Ingredientele ascunse din săpun, care ne pot dăuna pielii. Diferenţa între săpunul lichid şi cel solid - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baloane de săpun
Baloane de săpun

Considerate cele mai eficiente produse pentru igienă, săpunurile pot fi un pericol pentru piele. Cel puţin în cazul celor solide, specialiştii în sănătatea publică consideră că această categorie de produse ar putea fi o sursă de contaminare cu bacterii şi microorganisme dăunătoare sănătăţii.

În ultimii ani, datele statistice arată că industria produselor pentru igiena corporală s-a diversificat foarte mult. Medicii susţin însă că săpunurile reprezintă însă cele mai eficiente produse în acest sens. „Săpunurile solide, dar şi cele lichide au o calitate mult mai bună în igienei corporale decât produse precum crema de duş sau gelul de duş. Ingredientele din care sunt preparate săpunurile au un factor de protecţie împotriva bacteriilor mult mai ridicat decât restul produselor similare de pe piaţă”, explică medicul primar în medicină de laborator, Georgeta Dobre, şefa Laboratorului de Analize Microbiologice al Direcţiei de Sănătate Publică. Chiar şi din punct de vedere al săpunurilor, piaţa este divizată între binecunoscutele săpunuri solide şi, mai nou, cele lichide.

Ingredientele ascunse din săpun

Specialiştii în sănătate publică trag, însă, un semnal de alarmă:, avetizându-ne să fim atenţi în momentul în care mergem la supermarket pentru a cumpăra săpunuri. De preferat ar fi, în opinia medicilor, să achiziţionăm acele produse pe ale căror etichete scrie „Săpun lichid”, chiar dacă au preţuri mai ridicate.

La supermarketurile din Slobozia, de exemplu, săpunurile lichide au preţuri cuprinse între 7,5 şi 13 lei, comparativ cu cele solide ale căror preţuri pornesc de la 1,5 lei şi nu depăşesc 5 lei. Deşi am fi tentaţi să achiziţionăm un produs mai ieftin, medicii ne recomandă să nu ne uităm la preţ.

Toate acestea întrucât calitatea săpunurilor solide este mult mai mică, în comparaţie cu cea a săpunurilor lichide. Potrivit analizelor de laborator, specialiştii susţin faptul că un săpun solid are mai multe ingrediente mai puţin agreate de piele. Vorbim în special de preparate pe bază de sodiu, care pot crea disconfort uscând sau degradând pielea. Prin comparaţie cu această categorie de produse, săpunurile lichide au o concentraţie mai mare de ingrediente emoliente, uleiuri pe bază de plante sau creme speciale, care hidratează pielea într-o proporţie mult mai mare.

„Ar fi de preferat să folosim mai mult săpunurile lichide, pentru că au compoziţie chimică benefică pentru piele. Însăşi textura lor ajută pielea să se hidrateze corespunzător”, recomandă medicul primar în medicină de laborator Georgeta Dobre.

Pericolul din săpunieră

Mai mult, specialiştii consideră mitul conform căreia am putea contacta bacterii sau microorganisme folosind mai multe persoane aceleaşi săpun o realitate. Ei pun acest pericol pe seama depozitării necorespunzătoare a săpunului solid. Din cauza folosirii frecvente a acestui produs, el trebuie păstrat în condiţii de igienă corespunzătoare. Îngrijiţi savoniera ca pe propriul corp, pentru a nu intra în contact cu virusurile şi bacteriile care se pot depozita pe ea.

„Dacă săpuniera nu este păstrată corespunzător, săpunul devine un adevărat mediu de formare pentru bacterii. După cum se ştie, într-o săpunieră se adună apă, iar acest lucru nu trebuie să se petreacă. Ea trebuie ţinută uscată şi curăţată corespunzător, aşa cum adaugă medicul Georgeta Dobre.

Şi din această perspectivă medicii recomandă utilizarea săpunului lichid. Recipientele în care acest produs este ambalat asigură o protecţie sportivă împotriva contactării microorganismelor. „Ştiţi destul de bine cum sunt ambalate săpunurile lichide. Ele sunt păstrate în recipiente închise, mult mai eficient de utilizat, contactul pielii cu acestea fiind limitat. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul săpunurilor solide”, specifică medicul Georgeta Dobre.

Păstrarea în condiţii de igienă necorespunzătoare a săpunului poate provoca boli ale pielii. Cele mai întâlnite sunt dermatitele de contact, pielea uscată sau alergiile. În cazul în care aţi contactat o astfel de afecţiune este important să mergeţi la medic, pentru a vă prescrie tratamentul corespunzător. 

Vă mai recomandăm: 

Parfumul, o istorie veche cât lumea. Regii Franţei se parfumau ca să ascundă mizeria, Caterina de Medici folosea parfumurile pe post de arme

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite