Nămolul de Amara: sănătate curată vândută la metru cub

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nămolul sapropelic din lacul Amara reprezintă o adevărată sursă de sănătate. El poate fi utilizat în nenumărate terapii antireumatice. Dincolo de efectele sale curative, nămolul  şi sursă de venit. El este vândut la metru cub de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire al Apelor Ialomiţa, instituţia care administrează lacul.

900 de lei, un metru cub de nămol

Afacerea cu nămol sapropelic extras din lacul Amara a fost pusă în practică de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire al Apelor Ialomiţa în urmă cu trei ani.

 „Primeam tot mai multe solicitări din partea hotelierilor, în special a celor din staţiunea Amara de a le furniza nămol. Aşa că am zis să-l extragem şi să-l comercializăm” susţine inginerul Adrian Diaconescu, directorul executiv al Sistemului de Gospodărire al Apelor Ialomiţa.

 Aşa se face că de trei ani nămolul sapropelic din Amara a devenit în scurt timp, cea mai preţioasă resursă naturală din întreg Bărăganul. Pentru a-l comercializa, autorităţile trebuie să efectueze seturi întregi de analize pentru a vedea dacă nămolul este în parametrii optimi.

Astfel, mai multe probe extrase din lac ajung în laboratoarele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale şi Institutului Naţional de Balneoclimatologie, unde specialiştii analizează dacă substanţele chimice care intră în compoziţia chimică a nămolului sunt în parametrii normali.

 Este vorba despre compuşi chimici de sulf, clor, sodiu, brom, precum şi magneziu. „Toate probele trebuie analizate, pentru că acesta sunt dispoziţiile legale. Există doar anumite laboratoare care fac acest lucru” adaugă inginerul Adrian Diaconescu. Nămolul de Amara se vinde la metru cub şi costă 900 de lei.

Băile Felix, client fidel

Cele mai multe solicitări privind achiziţia de nămol extras din lacul Amara vin din partea bazelor balneare din staţiunea Băile Felix, judeţul Bihor. Proprietarii de pensiuni şi hoteluri care oferă şi servicii de tratament achiziţionează la fiecare două luni, până la 10 metri cubi de nămol de Amara.

„Avem încheiat un contract cu Băile Felix. Sînt cei mai fideli clienţi ai noştri. Ne solicită periodic să le furnizăm nămolul pe care noi îl extragem.  Îl folosesc pentru tratamente şi foarte multe proceduri medicale” mai spune inginerul Adrian Diaconescu. Procedura de extracţie a nămolului este una extrem de complexă.

Înainte de a efectua această operaţiune, lacul este sondat astfel încât să poată fi descoperite zonele cu cel mai mult nămol. Aceste porţiuni din care este extras  nămolul sunt atent selectate, pentru ca produsul să se poată regenera. Parametrii specialiştilor din cadrul Sistemului de Gospodărire al Apelor Ialomiţa arată că stratul de nămol sapropelic din lacul Amara se regenerează la fiecare 4 ani.

Istoria nămolului de Amara

Deşi este emblema Bărăganului în întreaga ţară, descoperirea nămolului de Amara i se datorează unui moldovean. Este vorba despre chimistul şi fizicianul Petru Poni, care în perioada 1877 – 1889 a realizat mai multe studii privind apele minerale din ţara noastră.

Aşa a ajuns în Amara, localitate din inima Bărăganului şi a efectuat mai multe studii privitoare la apa lacului şi nămolul din lac. Cu sprijinul muzeografilor de la Muzeul „ Poni-Cernătescu” din Iaşi am reuşit să aflăm, dintr-o filă a notiţelor sale şi cum descria savantul moldovean apele de la Amara: „apa este incoloră, opalescentă, gust foarte sărat, amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat. Din analiza calitativă rezultă că cuprinde următoarele substanţe: acid silicic, acid carbonic, acid sulfuric, acid boric, clor, sodiu, foarte puţin potasiu şi litiu, magneziu, calciu, fier, materii organice”.

Panaceu pentru orice

Medicul primar Daniela Pitea, specialist în recuperare medicală, explică de ce este nămolul sapropelic considerat un tratament eficient: „rolul nămolului sapropelic este acela de a înmagazina căldura. Prin acest efect este considerat un bun vasodilatator şi analgezic. Practic el relaxează organismul şi calmează orice durere”.

Specialiştii recomandă tratamentul cu nămol sub formă de băi sau în natură, pe malurile lacului Amara. Nămolul de Amara este considerat „panaceu pentru orice”, întrucât el este indicat în tratarea unei game largi de afecţiuni.

„Nămolul este recomandat în afecţiuni reumatismale degenerative, precum spondiloza sau atroza, reumatismele inflamatorii, fracturi, entorse, luxaţii, afecţiuni neurologice sau în cazul în care bolnavul a suferit un accident vascular” adaugă medicul specialist Daniela Pitea.

Pacienţii care doresc să beneficieze de tratament cu nămol trebuie să ştie faptul că cel mai benefic pentru organism este să efectueze o singură baie cu nămol pe an, timp de 10 zile consecutive. Evident, ca orice tratament medical, nămolul sapropelic are şi efecte adverse.

Tocmai de aceea el nu este indicat pentru utilizare de către bolnavii care suferă de afecţiuni ale sistemului cardiovascular sau de către cei care suferă de boli infecţioase sau boli psihice.

 „Aşa cum am precizat, nămolul reţine căldura şi administrat unui bolnav cu afecţiuni cardiologice, iar putea provoca serioase tulburări de ritm” avertizează medicul Daniela Pitea.

Totodată înainte de a-şi aplica nămolul, pielea trebuie să fie curată şi fără leziuni. Datele statistice arată că de efectele curative ale nămolului sapropelic extras din lacul Amara beneficiază anual 5000 de pacienţi care vin să primească tratament în cadrul bazelor balneare din incinta staţiunii Amara. Cele mai multe dintre problemele medicale pe care aceştia le întâmpină sunt cauzate de afecţiuni reumatice.

Citiţi şi:

Amara - vacanţă pentru vârsta a treia

Cu o istorie de peste un secol şi jumătate, staţiunea balneară Amara, din judeţul Ialomiţa, reprezintă destinaţia ideală de vacanţă pentru veterani. Principalul punct de atracţie pentru pensionari sunt terapiile cu nămol sapropelic şi procedurile împotriva afecţiunilor reumatice.


Efectele terapeutice ale lacului Amara, descoperite de un ieşean. Petru Poni, savantul căruia îi datorăm  staţiunea balneară din Bărăgan

Staţiunea balneară Amara din judeţul Ialomiţa este vizitată în fiecare  vară de sute de turişti. Însă puţini sunt cei care cunosc istoria acestui loc cu ape binecuvântate. De peste 127 de ani, oamenii vin aici pentru a-şi trata afecţiunile prin efectele terapeutice ale lacului care dă numele acestui loc minunat. Ele au fost descoperite de chimistul ieşean Petru Poni.


Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite