Judeţul din România unde pesta porcină a revenit în forţă şi face ravagii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină face ravagii în judeţul Ialomiţa FOTO Shutterstock
Pesta porcină face ravagii în judeţul Ialomiţa FOTO Shutterstock

Pesta porcină îşi face iar de cap în judeţul Ialomiţa, unde autorităţile au dispus sacrificarea a 1.000 de animale, după ce au fost descoperite 50 de focare de boală în trei localităţi. Între timp, numărul focarelor a ajuns la 81, virusul făcând ravagii şi într-o fermă din Urziceni cu 1.860 de purcei.

Câteva zeci de porci au murit până acum din cauza bolii, iar ceilalţi vor fi eutanasiaţi începând de marţi. Autorităţile sanitar-veterinare spun că în cele mai multe cazuri virusul este răspândit din cauza neglijenţei  proprietarilor.

"Cauzele pot fi multiple, deja DSVSA Ialomiţa a identificat ca fiind pozitive două focare în care un porc a fost aruncat în lacul de acumulare de la Dridu, altul a fost aruncat  la marginea localităţii Făcăieni, altul în localitatea Armăşeşti, în zona gării, dar din anchete putem spune că  80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor" a declarat Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa

Recent, autorităţile au dispus sacrificarea altor 1.000 de animale, după ce au fost descoperite 50 de focare de boală în trei localităţi. Este vorba despre Armăşeşti, Nenişori şi Malul Roşu. Aici, Prefectura Ialomiţa a dat ordin să fie ucise preventiv 1.000 de animale pentru a stopa răspândirea focarelor.

"Ne dorim ca prin această măsură să nu ajungem în situaţia din anul 2018, când pesta a afectat aproape toate localităţile din judeţul Ialomiţa. Pentru porcii bolnavi de pestă din gospodăriile populaţiei se acordă despăgubiri, cu condiţia ca animalele să fie ucise preventiv de către autorităţi. Pesta porcină nu afectează oamenii, însă acest virus are un impact economic important", a explicat Mihai Tănăsescu, prefectul judeţului Ialomiţa.  Autorităţile fac apel la populaţie să nu cumpere porci fără documente sanitare veterinare care să ateste starea de sănătate şi nici carne de porc din locuri neautorizate.

Medicii veterinarii susţin că, în ciuda tuturor eforturilor depuse, se constată că reapariţia bolii pe teritoriul judeţului şi ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populaţiei, a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine.

Ce nereguli au fost descoperite

Conform DSVSA, în urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală au fost identificate numeroase nereguli:

–   ascunderea de proprietari a apariţiei primelor semne de boală;

–   vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe;

–   efectuarea de tratamente medicamentoase, injectabil, cu persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală;

–   hrănirea animalelor cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observaţi mistreţi;

–   nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţămintei atât pe strada cât şi atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.).

Pe parcursul anului 2021 au mai fost declarate patru focare de boală, în localităţile Urziceni, Coşereni, Dridu Snagov şi Făcăieni, focare stinse oficial.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prima tornadă raportată oficial în România. Ploaie cu piatră cât alunele şi 40 de arbori dezrădăcinaţi

Concediile medicale, greu de obţinut. Cum s-a schimbat legea

Prima tornadă raportată oficial în România. Ploaie cu piatră cât alunele şi 40 de arbori dezrădăcinaţi

Concediile medicale, greu de obţinut. Cum s-a schimbat legea

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite