Masca devine obligatorie la Feteşti. Cei care nu respectă regula au interzis în magazine şi nu pot circula cu autobuzul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca, un accesoriu obligatoriu la Feteşti FOTO Facebook/Primăria Feteşti
Masca, un accesoriu obligatoriu la Feteşti FOTO Facebook/Primăria Feteşti

Locuitorii din Feteşti nu vor mai putea merge cu autobuzul şi nici nu li se va mai permite accesul în instituţiile publice dacă nu poartă măşti. Decizia a fost adoptată vineri, 24 aprilie, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, municipiul Feteşti devine prima localitate din judeţul Ialomiţa unde utilizarea materialelor de protecţie este obligatorie.

Autorităţile locale sunt categorice: cei care nu respectă această decizie nu vor avea voie să intre în sediul instituţiilor sau să meargă cu autobuzele locale.  

“Începând cu data de 24 aprilie 2020, în vederea creşterii nivelului de siguranţă al cetăţenilor, se impune, pe raza municipiului Feteşti, măsura de purtare a mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului în toate spaţiile publice închise: mijloace de transport în comun, instituţii publice, spaţii comerciale, farmacii, pieţe agroalimentare, gară, autogară.

Aceste mijloace de protecţie constau în măşti medicale, dar pot fi şi eşarfe, fulare, alte articole vestimentare, menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome.

Operatorul de transport local, SC Transbus SA Feteşti, şi ceilalţi operatori de transport intrajudeţean sunt obligaţi să nu permită îmbarcarea pasagerilor fără mijloace de protecţie a gurii şi a nasului”, a transmis Sorin Gafiţoi, primarul din Feteşti. În localitate funcţionează spitalul municipal, singura unitate medicală din judeţul Ialomiţa declarată suport COVID-19.

Până în prezent, conform datelor oferite de mamagerul spitalului, Liviu Patrichi, prin Spitalul Municipal Feteşti au trecut 97 de pacienţi confirmaţi cu coronavirus. Unul dintre ei a decedat iar alţi patru au fost transferaţi în stare gravă spre unităţi medicale din Capitală. În total, 40 de persoane bolnave de COVID-19 care s-au însănătoşit şi au fost externate.v Spitalul are o capacitate de 150 de paturi, însă nu toate pot fi folosite pentru pacienţii cu noul coronavirus. Sunt paturi oprite pentru situaţia nedorită a infectării cadrelor medicale, paturi pentru persoanele ce primesc teste negative, saloane transformate în loc de dezinfecţie.

„Trebuie organizate zone roşii, cu potenţial de infecţie, şi zone verzi care acoperă circuitul cadrelor medicale şi al personalului cât şi zona de filtrare a cadrelor medicale care ies din circuitul roşu. Prin pregătirea unor saloane ca zone de dezechipare şi dezinfectare cadre medicale ce ies din tură şi echipare a celor ce intră în contact cu pacienţii cu COVID-19 s-au pierdut 40 de paturi. Este un joc logistic solicitant, este ca o tablă de şah, încerci să ai ocupat cât mai eficient numărul de paturi disponibile.Din cele 110 paturi rămase 20 sunt organizate ca izolator pentru cadrele medicale din Spital. Aici trebuie ţinute 14 zile în izolare toate cadrele medicale care au participat direct la tratarea pacienţilor cu COVID-19. Trebuie să păstrez un număr de paturi în probabilitatea, eu sper să nu se întâmple niciodată, în care se infectează cadre medicale din Spitalul Feteşti”, spune Patrichi. Până în prezent, niciun cadru medical de la Feteşti nu a fost confirmat cu noul coronavirus. La nivelul judeţului, până sâmbătă, fuseseră înregistrate 149 de cazuri de infecţie cu COVID-19 şi 14 decese.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite