O excursie în paradisul păsărilor şi al plantelor. Insula Gâsca, locul ideal de relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Gâsca, un paradis în Bărăgan FOTO romaniasalbatica.ro
Insula Gâsca, un paradis în Bărăgan FOTO romaniasalbatica.ro

Insula Gâsca, aflată în judeţul Ialomiţa, este un loc ideal pentru cei care doresc să evadeze la sfârşit de săptămână din haosul marilor oraşe şi să se bucure de natură, căci aici pot admira specii inedite şi diverse de păsări şi plante

În zona localităţii Giurgeni, aproape de podul de la Vadu Oii, braţul Borcea al Dunării a reuşit să creeze un loc cu adevărat mirific. O palmă de pământ ieşită dintre ape reprezintă principalul punct de atracţie al întregii zone. Este vorba de  insula sau ostrovul Gâsca, formaţiune creată de aluviunile aduse de Dunăre în lungul său drum către Marea Neagră. Cine doreşte să se aventureze în acest colţ de natură sălbatică trebuie neapărat să o apuce pe vechiul drum spre litoral, Bucureşti-Urziceni-Slobozia-Hârşova-Constanţa. 

Cu o suprafaţă totală de două hectare şi jumătate,  insula este amplasată la o altitudine de cinci metri deasupra nivelului mării. Insula Gâsca este principala cale de acces către paradisul natural al Bălţii Mici a Brăilei şi unul dintre cele mai importante ostroave create de Dunăre, din zona Hârşova şi până dincolo de Brăila. 

Cu barca pe lac

În acest tărâm creat de natură se poate ajunge doar cu ajutorul bărcilor pescăreşti. Însă nu este deloc o misiune imposibilă, căci de pe malul stâng al Borcei, la Giurgeni, localnicii pun la dispoziţie ambarcaţiuni. 

slobozia insula gasca un paradis in baragan foto balta mare a brailei

 Paradis în Bărăgan FOTOBalta Mică a Brăilei

La începutul fiecărei primăveri, zona este inundată din cauza debitelor crescute ale Dunării, ca urmare a precipitaţiilor. Astfel, singurul petic de pământ neacoperit de apă rămâne o alee îngustă de câţiva metri. În ciuda faptului că nu se poate înainta către inima insulei, natura se dezvăluie în faţa vizitatorilor în toată splendoarea ei. 

slobozia insula gasca un paradis in baragan foto balta mare a brailei

Raiul păsărilor Balta Mică a Brăilei

Conform informaţiilor oferite de ONG-ul Natura 2000, insula de la Giurgeni este un adevărat paradis al păsărilor migratoare şi are statut de rezervaţie naturală. Specialişii în ornitologie care au exploatat zona au descoperit aici specii de păsări, precum pelicanul comun, lopătarul, egreta mică, egreta mare, ţigănuşul, pescăruşul rozător şi cel auriu.

slobozia insula gasca un paradis in baragan foto romaniasalbatica.ro

Peisaje de basm FOTO romaniasalbatica.ro

De asemenea, pe solul specific zonelor umede au crescut peste 232 de specii de plante inferioare şi superioare. Ecosistemele terestre sunt caracterizate de arbori iubitori de apă, precum salcia, plopul sau frasinul, dar şi de alte plante, printre care păpura, stuful, nuferii, plutica şi mătasea broaştei. Totodată, specialiştii care au studiat insula din punct de vedere acvafaunistic au mai descoperit aici alte trei specii de reptile şi opt de amfibieni, precum broasca ţestoasă de apă şi brotăcelul.

Magnet pentru pescari

Cea mai importantă activitate care se poate desfăşura pe insula Gâsca este pescuitul. Vara, zona atrage ca un magnet amatori din toate colţurile ţării. 

Oamenii pot campa sub pod, în zona fostului bac, acolo unde îşi pot instala corturi sau rulote, fără a le fi percepută vreo taxă pentru camping. Cei mai pretenţioşi şi care vor să beneficieze de confort se pot caza la localnici contra unui preţ modic de aproximativ 30 de lei pe noapte. 

slobozia insula gasca un paradis in baragan foto balta mare a brailei

Amatorii de pescuit  sunt atraşi de această zină FOTO Balta Mică a Brăilei

Pentru cei care vor mai degrabă să se bucure de frumuseţile naturii, de pe Insula Gâsca, tot cu ajutorul bărcilor pescăreşti, pot înainta către Parcul Naţional Balta Mică a Brăilei, aflat în aval de pod şi Insula Gâsca.

Ultimele ecosisteme acvatice şi terestre în regim liber

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este situat în sud-estul României şi ocupă un segment de 62 de kilometri din cursul inferior al Dunării, între podul rutier Giurgeni-Vadu Oii (km 237, pe Dunăre, în amonte) şi municipiul Brăila (km 175 în aval). Parcul Naţional este o zonă umedă de importanţă internaţională, iar din anul 2008 a primit statutul de Sit Natura 2000, atât ca sit de importanţă comunitară, cât şi ca arie specială de protecţie avifaunistică.

Balta Mică a Brăilei, un paradis natural FOTO Balta Mică a Bărilei

slobozia insula gasca un paradis in baragan foto romaniasalbatica.ro

Parcul Naţional Balta Mică a Brăilei conservă, pe o suprafaţă de 241 de kilometri pătraţi, ultimele complexe de ecosisteme acvatice şi terestre în regim liber de  inundaţie ce au rămas în urma îndiguirii bălţilor Brăilei şi Ialomiţei (fosta Deltă Interioară).

slobozia insula gasca un paradis in baragan foto balta mare a brailei

Trunchiuri de copaci acoperite de ape pe insula Gâsca FOTO Adevărul

Zona protejată este format dintr-o salbă de şapte ostroave dunărene mari, cu suprafeţe între 242 de hectare – ostrovul Harapu – şi 9.727 de hectare – ostrovul Insula Mică a Brăilei –, separate de şapte braţe ale Dunării, ce totalizează o lungime de 149 de kilometri curs de apă. Cele şapte ostroave mari sunt formate din 4.466 de hectare de habitate acvatice – grupate în 52 de lacuri interioare – şi 10.709 hectare de habitate terestre. 

O restaurare de milioane 

La aproximativ şapte kilometri de zona de acces către Insula Gâsca se află aşezarea medievală Oraşul de Floci, locul unde s-a născut voievodul Mihai Viteazul. În istoria economică şi politică a statului medieval, Oraşul de Floci a fost unica aşezare urbană din estul Câmpiei Române, în cursul secolelor XIV şi XVIII, cu rol de polarizare a activităţii economice din zonă şi cu rol strategic în controlul graniţei de est a ţării.

slobozia insula gasca un paradis in baragan foto balta mare a brailei

Peisaje ireale în paradisul de la Dunăre FOTO Insula Mică a Brăilei

Pe locul unde în Evul Mediu se afla cel mai mare centru comercial din Ţările Române, Oraşul de Floci, a fost ridicată o bază arheologică. Aici, în fiecare vară se organizează tabere de cercetare, pentru a scoate la lumină mărturii despre oamenii care au locuit pe aceste meleaguri şi obiceiurile lor. Vestigiile uneia dintre cele mai înfloritoare aşezări urbane din Evul Mediu din zona Bărăganului vor fi reabilitate cu 12,1 milioane de lei, bani obţinuţi prin fonduri europene. Monumentul istoric din comuna ialomiţeană Giurgeni va fi transformat într-un punct de atracţie pentru turişti.

În următorii patru ani, aici vor avea loc lucrări de restaurare şi consolidare a ruinelor edificiului cu contraforturi, se vor înfiinţa drumuri de legătură între toate obiectivele sitului şi va fi reamenajat accesul existent din dreptul bazei de cercetare şi expunere muzeală. 

Vă mai recomandăm şi:

Ioan Niculae, dat în urmărire naţională, a anunţat în direct la televizor unde se află. „Mâine sunt în ţară”

Detalii şocante în cazul învăţătoarei care lipsea de la ore ca să joace la păcănele. Cum i-a păcălit pe părinţii elevilor

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite