Livada lui Bucur: Povestea unei informaticiene care a renunţat la locul ei de muncă pentru a-şi face o afacere de succes cu miere şi dulceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iolanda Bucur a renunţat la cifre pentru bunătăţile din livada proprie FOTO: Mădălina Furiş
Iolanda Bucur a renunţat la cifre pentru bunătăţile din livada proprie FOTO: Mădălina Furiş

Iolanda Bucur (55 de ani) a lucrat timp de 30 de ani ca informatician, după care a evadat în livada familiei, din comuna Andrăşeşti, pentru a-şi dedica tot timpul albinelor şi fructelor. Ce a ieşit din împletirea fericită de pasiune stă acum bine dozat în borcane cu poveste.

Iolanda Bucur (55 de ani) se ocupă de trei ani de o afacere de familie cu dulceţuri, gemuri, marmelade, cu miere şi fructe coapte în livada ei. „Aveam 52 de ani  atunci când m-am hotărât că e timpul să fac şi ceva care îmi merge la suflet. Au fost oameni care m-au încurajat, alţii care mi-au spus că poate că e cam târziu, dar uneori trebuie să ai curaj şi să faci ce-ţi place”, îşi începe povestea Iolanda Bucur.

Libertatea se învaţă

Informatician timp de 30 de ani, absolventă de Automatică şi cu slujbă la bancă, Iolanda Bucur trăieşte acum visul nostru, al tuturor: fără şef, fără constrângerile unui mediu stresant, o viaţă în forma ei pură, în mijlocul naturii şi cu pasiune pentru stupi şi livadă. Şi asta se învaţă.

Şi ea, şi soţul ei au făcut cursuri şi au citit tot ce le-a picat în mână, ca apoi unul să devină apicultor, iar celălalt să ştie totul despre pomi fructiferi. Iar împreună cu fiul lor, care se ocupă de imagine şi de site întregesc un concept devenit marcă înregistrată şi numit „Livada lui Bucur”.

„Uneori, oamenii care nu au curte sau nu au fructe la bunici, după ce mănâncă din supermarket mult timp, regăsesc parfumul şi aroma naturală sau le găsesc pentru că niciodată nu le-au ştiut şi sunt încântaţi. Livada noastră de la Andrăşeşti a fost generoasă şi ne dădea mai mult decât puteam noi consuma, astfel că am început să dăruim prietenilor şi rudelor”, spune Iolanda Bucur.

30 de stupi pentru o afacere de succes

Curând a hotărât că e timpul să facă doar asta. Nu e o pasiune de weekend, ca să primeşti din darurile naturii trebuie să fii devotat complet. Şi atunci, în 2013, afacerea a pornit cu gem, dulceaţă, miere şi marmeladă. În primul an, cu sortimente mai puţine şi cu multă birocraţie, ca apoi în 2014 afacerea de familie să intre pe un făgaş ascendent pe care îl continuă şi astăzi.

De la cei 10 stupi cu care a început şi primind ajutorul lui nea Florică, mentorul ei din Andrăşeşti şi apicultor răbdător cu învăţăceii, doamna Bucur a ajuns să aibă grijă singură de 30 de stupi, din care să culeagă rodul bogat al albinelor. Şi pentru că sunt harnice, albinele ei i-au cules miere de rapiţă, miere polifloră, de salcâm şi chiar de mentă.

„Mierea de mentă, izma crescută în lunca Ialomiţei este specială. Casa şi livada noastră de la Andrăşeşti, din mare fericire sunt aşezate în faţa luncii Ialomiţei, iar pentru albine este o distanţă optimă pentru a fi prolifice la maxim. Sunt aproape de pădure, de câmpurile agricole ale sătenilor şi lângă livada noastră”, ne descrie Iolanda Bucur răsfăţul de care au parte albinele ei.

„Dulceaţă fâşneaţă”

Are nevoie de ajutorul cuiva doar atunci când începe procesul de centrifugare, iar mierea se prelinge bogată din aparatul care stoarce fagurii de tot ce au mai bun. Altfel, Iolanda Bucur se ocupă singură de albinele ei şi nu degeaba este singura femeie apicultor din judeţul Ialomiţa.

bucur 2

Dreapta: Ramele de faguri ale Iolandei Bucur FOTO Mădălina Furiş

Şi asemeni mierii, dulceaţa are rostul ei. Fructele din livadă sunt culese doar în cantităţi mici, înainte de a fi pregătite şi aşezate în borcanele comandate de clienţi. „Dulceaţă răsfăţată de nuci verzi”, „Gem de măceşe aprinse”, „Magiun de prune cinstite”, „Dulceaţă fâşneaţă de cireşe”, „Marmeladă de mere aurite” sunt doar câteva dintre produsele pe care le oferă familia Bucur, ambalate sub nume vesel şi delicios.

Happy end

Iar ei au reuşit. Le-a luat numai un an ca să intre pe piaţa unui supermarket local care a ales să susţină un producător local. Apoi vestea s-a dus, borcanele cu bunătăţi sunt de găsit şi pe rafturile unei cofetării, la târguri de produse tradiţionale în Bucureşti şi în cămara doamnei Bucur din care livrează personal sau prin curier comenzile primite de site-ul creat de fiul lor.


„Gem de piersici alintate” şi „Magiun de prune cinstite”, două dintre produsele cele mai apreciate FOTO Mădălina Furiş

(Material documentat şi realizat de Mădălina Furiş)

bucur 6
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite