Pericolul ascuns din pastilele de slăbit. Pilulele care subţiază formele pot avea efecte devastatoare asupra organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

Alternativă a exerciţiilor fizice şi dietelor nutriţionale, pastilele de slăbit pot fi considerate un adevărat pericol pentru sănătatea persoanelor care vor să dea jos kilogramele în plus. Chiar dacă rezultatele obţinute cu ajutorul pilulelor care subţiază silueta sunt imediate, efectele asupra organismului ar putea fi devastatoare.

Cel mai mare pericol la care se expun persoanele care apelează la efectele miraculoase ale pastilelor de slăbit îl reprezintă substanţele pe care acest tip de pilule le conţin. Deşi sunt prezentate ca fiind „100 % naturale” pastilele de slăbit au în compoziţia lor numeroase substanţe despre care producătorii nu spun foarte multe  lucruri.

 În principiu, cele mai multe astfel de produse farmaceutice conţin sibutramina, o substanţă responsabilă cu inhibarea poftei de mâncare, şi orlistatul, care ajută la eliminarea rapidă a produselor alimentare consumate în timpul meselor. Medicii susţin faptul că folosirea pastilelor de slăbit trebuie să se facă doar cu acordul unui specialist şi în urma unor analize medicale amănunţite. Mai mult, aceştia recomandă exerciţiile fizice. 

„Cel mai bine este ca pastilele de slăbit să fie înlocuite cu exerciţiile fizice. Cei care totuşi doresc să le ia trebuie să discute cu un medic, iar acesta să stabilească o schemă prin care pilulele să fie administrate”, explică medicul Anca Telehuz, şefa Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Un stres pentru organism 

Tăind practic pofta de mâncare, pastilele de slăbit provoacă dezechilibre în corp, în sensul că organismul nu mai poate asimila cantităţile corespunzătoare de nutrienţi şi vitamine necesare unei sănătăţi de fier. Iar acest proces creează o serie de reacţii în lanţ, atât fizice cât şi psihice. 

Din punct de vedere fizic, efectele secundare provocate de pastilele de slăbit sunt durerile de cap, ameţelile, creşterea tensiunii arteriale, creşterea riscului de atac de cord sau cerebral. Pe plan psihologic, cel mai mare risc este dependenţa. De asemenea, persoanele care iau pastile de slăbit sunt mult mai nervoase şi pot deveni depresive dacă rezultatele tratamentului nu sunt aceleaşi cu cele înscrise pe prospectul produsului. „Modificările produse în organism sunt multiple. Practic, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că nu se mai asimilează substanţele necesare funcţionării corespunzătoare a organismului.”mai spune medicul Anca Telehuz. 

Citiţi şi:

Trucuri: cum redăm strălucirea bijuteriilor cu ajutorul cartofilor, al oţetului sau cu pastă de dinţi

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite