Fermele de porci care cer despăgubiri uriaşe, deşi n-au fost atinse de pesta porcină. Ce motivează administratorii care solicită statului 5,6 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii a două ferme de porci din localitatea ialomiţeană Căzăneşti cer despăgubiri de stat de 5,6 milioane de lei pe motiv că activitatea le-a fost afectată de pesta porcine, chiar dacă virusul nu le-a ucis animalele.

Reprezentanţii a două ferme de porci din localitatea Căzăneşti, cele mai mari din judeţul Ialomiţa, au înaintat autorităţilor statului român dosare prin care solicită despăgubiri totale de 5,6 milioane de lei.

Administratorii fermelor motiveavă că, deşi animalele pe care le cresc n-au fost lovite direct de virusul pestei porcine africane activitatate le-a fost afectată din cauza restricţiilor de comercializare a cărnii impuse în plină epidemie. În cele două combinate cresc în total 80.000 de porci din rase de selecţie.
 
Prefectul judeţului Ialomiţa spune că dosarul a fost înaintat Ministerului Agriculturii. „Părerea mea este că această solicitare trebuie să meargă la Comisia Europeană. Noi doar am întocmit comisia, conform legii, din care au făcut parte 11 specialişti şi am luat act de cererile formulate“, a spus prefectul Gigi Petre.

Epidemia s-a oprit la 10 kilometri

Cele două societăţi au transmis note de fundamentare către Primăria Căzăneşti şi Prefectura Ialomiţa, prin care au solicitat să fie despăgubite. O comisie de specialitate întrunită la nivelul Prefecturii Ialomiţa a analizat solicitările depuse de reprezentanţii celor două ferme, iar documentele au fost transmise către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru verificare şi validare.

Epidemia de pestă porcină africană a ajuns până la 10 kilometri de Căzăneşti, iar autorităţile din Ialomiţa au impus restricţii sanitar-veterinare pentru a împiedica răspândirea virusului. Măsurile au vizat stoparea transportului şi a comercializării porcilor, precum şi a produselor din carne de porc. Administratorii fermelor de la Căzăneşti spun că restricţiile au dus la suprapopulare şi au nevoiţi să le sacrifice fiindcă nu puteau fi comercializate. Într-un document oficial transmis Prefecturii Ialomiţa, cei de la Fermeplus SRL arată că au fost nevoiţi să ucidă peste 8.000 de purcei sugari. De asemenea, reprezentanţii Agrisol International RO SRL arată au sacrificat forţat 2.400 de purcei sugari.

2.389 de exploataţii despăgubite
 
„Noi am întocmit o comisie care a reunit oficiali din cadrul mai multor instituţii publice, precum Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Ialomiţa, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură-Centrul Judeţean Ialomiţa, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Ialomiţa. După ce au analizat documentele pe care le-au primit, o săptămână s-a lucrat la aceste solicitări, membrii comisiei au transmis pentru validare Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un Raport oficial. Acum în zonă nu mai sunt probleme. Nu au mai apărut focare, iar cele două ferme şi-au deblocat activitatea, adică pot comercializa carne de porc. Acum nu mai există niciun fel de probleme în zonă. Nu noi decidem dacă suma pe care o cer se justifică, noi nu am făcut decât o serie de constatări, pe baza documentelor care ne-au fost puse la dispoziţie“, a adăugat prefectul judeţului Ialomiţa.

Până pe 7 decembrie, conform ANSVSA, în judeţul Ialomiţa fuseseră înregistrate 125 de focare de pestă, iar autorităţile au plătit despăgubiri în valoare de 6.531.000 de lei pentru 2.389 de exploataţii, dintr-un total de 2.500. Până la această dată, autorităţile veterinare din judeţul Ialomiţa au ridicat restricţiile de pestă în 22 de localităţi, în urma analizelor de laborator care au confirmat că nu mai există virus mortal.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite