Măsuri de apărare împotriva incendiilor la recoltarea cerealelor. ISU Ialomiţa: Utilajele trebuie revizuite din timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele folosite la recoltat trebuie să fie în perfectă stare de funcţionare FOTO Adevărul
Utilajele folosite la recoltat trebuie să fie în perfectă stare de funcţionare FOTO Adevărul

Atât în perioada de pregătire, cât şi pe timpul desfăşurării campaniei agricole de vară, este necesar a se acţiona responsabil, astfel încât întreaga recoltă de cereale păioase să fie adunată cu grijă, fără pierderi şi în cel mai scurt timp să ajungă la adăpost, avertizează specialiştii de la ISU Ialomiţa.

Aceasta presupune cunoaşterea, respectarea şi asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor, iar atunci când acestea se produc, cunoaşterea modului de intervenţie pentru localizare şi stingere cu operativitate, astfel încât pagubele şi pierderile să fie cât mai mici.  

Este de datoria consiliilor locale, primarilor, conducerilor administrative ale societăţilor comerciale şi asociaţiilor agricole, precum şi cultivatorilor individuali, să acţioneze pentru asigurarea intervenţiei operative la stingerea unor eventuale incendii, astfel încât să se poată face faţă oricărei situaţii generatoare de evenimente negative. 

Pentru a evita izbucnirea unor incendii pe timpul campaniei de recoltare recomandăm:

Premergător recoltatului

1. Maşinile (tractoarele, combinele, motoarele statice cu combustie internă, motoarele electrice, autovehiculele de transport, alte utilaje agricole) ce se vor folosi la recoltarea cerealelor vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile ce ar putea genera incendii.

2. Înainte de a intra în campania de recoltare, maşinile vor fi verificate de personal calificat. Se va încheia pentru fiecare maşină câte un proces-verbal în care va consemna că aceasta corespunde din punct de vedere tehnic şi al prevenirii incendiilor şi că este dotată cu mijloacele tehnice pentru stingerea acestora. Un exemplar din procesul verbal va însoţi maşina respectivă pe tot timpul campaniei, aflându-se asupra conducătorului auto/mecanicului care o are în primire.

3. Persoanele care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruite în sensul cunoaşterii pericolelor de incendiu, măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, utilizării stingătoarelor/mijloacelor tehnice.

Alimentarea maşinilor cu carburanţi

Depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puţin 100 m faţă de lanuri, cereale netreierate, paie, fân şi alte furaje, arii, păduri şi la cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţii, clădiri sau calea ferată.

Secerişul şi recoltarea cu combina

În perioada coacerii şi până la terminarea recoltării cerealelor, se vor interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişti, la locurile de depozitare a paielor, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele şi punctele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora, la o distanţă mai mică de 100 m. În aceste locuri, se vor amplasa indicatoare cu inscripţiile „FUMATUL OPRIT", „PERICOL DE INCENDIU”.

Depozitarea produselor agricole

Depozitarea produselor agricole se face în spaţii special amenajate, compartimentate şi dimensionate după volumul produ¬selor ce se depozitează. În spaţiile de depozitare a produselor agri¬cole şi în apropierea acestora, nu se vor depozita alte materiale, ambalaje, produse chimice, staţiona sau parca maşini şi alte utilaje. Accesul în aceste depozite se face numai în prezenţa gestionarului.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite