Oraşe dispărute din România. Legenda „Oraşului de Floci”, cel mai mare centru comercial din Evul Mediu românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situat la gura de vărsare a râului Ialomiţa în Dunăre, Oraşul de Floci a fost în trecut cel mai important centru comercial din Ţara Românească. Fosta aşezare medievală este trecut pe lista de oraşe dispărute din România încă din secolul XIX, iar aici se presupune că s-a născut voievodul Mihai Viteazul.

Istoricii spun că Oraşul de Floci a fost în secolul al XV-lea cea mai importantă cetate comercială din întreaga Ţară Românească. Situat pe o importantă rută comercială, care făcea legătura dintre estul şi vestul Europei, aşezarea urbană a jucat un rol extrem de important din punct de vedere economic.

Haioasa titulatură provine, cel mai probabil datorită faptului că cele mai importante bunuri pe care le vindeau comercianţii din cetate erau blănurile de animale. Domni şi boieri veneau aici pentru a-şi procura toate cele de care aveau nevoie pe lângă curţile nobiliare.

Faimoasa cetate, se află însă pe lista de oraşe dispărute din România. Declinul Oraşului de Floci a început în secolul al XVIII-lea şi s-a accentuat în secolul XIX, când a dispărut practic de pe hărţile principatelor române. Motivul dispariţiei constă în aceea că aşezarea urbană a fost mistuită în repetate rânduri de războaiele care s-au purtat pe teritoriul său, dar şi de revărsările ciclice ale râului Ialomiţa.

image

Acasă la Mihai Viteazul

Pe lângă importanţa economică, Oraşul de Floci este şi locul unde se presupune că s-ar fi născut Mihai Viteazul, domnitor al Ţării Româneşti. El a fost adus pe lume de Teofana, o femeie foarte frumoasă care locuia în centrul aşezării urbane, iar tatăl său ar fi fost un boier.

Deşi datele sunt relativ incerte, se ştie însă faptul că Mihai Viteazul frecventa des cetatea şi chiar a apărat-o de invazia turcilor. Bătălia s-a purtat în ianuarie 1595 şi a dat practic startul campaniei anti-otomane purtată de Mihai Viteazul. Cu o oaste de peste 2.000 de oameni, turcii au atacat cetatea pe timp de noapte, iar domnul Ţării Româneşti i-a adunat pe oamenii din oraş şi a reuşit să-i alunge pe otomani.

Citiţi şi:

Lupta de la Oraşul de Floci. Cum a apărat Mihai Viteazul de furia hoardelor turceşti cetatea în care s-a născut

FOTO Legenda „Oraşului de Floci”, aşezarea urbană medievală unde s-a născut domnitorul Mihai Viteazul

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite