Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Cum să fii olimpic la informatică fără să ai calculator

7
29 May 2013 20:33:04
Autor: Mădălin Sofronie
Robert Dumitru îţi doreşte să ajungă un informatician faimos FOTO: M.S.
Robert Dumitru îţi doreşte să ajungă un informatician faimos FOTO: M.S.

Chiar dacă pentru mulţi elevi de liceu un calculator e un lucru obişnuit, pentru alţii e un ideal la care cu greu pot visa. Totul din cauza faptului că posibilităţile reduse îi ţin departe de tehnologie. Robert Dumitru însă a demonstrat că poate face performanţă chiar şi fără calculator. A câştigat locul I la Olimpiada de informatică făcând calcule şi programări pe hârtie.

Succes garantat cu pixul şi foaia

Robert Dumitru are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza din Slobozia. Locuieşte la câţiva kilometri distanţă de oraş, în comuna Sudiţi şi chiar dacă face naveta niciodată nu a avut absenţe. Puţini cum sunt banii lui de buzunar sunt investiţi în şcoală şi tot ce ţine de ea.

Se simte jenat să vorbească despre faptul că trăieşte modest, într-o locuinţă mică, alături de mama, bunica şi sora sa mai mică.  Se mulţumeşte cu lecţiile pe care le primeşte la ore şi nu îşi permite meditaţii suplimentare, însă eforturile sale îi aduc rezultate remarcabile.

Pasionat de informatică, anul acesta s-a înscris la Olimpiada Judeţeană unde a obţinut locul I. Rezultatul să nu s-a datorat orelor bune petrecute în faţa calculatorului. A ieşit pe primul loc făcând calcule şi programări pe hârtie, pentru că Robert n-a avut niciodată calculator. Posibilităţile reduse ale familiei au făcut ca adolescentul să atingă primul computer în clasa a IX-a când a intrat la liceu.

„Am luat cartea şi am citit teoria, iar demonstraţiile pe care trebuia să le fac pe calculator le-am făcut pe o foaie de hârtie. Stăteam noaptea şi scriam pe foile de caiet toate limbajele de programare şi modul în care acestea funcţionează. Sunt mândru de ce am reuşit să fac“ recunoaşte Robert.

Pentru a-l sprijini, colectivul de profesori al Liceului Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Slobozia a hotărât să-i ofere un calculator, aflat pe inventarul şcolii. L-a ţinut acasă timp de două săptămîni, pentru a se pregăti pentru Olimpiadă.

„Nu era un calculator performant, însă mi-am făcut treaba cu el. S-a mai stricat, dar am reuşit să-l repar, că doar de aceea vreau să devin informatician..“ zâmbeşte Robert.

Performanţa adolescentului i-a impresionat şi pe oamenii cu stare din Slobozia, iar prin intermediul unui sponsor liceeanul a primit în cele din urmă calculatorul mult dorit. Încântat, elevul a precizat că-l va folosi cu plăcere şi că se va pregăti cu ajutorul său să participe la viitoarele olimpiade.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Pernes Arin
29.05.2013, 20:52:46

Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+6 (6 voturi)
utzu
29.05.2013, 23:04:47

Incredibilă performanţă! Felicitări şi mult succes în tot ceea ce îţi propui! Doamne, ajută!

+4 (4 voturi)
Negut Joe
29.05.2013, 23:18:52

Felicitări! Pentru astfel de motive trebuie să dăm educţiei mai mulţi bani şi atenţie! Din acest motiv putem spune cu mândrie că "şcoala românescă produce tâmpiţi", între care unul ajunge preşedinte ai României şi declară asta despre educaţia primită.

+2 (4 voturi)
STEFAN MATEI
30.05.2013, 07:12:35

acest baiat,este un roman cu talent nativ,este impresionant si arata ca nimic nu este imposibil,asa sa chinuit si ad nastase in puf crescut de mic,credeti ca intelege ce este un sch 3 dl ponta,nu pt ca ei sant creatii ale sistemului mafiot. bravo acestui baiat,care da peste nas copiilor oamenilor imbogatiti peste noapte si nu sant buni de nimic,are valoare,sant mandru ca exista acest baiat ROBERT si este roman

+3 (3 voturi)
Ilona
30.05.2013, 11:01:46

dle Stefan, credeti ca acei tineri, de bani gata cum le spunem noi, sunt ei de vina ca nu muncesc ? nu.....parintii.....care, ce-si spun : lasa, am fost eu sarac, copilul meu sa aiba tot ce-si doreste.... aceste genii precum Robert, sunt copii necajiti, care muncesc pe rupte sa ajunga si ei la un liman......sigur, bravo lor, pt. memorie, munca, ambitie........asta-i societatea...... cei mari, ajung datorita ( multora din ei ) saraciei......vor sa iasa din ea si nu pot decit depunind un efort substantial.......nu zic ca Robert nu-i o persoana aparte, dar in general geniile sunt din mediile sarace...... persoane ambitioase,dornice sa ajunga undeva........... am crescut singura, de la 5 ani pe fiul meu (tatal a decedat) si m-am tinut cu dintii ca el sa invete, sa-si faca un viitor, daca il lasam de capul lui nu era nimic........este programator, nu in tara ci afara, este f.bine, dar nu va puteti inchipui ce greu mi-a fost, cu bani f.putini, cum m-am tinut cu dintii de el sa invete , sa faca ceva......sunt bucuroasa ca am reusit, pt.asta imi multumeste si fiul meu..... succces lui Robert, (sa ajunga cit mai sus........o sa mai auzim de el, probabil, daca va continua ce a inceput......) se datoreaza tocmai acestui fapt......nevoia sa nu spun saracia....... vorbesc din proprie experienta.......

Vezi toate comentariile (7)