Pesta porcina se întinde în tot judeţul Ialomiţa. Cum s-a răspândit boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină a pus stăpânire pe judeţul Ialomişa FOTO Adevărul
Pesta porcină a pus stăpânire pe judeţul Ialomişa FOTO Adevărul

Ialomiţa s-a umplut de pestă porcină africană, cele mai multe focare fiind din cauza circulaţiei persoanelor. În ultima săptămână, încă 14 noi focare au fost depistate de către autorităţi.

În prezent, judeţul Ialomiţa se află pe primul loc în România în ceea ce priveşte incidenţa pestei porcine, cu 210 focare active.

 Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Ialomiţa spun că la originea acestor îmbolnăviri se află mai multe cauze, printre care: ascunderea de proprietari a apariţiei primelor semne de boală, vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe, efectuarea de tratamente medicamentoase, injectabil, cu persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală.

De asemenea, o altă sursă de infectare o reprezintă şi hrănirea animalelor cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observaţi mistreţi, dar şi nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor. 

Este vorba despre utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţămintei atât pe strada cât şi atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.

Conform directorului DSVSA Ialomiţa, Mihai Puia, pesta porcină africană a pătruns zilele trecute şi în ferma de la Căzăneşti unde sunt crescuţi 23.950 de porci. Acţiunea de eutanasiere a animalelor a început deja şi va continua pe durata mai multor zile, până ce vor fi sacrificate toate animalele. Nu se ştie la acest moment cum a fost răspândit virusul pestei porcine africane, ancheta epidemiologică fiind în desfăşurare.

"Cauzele pot fi multiple, dar din anchete putem spune că 80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor" a spus şi Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa.

606 focare active, existente la nivel naţional

În România, până pe 30 septembrie erau active un număr de 606 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 21 de focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 375.690 porcine (animale afectate din focarele active), arată într-un comunicat de presă al Autorutăţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alomentară (ANSVSA).

Din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariţiei focarelor de PPA sunt: cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale; scoaterea animalelor din zonele de restricţie; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar; neanunţarea mortalităţilor/sacrificărilor pentru consum propriu/îmbolnăvirilor la medicul veterinar; numărul foarte mare de mistreţi morţi , peste 4.000.

Specialiştii ANSVSA arată că toate acestea au dus la răspândirea şi confirmarea unor focare succesive de PPA şi la creşterea presiunii virale asupra exploataţiilor comerciale profesionale de porcine. Apariţia focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricţiilor impuse acestor exploataţii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

15 secunde fatale. Ce s-a întâmplat cu avionul miliardarului Dan Petrescu înainte de prăbuşire

 

Stenogramele întâlnirii între patru ochi dintre Ceauşescu şi Tito, de la Timişoara. Ce-l neliniştea pe iugoslav

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite