Liceeni în vizită pe şantierul bisericii Poiana. Restaurarea lăcaşului de cult costă 2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Poiana, în plin proces de restaurare FOTO Facebook/MNA Slobozia
Biserica Poiana, în plin proces de restaurare FOTO Facebook/MNA Slobozia

Un impresionant momument de arhitectură veche ţărănească, aflat în restaurare, a fost tema unei dezbateri la Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia. Biserica Poiana se află în plin proces de modernizare şi consolidare.

Marţi, 24 mai, la sediul Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia, a avut loc masa rotundă cu tema „Biserica de lemn Sf. Nicolae – Istoria rurală a strămoşilor”, activitate prevăzută în Cererea de finanţare şi în Planul de Marketing al proiectului „Restaurare şi conservare Biserica de lemn Sf. Nicolae”.

La dezbateri, pe lângă muzeografi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, au participat şi elevii clasei a IX-a B de la Liceul pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia. La final s-a vizitat Biserica de lemn, unde participanţii au putut vedea cum lucrează restauratorii.

Modernizată cu fonduri europene

Biserica va fi reabilitată cu peste 2 milioane de lei, fonduri europene. Monumentul istoric, aflat la Slobozia, în parcul din jurul Muzeului Naţional al Agriculturii, va deveni o atracţie turistică. Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Sud Muntenia şi Consiliul Judeţean Ialomiţa au semnat, în anul 2021, contractul de finantare pentru conservarea şi protejarea patrimoniului cultural.

Lucrările vizează restaurarea şi conservarea construcţiei, mobilierului şi icoanelor, dar şi lucrări de amenajare a teritoriului. 

Adusă în oraş şi recondiţionată

Frumos prin simplitate şi impunător prin vechime, însă atipic pentru zona în care se află în prezent, lăcaşul de cult din inima Bărăganului are o vechime de 300 de ani. 

Bisericuţa din lemn din satul ialomiţean Poiana a fost comandată la Vâlcea. Moşnenii bogaţi din sat au vrut că lăcaşul lor de cult să semene cu bisericile din Moldova şi Ţara Românească. În jurul anilor 1800, satul Poiana a fost lovit de ape, iar lăcaşul de cult s-a inundat. Moşnenii au mutat biserica într-o zona ferită de ape, însă în scurt timp a fost părăsită.

În anul 2000 însă, autorităţile din Slobozia au adus biserica în oraş şi au recondiţionat-o. Biserica este construită din lemn de stejar, având un plan dreptunghiular, iar acoperişul este în totalitate din şindrilă. La scurt timp după ce a fost adusă în Slobozia, Ion Nicodim, supranumit şi pictorul pânzei întinse, a decorat bolta bisericuţei într-un mod aparte. Sunt ilustrate elementele specifice ale Bărăganului, spicele de grâu, viţă-de-vie şi vinul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Der Spiegel”: Neo-naziştii ruşi care participă la „denazificarea” Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina rămâne

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite