ele sunt, în realitate, un produs rezultat în urma comiterii unei infracţiuni.

„Cu privire la diplome, procurorii DNA solicită anularea lor, fiind considerate produse infracţionale, rezultate în urma comiterilor infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, luare de mită sau trafic de influenţă“, se arată în rechizitoriul profesorilor şpăgari din Ialomiţa. Astfel, la Tribunalul Ialomiţa a început un nou proces prin care judecătorii trebuie să stabilească dacă diplomele elevilor sunt sau nu false. Dacă documentele sunt declarate ilicite, elevii ar putea să susţină încă o dată examenul de bacalaureat. Astfel, elevii vor fi audiaţi de instanţă pentru a explica maniera în care au primit diplomele. Un nou termen în dosar a fost stabilit pentru 15 februarie 2017. Datele de anchetă arată că elevii au plătit între 150 şi 1.300 de lei pentru a primi note mari la unele discipline. Procurorii DNA susţin de asemenea că dascălii care au luat mită modificau în cataloagele electronice notele elevilor, oferindu-le în plus chiar şi câte şase puncte.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite