Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Spitalul din Feteşti va avea ambulatoriu de lux de peste 10 milioane de lei, dar duce lipsa unui aparat de radiologie

0
12 Jun 2019 14:30:59
Autor: Ionela Stănilă
Spitalul din Feteşti se modernizează cu 10 milioane de lei FOTO Adevărul
Spitalul din Feteşti se modernizează cu 10 milioane de lei FOTO Adevărul

Spitalul Municipal „Anghel Saligny“ din Feteşti va avea un ambulatoriu de 10,6 milioane de lei, însă medicii aşteaptă de mai bine de 5 ani să primească un aparat nou de radiologie.

Echipamentul cu care se lucrează în prezent este folosit de aproape 20 de ani. „Într-adevăr, aparatul nostru de radiologie este destul de vechi şi avem nevoie de unul nou. Ne facem treaba cu el, însă vă daţi seama că un astfel de echipament nou ar fi mult mai util!“ a explicat Nicolae Dugală, managerul Spitalului Municipal «Anghel Saligny» din Feteşti.
 
Deşi în ultimii 5 ani au făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătăţii, problema a rămas fără rezolvare.
În luna mai 2019, a fost parafată o investiţie cu fonduri europene, la spitalul din Feteşti acesta fiind cel mai important proiect derulat în judeţul Ialomiţa în domeniul sănătăţii, în ultimii 5 ani. Prin acest demers început în urmă cu 2 ani când s-a depus documentaţia, se are în vedere extinderea şi dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean „Anghel Saligny”. Astfel, administraţia din municipiul Feteşti va reorganiza spaţiul aferent Ambulatoriului, va dota cu mobilier şi echipamente atât Ambulatoriul, cât şi Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, pentru ca locuitorii din municipiul Feteşti să beneficieze de mai multe specializări, precum şi de servicii medicale la standarde înalte. Din cele 10.692.543,64 de lei, la cât se ridică valoarea totală a proiectului, 7,4 milioane de lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), aproape 3 milioane de lei este contribuţia din bugetul de stat, iar peste 200.000 de lei reprezintă cofinanţarea eligibilă a beneficiarului. 
 
Finalizat în 20 de ani
 
Spitalul din Feteşti, unitate medicală care deserveşte 100.000 de persoane, a fost una dintre primele investiţii demarate în judeţul Ialomiţa, imediat după Revoluţie. Deşi, conform planurilor iniţiale, construcţia ar fi trebuit finalizată integral la mijlocul anilor 1990, recepţia lucrărilor a fost efectuată abia în anul 2011, adică după aproximativ două decenii. În tot acest timp, şantierul unităţii medicale de la Feteşti a înghiţit 10 milioane de euro, cu aproximativ 80% mai mulţi bani decât se preconiza.
 
Lucrările se încheie în 2021
 
Recent, autorităţile locale au semnat contractul de finanţare pentru proiectul ce vizează reabilitarea şi dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului Spitalului Municipal «Anghel Saligny» din oraş. Perioada de implementare este de 38 de luni. „Proiectul se va încheia pe data de 31 ianuarie 2021. Este un proiect deosebit, atât pentru locuitorii municipiului Feteşti, cât şi pentru comunităţile din vecinătatea municipiului. Ne bucurăm foarte mult de faptul că primim sprijin din partea Uniunii Europene pentru realizarea sa, chiar dacă la început au fost multe voci care păreau neîncrezătoare cu privire la succesul acestui proiect. Mulţumim şi partenerilor noştri din cadrul ADR Sud-Muntenia, pentru că ne-au fost alături şi ne-au oferit şansa de a beneficia de fondurile europene!“ a declarat Sorin Gafiţoi, primarul municipiului Feteşti.
 
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a înregistrat, până în prezent, 1.143 de proiecte (inclusiv aplicaţiile din cadrul SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile în valoare de peste 7,5 miliarde de lei. Dintre acestea, 86 de aplicaţii, având o valoare eligibilă finanţată din FEDR şi bugetul de stat, de peste 880 de milioane de lei, provin din judeţul Ialomiţa, în cadrul Axei prioritare 8 fiind înregistrate 6 aplicaţii ce au o valoare totală eligibilă de peste 56 de milioane de lei.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii