Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Slobozia: Anita Marin, între cubism şi senzualitate

0
6 Jun 2011 12:18:51
Autor: adevarul
Anita încearcă să îşi facă un nume în artă foto: Cristian Şuca
Anita încearcă să îşi facă un nume în artă foto: Cristian Şuca

Admiră cubismul lui Picasso, pe care l-a şi transpus în unele opere. Acum, ajută elevii să desluşească tainele şevaletului şi ale culorilor.

Pasiunea pentru culori şi-a pus amprenta asupra Anitei în copilărie. Câţiva ani mai târziu, pe când era elevă în clasa a VII-a, Anita s-a hotărât să urmeze cursurile Liceului de Artă din Slobozia. „L-am întrebat pe profesorul meu de desen, Vasile Aionesei, dacă am vreo şansă la Liceul de Artă. Răspunsul a fost unul pozitiv, deşi nu prea mă aşteptam“, rememorează Anita.

Impulsionată de încurajările profesorului, a continuat să se aplece cu pasiune asupra picturii şi, până la sfârşitul clasei a VIII-a, să îşi ajute colegii de clasă cu diferite lucrări. „Veneau colegii şi mă rugau să le fac desenele. Nu i-am refuzat niciodată. Erau, pur şi simplu, uimiţi de faptul că aveam atâta răbdare să migălesc“, spune Anita.

Când a intrat la Liceul de Artă, şi-a văzut visul împlinit. „Am fost foarte încântată, era ceea ce îmi doream“, zâmbeşte tânăra. Anii de liceu au trecut şi, odată cu ei, şi expoziţiile care au găzduit lucrările sale. Totuşi, adolescenta, pe atunci, se gândea cu teamă la viitor. „Îmi era teamă de facultate. Cred că nu prea avem încredere în mine, însă, treptat, am căpătat ceea ce cred că îmi lipsea“, mărturiseşte Anita.

Prima zi ca profesor

Pasul următor a fost astfel cât se poate de logic, adolescenta s-a înscris la Facultatea de Arte Plastice „Din păcate, la Bucureşti, artiştii nu erau deloc uniţi, spre deosebire de Slobozia. Nu am legat prietenii cu colegii de facultate. Probabil, din cauza faptului că se credea că ne putem fura ideile şi că nu există loc pe piaţă pentru toţi. Era o competiţie acerbă“, explică tânăra.

După ce a terminat facultatea, Anita a predat timp de un an la Urziceni. Deşi au trecut aproape şase ani de atunci, îşi aminteşte şi acum prima zi de profesor ca şi cum ar fi fost ieri. „Mi-a fost teamă, îmi tremura vocea. Eram la o clasă de a IX-a şi aveam impresia că toţi elevii vroiau ceva de la mine. Mi se părea că nu sunt deloc impunătoare şi îmi venea să plâng“, rememorează, cu zâmbetul pe buze, Anita.

Un an mai târziu, a venit la Slobozia, unde a predate mai întâi la Colegiul Naţional Mihai Viteazul. După încă un an, învăţăceilor de la colegiu li s-au adăugat şi cei de la Şcoala Generală nr. 2. Anul şcolar care este pe cale să se încheie a fost primul pentru Anita ca profesor titular atât la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, cât şi la Şcoala 2.

A expus la Arcadia

Cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a Sărbătorilor Municipiului Slobozia, Anita şi-a expus lucrările la Galeriile de Artă Arcadia, de la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea. „Lucrările au fost appreciate, iar cea mai mare surpriză a reprezentat-o faptul că elevii au fost prezenţi la expoziţie. Sper să îmi calce pe urme pe viitor“, spune tânăra.

Operele expuse au redat fertilitatea, dar şi senzualitatea femeii gravide. „Mă simt împlinită atunci când lucrez cu pasiune. Mi-au plăcut şi îmi plac foarte mult femeile gravid. Au ceva aparte şi încerc să le arăt şi celor din jur acest aspect minunat“, explică Anita.

Deşi timpul nu prea îi permite, tânăra spune că, dacă ar avea o ofertă pentru a realiza o anumită lucrare, i-ar da curs. Preţul minim al unei lucrări la comandă: 100 de euro.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările