Judeţul Ialomiţa a scăpat a doua oară de pesta porcină. Ce sunt sfătuiţi oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Ialomiţa a scăpat a doua oară de pesta porcină după ce în iunie 2019 închisese toate focarele. Neglijenţa oamenilor a făcut ca virusul să fie adus din nou în Bărăgan. În vara anului trecut, autorităţile au depistat mai multe transporturi ilegale de animale fără documente de provenienţă. În prezent, cele 17 focare  din gospodăriile populaţiei au fost închise, fiind active doar focare la porcii mistreţi.

Conform directorului DSVSA Ialomiţa, dr. Mihai Puia, focarele din localităţile Grecii de Jos, Gheorghe Doja, Fierbinţii de Sus, Fierbinţii de Jos, Bucu şi Cosâmbeşti au fost închise în perioada 30 ianuarie-3 februarie. 

Închiderea focarelor s-a făcut cu un efort deosebit. Ultimele 17 focare au fost stinse pe parcursul anului 2020. Au fost testate 2.529 de animale şi 8.854 de animale examinate clinic, a explicat dr. Mihai Puia.

În urmă cu două săptămâni, DSVSA Ialomiţa a  anunţat că a demarat acţiunile necesare pentru stingerea oficială a focarelor de boală menţionate, respectiv efectuarea examenelor clinice şi a prelevărilor de probe de sânge, de la toate porcinele existente în zonele de protecţie şi efectuarea examenelor clinice pentru toate porcinele existente în zonele de supraveghere.

În scopul prevenirii extinderii bolii pe teritoriul judeţului, DSVSA Ialomiţa a efectuat, împreună cu reprezentanţii IPJ Ialomiţa, controale în trafic, fiind realizate în perioada decembrie 2019-ianuarie 2020 un număr de 11 acţiuni. S-a dispus confiscarea unei cantităţi totale de 630,99 kg carne şi produse din carne de porc, confiscarea unui număr de 11 capete porcine, eutanasierea acestora şi dirijarea către incinerare în unităţi autorizate, după prelevarea prealabilă de probe specifice, în vederea analizării în direcţia pestei porcine africane şi s-au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 42.700 lei", au anunşat reprezentanşii DSVSA Ialomiţa.

Restricţiile şi măsurile în focarele la porci mistreţi durează aproximativ 2 ani de la ultima îmbolnăvire. În ceea ce priveşte mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 152 cazuri pe mistreţi morţi şi 18 cazuri pe mistreţi vânaţi, pe un număr de 17 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiţi, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbăşani, FV19 Ciulniţa, FV22 Slobozia, FV42 Dridu, FV15 Bucu, FV37 Alexeni, FV25 Marsilieni).

Conform ANSVSA, până pe 28 ianuarie, în judeţul  Ialomiţa au fost plătite despăgubiri în valoare de 6,7 milioane de lei pentru 2.493 de exploataţii dintr-un total de 2.604.

Ce trebuie să facă proprietarii de animale:

Cu toate acestea, proprietarii de animale trebuie să respecte măsurile care pot preveni reapariţia bolii la nivelul judeţului:

1. Achiziţionarea de porcine se va face doar din exploataţii care nu au fost afectate de boală, exploataţii care vor fi situate în localităţi ce nu sunt supuse restricţiilor sanitare veterinare în ceea ce priveşte pesta porcină

africană;

2. Porcinele trebuie să fie obligatoriu identificate în exploataţia de origine şi să figureze în BND pe exploataţia respectivă;

3. Înainte de achiziţionare vânzătorul şi cumpărătorul sunt obligaţi să solicite medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă efectuarea examenului clinic şi eliberarea documentelor sanitare veterinare;

4. Transportul porcinelor se va realiza cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, care în prealabil vor fi dezinfectate;

5. La sosirea porcinelor în exploataţii cumpărătorul va notifica imediat medicul veterinar oficial de la Circumsripţia  Sanitară Veterinară Arondată, pentru introducerea în exploataţie a porcinelor, prezentând către acesta documentele eliberate de medicul veterinar de liberă practică de la exploataţia de origine;

6. Periodic se va efectua dezinfecţia aleilor şi a adăposturilor;

7. Anunţarea imediată a pierderii crotaliilor sau a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor (D.S.V.S.A. Ialomiţa – telefon 0243/232069, medic veterinar oficial, medic veterinar de liberă practică);

8. Toţi proprietarii au obligativitatea respectării legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte identificarea animalelor şi circulaţia acestora, în caz contrar putând fi sancţionaţi conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariţiei bolii.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite