Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Fantomă în haine sfinte. Povestea falsului călugăr autointitulat „Ieromonahul Gavriil“

16
5 Sep 2013 19:08:38
Autor: Mădălin Sofronie
Slobozeanul Marian Găzdaru, falsul «ieromonah Gavriil» FOTO: observator24.ro
Slobozeanul Marian Găzdaru, falsul «ieromonah Gavriil» FOTO: observator24.ro

Un tânăr din Slobozia a pus pe jar lumea creştin-ortodoxă din România şi Republica Moldova. Folosindu-se de însemne bisericeşti, Marian Găzdaru, un tânăr necălugărit şi nehirotonit, şi-a luat numele de „Ieromonahul Gavriil“ şi, printre altele, vizitează mănăstiri, slujeşte în ele şi se fotografiază alături de clerici şi personalităţi bisericeşti.

Ieromonahul Petru Pruteanu, autor a numeroase studii şi articole cu tematică dogmatică, patristică şi, mai ales, liturgică, este cel care a adus la cunoştinţa opiniei publice povestea lui Marian Găzdaru, fantoma în haine de călugăr.

„Ca urmare a mai multor sesizări din partea unor clerici şi laici, am hotărât să aduc la cunoştinţă faptul că, în ultima vreme, prin mănăstirile (şi chiar parohiile) din România şi Republica Moldova, umblă un tânăr individ pe numele Marian Găzdaru, originar din Slobozia (judeţul Ialomiţa, România), care se dă drept «ieromonahul Gavriil» şi care se cere/se oferă de a sluji, pozându-se pe lângă clerici şi personalităţi bisericeşti. În acelaşi timp, sute de oameni se plâng că au fost rugaţi să-l găzduiască, după care l-au văzut beat şi ademenind fete tinere“, arată Ieromonahul Petru Pruteanu, pe www.teologie.net.

„Hirotonit de un pseudo-mitropolit“

Mai mult, spune acelaşi Petru Pruteanu, aşa-zisul ieromonah Gavriil nu este cleric al nici unei eparhii canonice din România sau Republica Moldova.

„Un preot care l-a spovedit o perioadă şi cunoaşte rătăcirile lui Marian spune că acesta avea tendinţe schismatice şi chiar dereglări psihice. Cei care-l cunosc afirmă că el n-a fost niciodată călugărit şi hirotonit sau, cel mult, a fost «hirotonit» de pseudo-mitropolitul Ioan Preoteasa, din aşa-zisa «Biserică secretă», dar nu de PS Vincenţiu al Sloboziei, cum se prezenta el. În orice caz, el nu este cleric al nici unei eparhii canonice din România sau Republica Moldova şi nu are preoţie valabilă“, arată Ieromonahul Petru Pruteanu.

„Bântuie pe ambele maluri ale Prutului“

Din câte se pare, cazul lui Marian Găzdaru nu este singular, iar România şi Republica Moldova se confruntă, în ultima vreme, din ce în ce mai des cu astfel de cazuri.

„După cum e caracteristic acestui fenomen, unii tineri, aparent evlavioşi, fără pregătire teologică, dar cu multe închipuiri de sine şi plini de complexe şi frustrări, vor să ajungă preoţi (şi chiar episcopi) şi acceptă să fie «hirotoniţi» de oricine, numai să-şi realizeze «visul». Pe ambele maluri ale Prutului, deja bântuie câţiva astfel de «(arhi)episcopi» şi mai mulţi «preoţi», pe care lumea-i ia de buni. Mulţi dintre ei au convingerea că au de îndeplinit o misiune importantă (aproape profetică) şi, fără ei, Biserica s-ar pierde. Mai mult decât atât, lor le place să se dea drept schimonahi, stareţi, făcători de minuni, purtători de cruci şi veşminte scumpe, dar mai ales apărători ai unei «Ortodoxii curate». Sub masca luptei cu ecumenismul, ei se rup de Biserică şi trec în diferite grupări pseudo-eclesiastice, unde acced foarte repede în trepte bisericeşti pe care nimeni nu le recunoaşte. La fel de repede, aceştia ajung la fapte imorale pe care nici nu vreau să le pomenesc. E un scenariu aproape general valabil pentru toţi carieriştii, mai ales din afara Bisericii Canonice“, mai arată Ieromonahul Petru Pruteanu, pe www.teologie.net.

Ce spune Episcopia

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor susţine, la rândul ei, printr-o informare a Biroului de Presă, că „ieromonahul“ Marian Găzdaru este un impostor, informează site-ul observator24.ro

„Domnul Marian Gabriel Găzdaru, cel care se recomandă drept «ieromonahul Gavriil», este un impostor. Informaţia potrivit căreia «ieromonahul Gavriil» a fost hirotonit de către Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, este, de asemenea, falsă. Mai mult decât atât, (n.r. Marian Găzdaru) nu a desfăşurat niciun fel de activitate şi nici nu a fost vieţuitor al vreunei mănăstiri din cadrul Eparhiei noastre“, este poziţia oficială a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

paradoxal
5.09.2013, 21:57:13

Initial am crezut ca e ori fratele adrian ,ori pop nelu ,dar toate indiciile duc inspre zori dezeama disparut subit de pe blogul de la sectiunea/rubrica spiritualitate,

-4 (8 voturi)
adrian
5.09.2013, 23:26:05

Poate o fii iubitul tau ...ca oricum iti plac barbatii ....in fustita zic....femeile oricum le detesti. Dupa ce ai demonstrat in repetate randuri ca nu esti decat un biet anagramat ,acu vii si demonstrezi ca esti si deplasat....de minte zic. Vai de capul tau.....oare ai? Ce-o zice fratele Vanator ? Despre tine asa un constant plagiator? Ca el nu prea sufera plagiatorii,sti de cine zic? Cand vrei sa pari ceeace de fapt n-ai sa fi niciodata ,si cand te chinui sa ajungi sa egalezi inteligente superioare tie....afla de la mine ca esti fix pe langa ...visavi de orice subiect. PS. Cand execrabila-ti circomvolutiune neuronala,va fi in stare sa deosebeasca abstractul de fiinta plantigrada ce te defineste in totalitate,deabia atunci sa vii sa-ti dai cu parerea sau sa comentezi la lucruri ce nu-ti vor scurtcircuita infecta-ti atitudine retarda.

+2 (6 voturi)
paradoxal
5.09.2013, 23:42:59

Frate adrian te stiam evlavios,plin in duhul blindetii si neclintit de la smerita credinta,au duhurile cele raspunzatoare de sistemul nervos ti-au napadit gindurile,de scrii asa de neortodox si furios? Bigotismul din tine nu se mai poate schimba,dar duhovnicul da, Miine sa te duci cu laptopul si sa ceri sefului de parohie sa iti dea un duhovnic aspru si sever,ca aista care il ai nu isi face treaba deloc si ea si bani pe degeaba,zic,,de salariu acoperit in proportie de 60% de catre stat. Amin

-2 (8 voturi)
papillon
5.09.2013, 23:42:55

cica la popa mai "autentic"...Petre Pruteanu, cand se referea la amaratu' ala care cauta si el o modalitate de a supravietui..." e un pseudo preot !" :))) Hirotonit de un "pseudo mitropolit" !! :)) Eu nu vad unde e linia de demarcatie dintre un "pseudo preot" si " preot autentic" , hirotonisit de careva calificat in treaba asta..! Ca preotia nu e o profesie a carei eficienta sa constituie un stimul pentru evolutia societatii precum medicina, ingineria, arhitectura s.a.m.d. Ba din contra, exploateaza miezul intunecat al conditiei umane, reminscente din epoca primitiva. Numa' ca vad in acest articol ca unii se dau mai preoti decat altii, omitand ca pentru protestanti, toti protii sunt o apa si-un pamant :)) ! Adica, la fel de negitimi d.p.d.v. biblic, ca si nenea asta acuzat de impostura :)) ! Impostura, a ce ? Parerea mea e ca parintele Ieromonah Gavriil (fara ghilimele!) e un baiat foarte destept.. numa' ca nu avu resurse saracu' sa faca si el acele cursuri de calificare de patru ani la teologie ! Fiindca are chemare spre cele sfinte, evident ! Sarut mana, parinte ieromonah Gavriil ! Esti primul si singurul preot ortodox caruia i-am zis asta...iar daca breasla te considera un impostor, eu nu gasesc nimic din punct de vedere logic si coerent care sa justifice "legitimitatea" dansilor de a fi indrumatori calificati spre Dumnezeu, deoarece pentru aceasta, necesita CHEMARE ci nu o patalama emisa de o institutie ca oricare alta precum BOR..

0 (10 voturi)
papillon
5.09.2013, 23:50:03

inca ceva , parinte ieromonah Gavriil..! Iti urez sa ajungi mitropolit...!!! Ti-as fi urat si patriarh, dar e actualul prea tanar si ti se face barba surã pan' atunci..

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările