Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Proiect SF: clopotul unei biserici va distruge dăunătorii prin gazare

0
27 Nov 2016 14:39:57
Autor: Mădălin Sofronie
Biserica de lemn care urmează să fie reabilitată FOTO: Wikipedia.org
Biserica de lemn care urmează să fie reabilitată FOTO: Wikipedia.org

Consiliul Judeţean Ialomiţa vrea să reabiliteze o veche biserică de lemn din Slobozia, trecută pe lista monumentelor istorice ale judeţului, printr-un proiect cu finanţare europeană, care se ridică la suma de 2,7 milioane de lei. Potrivit documentanţiei, tehnologia prin care se va realiza lucrarea pare însă desprinsă din filmele Science Fiction.

Aflată în patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia, biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” este unul dintre obiectivele aflate pe lista monumentelor istorice ale judeţului. Ea a fost declarată monument istoric în urmă cu mai bine de 16 ani, când a fost  mutată din satul Poiana, la Slobozia, în faţa MNAR.

Recent, reprezentanţii Consiliului Judeţean Ialomiţa au dat publicităţii informaţii cu privire la intenţia de reabilitare a obiectivului, în baza unui proiect cu finanţare europeană. Lucrările valorează 2,7 milioane de lei, iar până în prezent au fost făcute o serie de experize şi măsurători astfel încât întreg proiectul să fie depus în vederea obţinerii finanţării. Este vorba despre o serie de studii de specialitate, numite DALI, prin care este explicată importanţa respectivelor lucrări.

Un proiect bizar

Având în vedere faptul că este construită integral din lemn, experţii solicitaţi de Consiliul Judeţean Ialomiţa să efectueze studiile cu privire la realizarea lucrărilor de reabilitare a bisericii consideră că cea mai mare atenţie o reprezintă îndepărtarea dăunătorilor care ar putea afecta lemnul lăcaşului de cult. Modalitatea prin care se vor realiza aceste lucrări pare însă desprinsă din filmele Since Fiction.

Astfel, potrivit documentaţiei: „pentru eradicarea atacului biologic existent, specialistul expert în conservarea lemnului propune o metodă care să fie eficientă pentru toate tipurile de atacuri, respectiv prin gazare cu amestec de gaze de bioxid de carbon şi azot. In acest sens va fi montat un clopot care va emana gazele respective”.

Ruxandra Nemţeanu, arhitectul angajat de Consiliul Judeţean Ialomiţa pentru a realiza documentel explică la rândul său cum se va desfăşura protecţia împotriva dăunătorilor care ar putea afecta structura de lemn a bisericii „Sfântul Nicoale” din Slobozia. „Biserica va fi acoperită cu un clopot etanş care va permite tratarea lemnului pentru a scăpa de dăunători”, susţine arhitectul Ruxandra Nemţeanu.

„Lucrările sunt oportune”

Fără a explica în detaliu oportunitatea demarării unui astfel de proiect, oficialii Consiliului Judeţean Ialomiţa consideră faptul că o astfel de iniţiativă trebuie pusă în practică, având în vedere că este vorba despre finanţare cu fonduri europene. „Dacă este vorba despre bani europeni, ei trebuie obţinuţi. Şi, da biserica trebuie reabilitată, lucrările sunt oportune”, susţine Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Citiţi şi:

Război estetic la Slobozia. Mihai Viteazul: mai bine durduliu, decât pe calul cu picioare scurte

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările