Pictorul care i-a făcut peste 1.000 de portrete lui Nicolae Ceaşescu: „Tablourile erau făcute pe o pânză folosită de meşteşugarii cizmari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ionel a fost unul dintre cei 4 pictori autorizaţi să realizeze portrete cu Nicolae Ceauşescu FOTO: M. Sofronie
Cristian Ionel a fost unul dintre cei 4 pictori autorizaţi să realizeze portrete cu Nicolae Ceauşescu FOTO: M. Sofronie

Cristian Ionel, din judeţul Ialomiţa, este unul dintre cei patru pictori autorizaţi de Comitetul Central al Partidului Comunist Român să realizeze portrete cu Nicolae Ceauşescu. Timp de 14 ani a redat chipul dictatorului pe pânzele a peste 1.000 de tablouri. Acum într-o altă eră şi sub un alt regim, spune poveşti copiilor folosind şevaletul, pensule şi culori vii.

Atelierul pictorului Cristian Ionel de la Ograda este încărcat cu tablourile personajelor din poveşti pe care acum le realizează. Cu peste 25 de ani în urmă, într-un atelier similar, locul picturilor cu zâne, prinţi sau feţi-frumoşi era luat portretele lui Nicolae Ceauşescu.  Dintr-o întâmplare el a ajuns să fie unul dintre cei patru artişti plastici români autorizaţi să realizeze portretele dictatorului.


Toate acestea fără să fie membru de partid sau vreun simpatizant al regimului comunist. Înainte de a fi cunoscut drept „pictorul lui Ceauşescu” Cristian Ionel picta biserici. De la 25 de ani a deprins această artă şi chiar se afla pe o schelă, undeva într-o comună din judeţul Galaţi, când prim-secretarul judeţului Ialomiţa i-a telefonat că vrea să-i vorbească despre o viitoare lucrare extrem de importantă.

„Eu în Ialomiţa lucram şi pentru propaganda vizuală. Adică realizam acele panouri cu mesaje politice, frumos făcute. Pentru că eram priceput primeam destul de multe comenzi pentru astfel de lucrări. Prim-secretarul Glodeanu m-a sunat să-mi spună că vrea să vin la Slobozia să fac o comandă specială. Am sistat lucrările la biserică şi m-am dus” rememorează artistul plastic.

Momentul a culminat cu o întâlnire pe care a avut-o cu unul dintre ceilalţi pictori autorizaţi să-i facă portretele dictatorului care i-a propus o colaborare. În două săptămâni, artistul ialomiţean a primit autorizaţia din partea Comitetului Central al PCR pentru a realiza portrete cu Nicolae Ceauşescu.

Tablouri pentru CAP-uri, şcoli şi fabrici

Portretele lui Ceauşescu trebuiau să semene foarte bine cu originalul. Artiştii autorizaţi să-l picteze realizau tablourile după fotografii  oficiale, color, aprobate de secţia Propagandă Vizuală a Comitetului Central al PCR. În 14 ani de activitate, Cristian Ionel a realizat peste 1000 de astfel de portrete.

Toate erau destinate pentru CAP-uri, fabrici, uzine sau şcoli din judeţul Ialomiţa şi judeţele învecinate. Maniera în care trebuiau realizate era una destul de complexă.

ceausescu 1
ceausescu 2

Portrete ale lui Nicolae Ceauşescu realizate de pictorii autorizaţi FOTO: comunismromania.ro

„Fiecare tablou trebuia să semene cu originalul. Dacă nu semăna puteai fi acuzat de orice şi să ai probleme. Lucram în tehnica aerografiei (n.red. tehnica aerografiei presupune pulverizarea culorii pe pânză cu un aparat special) pentru că ea era autorizată de la Centru” adaugă Cristian Ionel.

Însă elementul special prin care Ceauşescu părea atât de viu în portrete era pânza. Artistul folosea aceeaşi pânză pe care, oricât de ironic ar părea, o foloseau şi meşteşugarii din industria încălţămintei.

 „Pânza aceasta era cea mai bună dintre toate. Era făcută dintr-un bumbac special, tocmai de aceea culoarea se întindea mult mai bine” adaugă Cristian Ionel. Statutul de „pictor al lui Ceauşescu” nu i-a adus prea multe avantaje. În comunitate era văzut cu aceiaşi ochi de către toţi cunoscuţii. Oamenii l-au privit la fel, a avut aceiaşi prieteni şi nimeni nu s-a ferit să-l salute pentru că realiza portrete cu Nicolae Ceauşescu. „Nu mi s-a întâmplat să fiu privit altfel. Am avut o relaţie bună cu toţi oamenii din jurul meu” îşi încheie amintirile din Epoca de Aur, pictorul Cristian Ionel.

Spune poveşti pictând

După căderea regimului comunist, comenzile cu portrete au încetat, iar pictorul şi-a reluat peregrinările prin bisericile judeţului pentru a realiza chipuri de sfinţi. Astăzi a renunţat şi la acest meşteşug şi-şi dedică timpul spunând poveşti. Maniera în care o face este una uimitoare.

pictor 2

Cristian Ionel în atelierul său din Ograda FOTO: M. Sofronie

Cristian Ionel vorbeşte despere personajele din basme folosind pensulele, culorile, pânzele şi şevaletul. Iar motivul pentru care face acest lucru este unul destul de bine argumentat. „Copiii din ziua de astăzi nu mai ştiu ce înseamnă personajele din poveştile noastre româneşti. Am decis să le arăt cum arată eroii noştri din basme. Şi să ştiţi că sunt foarte încântaţi” spune Cristian Ionel. Tablourile cu eroi din basme pictaţi în micul atelier din Ograda pot fi admirate în grădiniţe, case particulare sau şcoli.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite