Lupta de la Oraşul de Floci. Cum a apărat Mihai Viteazul de furia hoardelor turceşti cetatea în care s-a născut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania antiotomană dusă de Mihai Viteazul a durat şase ani FOTO: adevarul.ro
Campania antiotomană dusă de Mihai Viteazul a durat şase ani FOTO: adevarul.ro

În contextul luptelor împotriva Înaltei Porţi Otomane, între 1594 – 1600 voievodul Mihai Viteazul a purtat mai multe campanii antiotomane. Una dintre aceste bătălii s-a purtat la Oraşul de Floci, cetatea medievală în care domnitorul s-a născut.

Hrisoavele vremii pun campania purtată de Mihai Viteazul împotriva otomanilor pe seama unei întâmplări uluitoare. În toamna anului 1594, creditorii fostului domn al Moldovei cărora voievodul trebuie să le plătească debitul pe care îl avea.


Aceştia  au fost chemaţi de către acesta la vistieriile domneşti pentru a le fi achite sumele de bani. Totul a fost însă doar o înşelătorie, creditorii fiind arşi de vii în interiorul respectivei vistierii domneşti. Furia lui Mihai s-a revărsat însă şi asupra celor câteva garnizoane turceşti, aflate la sud de Dunăre, în zona Giurgiului.

Atacul de la Oraşul de Floci

Vestea incendierii creditorilor, precum şi desele atacuri petrecute în sudul Dunării au tras imediat furia Înaltei Porţi. Hoarde întregi de turci au fost trimise la cetăţile munteneşti de la Oraşul de Floci, Hârşova sau Silistra.

Cronicarii acelor timpuri au notat că cea mai aprigă bătălie s-a petrecut în ianuarie 1595, la Târgul de Floci, important oraş medieval unde se presupune că s-a născut de fapt Mihai Viteazul.

Protejarea Oraşului de Floci nu a venit însă doar din dorinţa voievodului de a-şi apăra meleagurile natale. După se ştie şi o confirmă chiar şi istoria, Oraşul de Floci era pentru Evul Mediu românesc o adevărată metropolă comercială.

orasul de floci 2

Oraşul de Floci se regăeşte într-o veche hartă medievală


Aflat la congruenţa dintre principalele artere comerciale care făceau legătura dintre vestul Europei şi Marea Neagră, Oraşul de Floci era un adevărat rai economic medieval, unde se desfăşurau multe tranzacţii. În fapt, Mihai Viteazul a vrut să scape de furia turcească cel mai important punct economic din Muntenia sfârşitului de secol XVI.

Cu o armată de peste 2.000 de soldaţi, turcii au atacat pe timp de noapte, distrugând mare parte din oraş. Mihai a dat însă ordin ca localnicii din împrejurimi să i se alături şi, împreună cu o armată de mercenari, au reuşit să-i alunge pe turci din inima Oraşului de Floci.

Hoarda turcească şi-a mutat însă garnizoanele în amonte şi aval de Dunăre, la Silistra şi Hârşova. Deşi armata munteană era în inferioritate, Mihai Viteazul a reuşit să-i învingă pe otomani şi în aceste două bătălii.

Campaniile antiotomane ale lui Mihai Viteazul au durat până în jurul anului 1601, când acesta a fost ucis la Turda, prin decapitare.

Citiţi şi:

FOTO Legenda „Oraşului de Floci”, aşezarea urbană medievală unde s-a născut domnitorul Mihai Viteazul

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite