Miraculosul lac Rodeanu, regatul neştiut al păsărilor călătoare din România. În balta din pustiul Bărăganului se ascund 46 de specii de păsări protejate prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În relieful searbăd al Bărăganului, un ochi de apă cu un diametru de aproape un kilometru este un paradis al păsărilor protejate de lege în Uniunea Europeană. În apele lacului Rodeanu îşi fac cuib peste 46 de astfel de specii. De asemenea, unii săteni cred că lacul are puteri vindecătoare, datorită nămolului pe care îl folosesc împotriva durerilor.

Stropii de ploaie mocănească tulbură apa lacului Rodeanu, de la marginea Bărăganului. Luciul apei este brăzdat de picăturile pe care le transformă în cercuri infinite. Vântul rece care taie obrajii foşneşte cu putere printre tufele cu stuf de pe marginea bălţii, iar norii gri produc imaginea unei apocalipse care se pregăteşte să înceapă. Acesta este, la prima vedere, tabloul de toamnă-iarnă de pe malul lacului Rodeanu, din judeţul Ialomiţa.

Totuşi, la o privire mai atentă, natura se dezvăluie ochilor vizitatorilor, într-un miracol de culori. Raţele şi gâştele sălbatice înving începutul de iarnă şi se plimbă agale de la un capăt la altul al apei, în căutare de hrană. Câte o maşină care trece în viteză pe malul drept al lacului tulbură ritualul înaripatelor.

Speriate de goana motoarelor, păsările pornesc toate în zbor către celălalt capăt şi încearcă să se cufunde în aceeaşi linişte. Totul durează doar câteva minute, pentru că hărmălaia produsă de o haită de câini aciuaţi în zonă le face să-şi ia din nou zborul şi să se ascundă în marea de vegetaţie încurcată de la mal. Cu privirile încurcate de panica înaripatelor, câinii trec pe lângă baltă şi-şi continuă drumul către câmp.

Legenda nămolului

Deşi lacul este mărginit de un drum naţional, puţini sunt cei care se aventurează să admire frumuseţea creată de natură prin aceste locuri. În trecut, s-a răspândit vestea că lacul Rodeanu ar avea puteri miraculoase. Secretul acestora este nămolul din lac, pe care oamenii îl foloseau pentru a scăpa de durerile de articulaţii. Unii dintre ei încă mai cred în acest lucru, deşi studiile au demonstrat faptul că proprietăţile chimice ale acestui nămol nu au foarte multe efecte asupra organismului, aşa cum se întâmplă cu nămolul existent pe fundul lacului Amara sau Fundata.

Lacul Rodeanu, la început de iarnă FOTO: Andreea Marin

rodeanu

Sfidând vremea câinească de afară, ciobanul Ilie Neagu (67 de ani) a pornit-o spre lac să ia nămol din apă. Bărbatul are de bătut mai bine de jumătate de kilometru prin mijlocul câmpului  pentru a duce acasă nămolul „vindecător“.

„Se ştie demult povestea asta că nămolul din lac are leac la durere. Mă doare şi pe mine spatele, o fi de la vremea de afară, că nu se mai termină odată cu norii ăştia. Şi bunica mea, născută şi crescută aici, la Slătioarele, făcea la fel. Veneam când eram mici să luăm nămol din apă pentru ăia bătrânii, ca să scape de dureri“, explică Ilie Neagu. Aceeaşi poveste o are şi Maria Sandu (69 de ani), din satul Slătioara, cea mai apropiată comunitate aflată în zona bălţii. „Se zicea că, dacă intri cu picioarele în apă, nu mai ai nimic. Apoi ne dădeam cu nămol şi parcă nu ne mai dureau şalele. Şi-acum mai facem, dar doar când avem timp, pentru că balta e departe“, spune femeia.

Lacul care nu îngheaţă

Andreea Marin (27 de ani) este asistent universitar la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti şi şi-a petrecut întreaga copilărie în comuna Jilavele, aproape de malurile lacului Rodeanu. Tânăra a dedicat bălţii două lucrări de specialitate importante, cu ajutorul cărora a explicat istoria lacului, modul său de formare, dar şi particularităţile care-l transformă într-un loc cu totul inedit.

Peisaj natural pe malurile lacului Rodeanu FOTO: Andreea Marin

rodeanu

„Eu sunt născută în Bucureşti, dar am avut ocazia să vin destul de des la Jilavele, după ce părinţii mei s-au mutat aici. Sunt pasionată de hărţi şi de toponime şi mi-a atras atenţia acest loc“, motivează tânăra geografă Andreea Marin. În urma studiilor pe care le-a realizat, specialista a concluzionat că o importantă caracteristică a lacului o reprezintă salinitatea crescută. Cu toate acestea, deşi ar fi trebuit să deţină proprietăţi curative, apa nu este un izvor de sănătate aşa cum circulă legenda de pe uliţele satelor din apropierea bălţii.

„Studiile efectuate asupra stratului acvifer din Câmpia Română de Est, unitatea în cadrul căreia este inclus şi teritoriul lacului, arată o acumulare intensă a sărurilor atât în zona luncii Sărata, cât şi în zona lacului Rodeanu. Bineînţeles, când spui «salinitatea ridicată», imediat te gândeşti la efectul terapeutic pe care îl poate avea apa din  lac. Din păcate, analize recente în acest sens nu cunosc să fi fost realizate“, precizează Andreea Marin. Totuşi, datorită nivelului ridicat de salinitate, apa lacului Rodeanu nu îngheaţă, ceea ce permite unui număr foarte mare de specii de păsări să se adăpostească aici pe timpul iernii. „Dintre toate lacurile existente în zona respectivă, lacul Rodeanu atrage atenţia pentru că este un lac natural, evoluţia sa în timp şi în spaţiu este influentaţă doar de factori fizico-geografici, este popas şi cămin pentru numeroase specii de păsări“, mai spune tânăra specialistă.

Balta Rodeanu, regatul păsărilor protejate de lege FOTO: Andreea Marin

Balta cu nume de om

Noile studii ale cercetătoarei Andreea Marin sunt strâns legate de numele lacului Rodeanu. Documentările preliminarii pe care le-a realizat până în prezent au scos la iveală faptul că între numele localităţilor din zonă şi baltă există diferenţe de provenienţă. Astfel, micile aşezări umane care se află aproape de malurile lacului Rodeanu au primit denumiri explicate prin caracterele fizico-geografice ale zonei, în timp ce numele bălţii are provenienţă antroponimică (adică provine dintr-un nume de persoană).

Cum se poate ajunge la lacul Rodeanu

Lacul Rodeanu se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare şi are un diametru de aproape un kilometru. Accesul către această zonă este destul de facil. Temerarii care pot să se aventureze pe malul lacului Rodeanu pot ajuge destul de uşor în zona bălţii, folosind Drumul Naţional 1D, care leagă municipiul Urziceni, de Ploieşti. Cei care vor să aibă parte de ceva aventură pot alege să meargă pe drumurile comunale care brăzdează câmpul din apropiere.

Astfel, din zona comunei Adâncata se desprinde un drum pietruit care duce către MotorPark. De acolo, după 2 kilometri, se formează un alt drum nivelat care se opreşte direct pe malul lacului. O altă variantă a traseului o reprezintă drumurile judeţene care traversează localităţile Jilavele şi Slătioarele. Aceste rute sunt recomandate iubitorilor de natură care vin din zona Bucureştiului, pe la Urziceni. Astfel, aceştia trebuie să traverseze satul Bărbuleşti, apoi Jilavele, iar la ieşire din localitate să facă dreapta spre DN 1D. După câţiva kilometri de mers în josul şoselei, se zăreşte lacul Rodeanu.

rodeanu

Soarele mângâie malurile lacului Rodeanu FOTO: Andreea Marin

Zonă monitorizată de specialişti

Începând cu anul 2007, lacul Rodeanu a fost declarat arie de protecţie naturală, prin Hotărârea Guvernului nr. 1143. În prezent, este monitorizat de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa. Fişa tehnică întocmită de specialiştii instituţiei în urma deplasărilor din teren scoate la iveală faptul că balta reprezintă un areal important care cuprinde peste 46 de specii de păsări protejate de lege, prin Directiva Nr. 147/2009 a Consiliului Europei, act normativ care trasează norme specifice de protecţie ale păsărilor sălbatice. Mai mult, lacul a fost introdus şi în reţeaua ecologică europeană „Natura 2000“.

În prezent, specialişti în ornitologie şi protecţie a mediului lucrează pentru a realiza un plan de management şi analiză pentru a creşte importanţa pentru natură a arealului şi a proteja zona, precum şi speciile de păsări. „Din observaţiile efectuate, în zona lacului Rodeanu şi în zona limitrofă acestuia, numărul speciilor de păsări identificate este de 46. Dintre acestea, există 11 specii de păsări a căror conservare necesită desemnarea ariilor speciale de conservare şi a ariilor de protecţie specială avifaunistică, precum şi 35 de specii de păsări cu migraţie regulată“, se arată în raportul reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa.

Printre cele mai inedite specii de păsări care se regăsesc în arealul natural al lacului Rodeanu din judeţul Ialomiţa se numără stârcul pitic, stârcul de noapte, eretele de stuf, chira de blată, fluerarul de mlaştină, pescăruşul râzător, vânturelul roşu sau piciorongul. Deşi există numeroase mărturii ale oamenilor care au pescuit în apele lacului Rodeanu, acestea sunt simple poveşti pescăreşti. Potrivit cercetătoarei Andreea Marin, lacul Rodeanu, din cauza salinităţii crescute, nu are peşte. „Tocmai pentru că este sărat, nu îngheaţă şi nu are peşte“, susţine Andreea Marin. Tocmai de aceea, temerarii care se aventurează pe malurile bălţii pot să admire doar frumuseţea pe care natura a creat-o. Cu toate acestea, zona în care se află lacul Rodeanu are şi alte puncte de atracţie pe lângă peisajul feeric oferit de natură.

Ce pot face în zonă turiştii

Cel mai important punct de atracţie al zonei îl reprezintă un circuit de viteză, construit la aproape 3 kilometri distanţă de lac, în zona administrativă a comunei Adâncata. Ideea a aparţinut unui investitor privat, pista fiind denumită „MotorPark România“. Lungimea şoselei unde pot fi accelerate motoarele maşinilor de curse şi ale motocicletelor este de peste 4 kilometri, cu o lăţime cuprinsă între 11 şi 16 metri. Cei împătimiţi de viteză pot închiria vehicule special pregătite pentru cursele cu mulţi cai putere, preţul fiind de 120 de lei pentru un tur de 20 de minute.

rodeanu

Balta Rodeanu în Amurg FOTO: Andreea Marin

rodeanu

Regulamentul de intrare în incinta circuitului este strict. Pentru cei care vor să asiste la cursele de viteză fumatul este strict interzis şi, de asemenea, aceştia sunt rugaţi de administratorii pistei să-şi lase mijloacele de transport cu care ajung aici în spaţiile special amenajate. De asemenea, este interzis accesul cu arme, obiecte contondente sau inflamabile, iar copiii pot asista la curse doar în prezenţa părinţilor.

Citiţi şi:

Strachina plină cu peşti: povestea lacului ascuns în mijlocul Bărăganului. Este un adevărat colţ de rai al pescarilor

FOTO Oaza cu arbori neobişnuiţi din inima Câmpiei Bărăganului: un rai experimental făcut de om pentru a păstra frumuseţea naturii

FOTO Capul Caliacra, locul unde Marea Neagră este albastră. Legenda pământului protector al Dobrogei bulgăreşti

Amintirile românilor din Cadrilater, la 75 de ani de la cedarea regiunii: „Toţi strigau în gura mare pe străzi: «Plecaţi, plecaţi! Daţi-ne ţara înapoi!»“

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite