Spitalul suport pentru COVID-19 din Feteşti cere ajutor. Unitatea nu are medicamente să trateze pacienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Municipal din Feteşti, în criză de medicamente FOTO Adevărul
Spitalul Municipal din Feteşti, în criză de medicamente FOTO Adevărul

Spitalul municipal Anghel Saligny din Feteşti se află într-o situaţie disperată. Declarat spital suport pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, unitatea medicale nu are medicamente pentru bolnavi.Este vorba despre medicamentul Plaquenil a cărui substanţă activă este hidroxiclorochina, foarte eficientă în combaterea simptomelor produse în organism de noul coronavirus.

Managerul instituţiei, Liviu Patrichi, spune că a transmis apeluri la forurile superioare pentru a fi rezolvată această situaţie, însă nimeni nu a răspuns. „Ministerul Săntăţii a uitat de noi! Suntem într-o situaţie greu de imaginat. Practic, noi nu avem medicaţia necesară. Nu am fost înscrişi în baza de date a Unifarm, motiv pentru care nouă nu ni se trimit aceste medicamente. Am făcut numeroase demersuri, dar nu suntem ascultaţi! Nu ştim cu ce vom trata bolnavii pe care îi avem!” , spune managerul.

Situaţia este mai mult decât disperată, având în vedere că la lipsa medicamentelor se adaugă şi cea de persoanl. La Feteşti, pacienţii cu COVID-19 sunt trataţi de doi pneumologi şi un medic infecţionist. Acesta din urmă a fost detaşat la Constanţa prin ordinul Ministerului Sănătăţii. În prezent, la Feteşti sunt internaţi 75 de bolnavi, iar în spital sunt disponibile doar 5 cutii de Plaquenil. Pe 22 martie, spitalele din Feteşti, Urziceni şi Ţăndărei au primit 700.000 de lei de la Consiliul Judeţean Ialomiţa, după o şedinţă de îndată în care s-a hotărât alocarea de fonduri pentru gestionarea situaţiei provocate de noul coronavirus. Cu toate acestea, la spitalul suport au fost vindecaţi şi externaţi 16 pacienţi. 

Lucrările se încheie în 2021

Spitalul din Feteşti, unitate medicală care deserveşte 100.000 de persoane, a fost una dintre primele investiţii demarate în judeţul Ialomiţa, imediat după Revoluţie. Deşi, conform planurilor iniţiale, construcţia ar fi trebuit finalizată integral la mijlocul anilor 1990, recepţia lucrărilor a fost efectuată abia în anul 2011, adică după aproximativ două decenii. În tot acest timp, şantierul unităţii medicale de la Feteşti a înghiţit 10 milioane de euro, cu aproximativ 80% mai mulţi bani decât se preconiza.

În iunie 2019t, autorităţile locale au semnat contractul de finanţare pentru proiectul ce vizează reabilitarea şi dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului Spitalului Municipal «Anghel Saligny» din oraş. Perioada de implementare este de 38 de luni. Proiectul se va încheia pe data de 31 ianuarie 2021. Este un proiect deosebit, atât pentru locuitorii municipiului Feteşti, cât şi pentru comunităţile din vecinătatea municipiului. Ne bucurăm foarte mult de faptul că primim sprijin din partea Uniunii Europene pentru realizarea sa, chiar dacă la început au fost multe voci care păreau neîncrezătoare cu privire la succesul acestui proiect. Mulţumim şi partenerilor noştri din cadrul ADR Sud-Muntenia, pentru că ne-au fost alături şi ne-au oferit şansa de a beneficia de fondurile europene!“ spunea la acea dată Sorin Gafiţoi, primarul municipiului Feteşti.

700.000 de lei, ajutor pentru spital

Pentru a veni în sprijinul spitalelor din Bărăgan, pe 22 martie,consilierii judeţeni prezenţi au aprobat asocierea cu municipiile Feteşti, Urziceni şi Ţăndărei în vederea finanţării în comun a dotării spitalelor din subordinea consiliilor locale cu echipamente medicale necesare creşterii capacităţii de intervenţie în prevenirea combaterii infecţiei cu (...) COVID-19. Printre echipamen¬tele care urmează să fie achiziţionate se numără 5 aparate de ventilaţie mecanică, monitoare pentru funcţii vitale, termometre non-contact şi un container dotat cu WC, duş şi boiler. Din cauza situaţiei provocate de noul coronavirus, riscul ca aceste echipamente să nu fie achiziţionate rămâne unul ridicat.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite