Preoţii au început sfinţirea caselor de Bobotează. Ce semnificaţie are agheasma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţii Bărăgan au început să treacă pe la casele oamenilor pentru a le sfinţi. Cu ajutorul unui mănunchi de busuioc, părintele cântă troparul Bobotezei şi stropeşte cu apă sfinţită pe toţi locuitorii şi prin toate încăperile casei, binecuvântând roada ostenelilor.

Mersul cu Iordanul este o veche rânduială bisericească şi reprezintă o înnoire a sfinţeniei care trebuie să pătrundă în casele şi sufletele noastre, o pregustare a Bobotezei.

„De Bobotează începe activitatea publică a Mântuitorului Iisus Hristos. Acum se arată pentru prima dată Sfânta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Credincioşii sunt chemaţi să ia darurile Sale din apa cea sfinţită. Totul se înnoieşte şi devine mai limpede acum, de Bobotează“, a arătat arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie.

Apa sfinţită de Bobotează nu se strică

În tradiţia populară, sărbătoarea Bobotezei cuprinde o serie de motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se deschide cerul şi „vorbesc“ animalele.

În plan spiritual, agheasma, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase: nu se strică de-a lungul anului, alungă bolile şi spiritele malefice.

„Agheasma este apa vie, leacul care revigorează trupul şi sufletul. De Bobotează se prăznuieşte sfânta şi dumnezeiasca arătare a Domnului Iisus Hristos. În Ajunul Bobotezei, preoţii au stropit toate casele cu apă sfinţită şi un mănunchi de busuioc, o practică ce poartă noroc. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului - momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului sau Descoperirea Cuvântului Întrupat“, explică părintele Paul Tudorache, preot în parohia Sf. Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite