Pesta porcină a luat o pauză. Combinatul de porci de la Căzăneşti, fermă cu 70.000 de animale, şi-a reluat activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină a făcut ravagii în judeţul ialomiţa FOTO Adevărul
Pesta porcină a făcut ravagii în judeţul ialomiţa FOTO Adevărul

Pesta porcină, care a evoluat agresiv în ultimele  luni în judeţul Ialomiţa, a luat o pauză. Autorităţile spun că datorită măsurilor severe de securitate virusul nu a pătruns în ferma din Căzăneşti, unul dintre cele mai mari combinate din Bărăgan. Ultimul focar înregistrat în Ialomiţa datează de la sfârşitul lunii octombrie.

Epidemia a ajuns la 10 kilometri de oraşul Căzăneşti, unde există un combinat cu 70.000 de porci, numai rase de selecţie. “Deocamdată nu ştim ce va fi. Combinatul este unul dintre cele mai mari din ţară, vă daţi seama ce dezastru ar fi acolo“, spunea Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa, în urmă cu două luni. Acum însă, la Căzăneşti au început livrările de carne de porc, după ce societatea a înregistrat pierderi uriaşe din cauza faptului că se afla la mică distanţă de marginea zone de protecţie. Ferma şi-a reluat activitatea.

„Chiar dacă au existat suspiciuni, ele nu au fost confirmate şi pe partea de vest a judeţului. Sperăm ca odată cu venirea frigului, şi acest fenomen să fie diminuat. În acest moment sunt în vigoare programe de măsuri la nivelul autorităţilor publice locale din zona de supraveghere a focarelor existente. De asemenea, s-a făcut o solicitare la Comitetul Naţional pentru Combaterea Bolilor ca perioada de carantină după uciderea preventivă a porcilor să fie extinsă la 60 de zile, urmând apoi să se facă repopularea cu porci santinelă”, a explicat prefectul judeţului Ialomiţa.

Peste 9.000 de suine au fost ucise

Până la această dată, în judeţul Ialomiţa au fost ucişi preventiv 9.745 de porci în gospodăriile populaţiei. Conform datelor centralizate de ANSVSA până pe 8 noiembrie, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 283 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 146 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 360.647 de porci afectaţi de boală.
 

În judelul Ialomiţa au fost înregistrate 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi. Conform autorităţilor, la nivel naţional au fost despăgubiţi 7.826 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 189.506.290 de lei.
 

În judeţul Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
 

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. „Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
 

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”, avertizează medicii veterinari.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite