Păducelul, planta-minune care ne salvează inima şi ne ţine nervii în frâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păducelul, planta care ne vindecă inima FOTO: flori-cultura.ro
Păducelul, planta care ne vindecă inima FOTO: flori-cultura.ro

Remediile binefăcătoare ale păducelului sunt cunoscute încă din Antichitate. Planta era folosită de vechii greci, romani şi chinezi în tratarea unor afecţiuni multiple. Astăzi, medicii recomandă păducelul în curele de vindecare ale bolilor cardiovasculare sau ale sistemului nervos.

Ceea ce face păducelul o plantă-minune în tratarea bolilor sunt substanţele care intră în compoziţia sa chimică. Astfel, păducelul conţine bioflavonoide, vitamina B, C şi acizi organici precum acidul citric, tartaric sau cafeic. De asemea, planta conţine şi o serie de uleiuri volatile. 

Vindecă bolile de inimă

Medicii susţin faptul că, în combinaţie cu medicamentele uzuale, păducelul are efecte benefice în terapiile cardiovasculare. „Este adevărat faptul că păducelul are efecte pozitive asupra stării de sănătate a bolnavilor de inimă. Diminuează simptomatologia şi sporeşte şansele la vindecare”, precizează medicul specialist Anca Telehuz, şeful Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Efectele păducelului asupra sistemului cardiovascular sunt menţinerea tensiunii arteriale la valori normale, creşterea rezistenţei la efort, precum şi îmbunătăţirea circulaţiei la nivel periferic şi central. 

Totodată, are acţiune cardiacă tonică şi vasodilatatoare, având ca beneficiu şi scăderea nivelului colesterolului în sânge. „Afecţiunile cardiace care pot fi tratate cu ajutorul păducelului sunt diverse. Vorbim despre insuficienţă cardiacă moderată, artimii, nevroze cardiace sau arteroscleroza”, mai spune medicul Anca Telehuz. De asemenea, specialiştii recomandă terapia cu păducel bolnavilor care au suferit un infarct, deoarece ajută la refacerea muşchiului inimii. 

Sedativ eficient

Pe lângă rolul de „apărător al inimii”, păducelul are efecte curative şi asupra sistemului nervos. Datorită compoziţiei chimice, el acţionează ca un calmat în stări de nervozitate excesivă. 

De asemenea, medicii îl recomandă şi în terapiile persoanelor care au tulburări de somn. Este considerat unul dintre cele mai bune antidepresive naturale. „Ajută foarte mult persoanele agitate şi poate fi recomandat chiar şi în cazul unor atacuri de panică”, mai spune medicul specialist în medicină de urgenţă Anca Telehuz. Totodată, în urma studiilor de specialitate s-a descoperit faptul că păducelul reduce efectele neplăcute ale menopauzei, fiind considerat şi un imunostimulator excelent. 

Mod de utilizare

Specialiştii îl recomandă sub formă de infuzie, tinctură sau capsulele. Infuzia se prepară din fructe sau flori, adăugate în 250 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat preţ de 10 minute, după care se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Capsulele de păducel conţin pulbere din flori sau fructe şi sunt combinate cu vâsc, usturoi sau talpa gâştei, având efecte antioxidante. 

Citiţi şi:

De ce este sindromul Tourette, boala care te face să înjuri, un mister pentru lumea medicală. Vreme de 130 de ani nu s-a găsit niciun leac

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite