Recuperare ca în Evul Mediu. Spitalul din România în care angajaţii au venit de acasă cu şa şi lanţ pentru bicicleta medicinală rusească fabricată în 1967

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, bolnavii care au nevoie de recuperare fizico-medicală sunt obligaţi să facă procedurile într-un spaţiu impropriu, folosind aparate medicale depăşite moral şi fizic. Unele dintre ele au fost achiziţionate în urmă cu 50 de ani.

Spitalul din Slobozia a beneficiat în ultimii ani de fonduri suficiente pentru dotarea secţiilor cu aparatură medicală. Ultima achiziţie este un aparat RMN care a costat peste 400.000 de lei. Cu toate acestea cabinetul de recuperare fizico-medicală a rămas neschimbat. Toate echipamentele medicale au fost achiziţionate în anul 1967, dată la care cel mai mare spital din Ialomiţa a fost inaugurat. 

Secţia – muzeu 

În sala de gimnastică a Spitalului Slobozia timpul se întoarce în trecut cu vreo 50 de ani. Răspândite prin toată încăperea, ustensilele medicale care îi ajută pe bolnavi să-şi îmbunătăţească starea de sănătate arată ca nişte piese de muzeu. 

image

Unul dintre aceste aparate este bicicleta medicinală, de producţie rusească, pe care personalul sălii de recuperare o repară destul de des. Personalul medical al sălii povesteşte faptul că i-au montat o şa, lanţ şi pedale de la bicicletele personale. Ultima dată când această bicicletă a fost recondiţionată de specialişti în domeniu a fost prin anii 1980. 

image

„Tot ce vedeţi aici este foarte vechi, însă încercăm să ne facem treaba cu aceste aparate. Ştiţi cum se spune, ne descurcăm cu ce avem şi cum putem”, susţine Cornel Ene, asistent medical în cadrul sălii de gimnastică recuperatorie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

La câţiva metri distanţă de bicicleta medicinală se află un steper, ale cărui greutăţi au fost înlocuite cu unele ale unui cântar folosit de vânzătoarele din Piaţa Agroalimentară.

image

Un alt dispozitiv, al cărui rol este acela de a reda mobilitatea degetelor, are prinse câteva elastice pentru bancnote. Mai mult, agăţată pe un perete, o roată de bicicletă îi ajută pe bolnavi să-şi tonifieze musculatura şi articulaţiile. 

Vindecarea vine de la sine

În ciuda vechimii aparatelor, bolnavii susţin faptul că preferă să le folosească pe cele din spital pentru că la sălile de profil din oraş costurile sunt ridicate.

„Procedurile pe care le fac sub bune chiar şi cu aceste aparate. Ar fi bine să fie schimbate însă ne folosim de ele cum putem” susţine Maria Diaconu (65 de ani), o bătrână care a suferit recent un accident vascular şi care are nevoie de proceduri medicale pentru a-şi întări muşchii mâinii stângi. 

image

În medie, în sala de recuperare medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia intră aproximativ 100 de bolnavi pe lună. Costurile pentru schimbarea integrală a aparatelor de recuperare se ridică la peste 100.000 de euro. 

Citiţi şi:

Spitalul din România unde medicii au fost rugaţi să renunţe la bonurile de masă. Manager: „Încercăm să supravieţuim“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite