Slobozia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Strachina, mahalaua sărăcimii din Bărăgan. Cartierul copiilor trimişi la cerşit în Anglia zace în mizerie

8
21 Sep 2013 10:15:59
Autor: Mădălin Sofronie
Ţiganii din Strachina trăiesc într-o sărăcie cruntă FOTO: slobozia.adevarul.ro
Ţiganii din Strachina trăiesc într-o sărăcie cruntă FOTO: slobozia.adevarul.ro

Pe străzile cartierului din Ţăndărei, de unde au fost ridicaţi în  urmă cu mai bine de trei ani cei 26 de ţigani traficanţi de minori, domnesc sărăcia şi mizeria. Copiii suferă de foame, iar accesul la educaţie le este inexistent.

Cartierul Strachina se află la marginea oraşului Ţăndărei. Un drum prost asfaltast, plin de câini fără stăpân şi puradei despuiaţi te întâmpină încă de la intrare.

De pe urma micuţilor pe care i-au trimis la cerşit pe străzile marilor metropole englezeşti, traficanţii de copii şi-au ridicat adevărate fortăreţe.

Dornici să se fălească cu avuţiile lor, ţiganii şi-au construit palatele la şosea să le admire toată lumea. Fala ţigănească a fost foarte mare.

Vopsite în culori vii, castelele au fiecare câte două trei etaje plus mansardă. Averea adunată de interlopi nu se limitează doar atât.

Cerşetoria s-a dovedit a fi o afacere destul de profitabilă,  interlopii încasând de pe urma milorilor exploataţi peste 600.000 de euro.

În faţa fiecărui palat stau parcate limuzinelede lux, pe care ţiganii traficanţi şi le-au cumpărat tot cu banii strânşi de pe urma copiilor exploataţi.

Viaţa în ţigănie

În spatele acestor fortăreţe se ascunde adevărata viaţă a ţigăniei de la Ţăndărei. Case dărăpănate, fără geamuri sau uşi sau cu acoperişurile smulse, fiecare sulfare de vânt ameninţă să dărâme adăposturile peste sufletele care locuiesc în ele.

Doar cei mai avuţi au reuşit să-şi cârpască bordeiele pe ici pe colo. Câte un preş în loc de uşă, sau câte o foaie de tablă pe post de geam. Alţii, dornici de a vedea ce se mai întâmplă în mahala şi-au pus folii de nailon. Peisajul este completat de câteva pirande care-şi plimbă linişte fustele pe străzile înfundate de noroaie.

De când cei avuţi au fost ridicaţi din case, ţiganii de rând sunt înspăimântaţi. Teama că Poliţia ar putea din nou să-i deranjeze cu întrebări se citeşte pe chipul fiecărui ţigan din respectivul cartier.

Orice străin care ajunge acolo este imediat luat la întrebări. „Iar aţi veni să ne pozaţi? Alo... şefu... Pi ce faci matale?  nu mai ne filma... du-te şi lasă-ne“ a spus o ţigancă de fusta căreia se ţineau strâns câţiva puradei.

Desculţi, copiii îşi întreabă mama, în tigăneşte, ce se întâmplă. Femeia îi înjură şi ţipă la ei, iar apoi şi îşi vede în continuare de drum.

Foame în cartier

Chiar dacă este sărac lipit, din ograda lui Dizel Văduva (45 de ani) se aud manele la maxim. Casa lui este plină de copii care îi cer de mâncare.

În total este vorba despre 12 suflete care trebuie hrănite.

„Trăim doar din mila vecinulilor. Copiii îi dau la şcoală ca să mănâncă şi ei din corn şi lapte. Suntem săraci lipiţi noi aştia daici. E vai de capul nostru, cred că o să murim de foame într-o zi“ recunoaşte ţiganul.

Doar trei dintre copiii bărbatului erau acasă. Îmbrăcaţi ponosit şi cu picioarele goale, micuţii se jucau într-o căruţă. Cristina Văduva ( 10 ani) îl ţinea în braţe pe fratele ei mai mic, micuţul Emanuel ( 2 ani), în timp ce sora lor, Denisa ( 3 ani), plângea să fie urcată  în atelaj. Băieţelul rodea un colţ de pâine şi încerca să gângurească ceva.

„Vrem şi noi la şcoală, da mama nu are bani şi pentru noi. Ne mai ducem aşa din când în când. Stăm toată ziua şi ne jucăm aici cu căruţa. Am vrea şi noi jucării dar dacă nu e bani...“, a spus fetiţa în timp ce îşi legăna frăţiorul.

Groază în cartier

 În urmă cu trei ani, în luna aprilie, forţele de ordine au descins în cartioerul ţigănesc din ţăndărei pentru a-i sălta pe cei 26 de interlopi acuzaţi că au traficat peste 180 de minori în Anglia. Potrivit rechizitoriului procurorilor, şiganii prindeau copiii pe care apoi îi trimiteau la ceştit pe străzile marilor oraşe din Marea Britanie. După un proces care a durat aproximativ un an, ţiganii au fost scoşi din puşcărie şi cercetaţi în stare de libertate.
 

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Chirita
21.09.2013, 11:33:26

Solutie pt. situatia prezentata in acest articol: 1. confiscarea bunurilor infractorilor si punerea acestora in folosul comunitatii locale (dispensar medical, scoala, gradinita etc.); 2. constientizarea locuitorilor satului despre existenta si beneficiile anticonceptionalelor si, mai ales, ca acestea sunt oferite gratuit de catre statul roman persoanelor nevoiase; 3. constietizarea acestor oameni ca doar SCOALA si MUNCA CINSTITA ii vor ajuta sa razbata in aceasta viata. Daca punctul 1 trebuie rezolvat, exclusiv, de institutiile statului roman, punctele 2-3 trebuie rezolvate de catre ONG-urile tiganesti (ca si asa toaca, o mare parte, de bani de pomana) in colaborare cu autoritatile statului (da! cu acei birocrati care ar trebui sa inteleaga ca sunt platiti pt. a munci cu rezultat, nu pt. a sta in birouri la cafele si doar a face planificari fara niciun rezultat, dupa cum se vede). Acelasi lucru trebuie facut peste tot in Romania unde e cazul.

+4 (6 voturi)
Magda Poeana
21.09.2013, 13:16:26

Sa constientizati tiganii ca scoala si munca onesta ii ajuta sa iasa din mizerie ?!! Ce banc bun !! De vreo 400 de ani se tot incearca si nu s-au vazut rezultate. Problema tiganilor este la fel ca a maidanezilor.

+3 (3 voturi)
Molnar Attila
21.09.2013, 12:32:07

Daca nu se aplica legea 18,!!!!!de care se feresc noi inbogartiti, neoliberali, polulari superbogati DIN- NEMUNCA, -daca nu se introduce inpozitul progresiv!!!!!! pe castiguri mult mai mari de cat realizarile in domeniu in care lucreaza, de deaba mai SCRIETI, CA NE PROVOCATI MOARTEA PRIN INFARC, LA ACESTE ABERATI CAPITALISTE NEOLIBERALE.Pai noi murim azi mine de foame dupa 41 ani munca, apoi saraci fara scoala, munca.Daca ne conduce FMI, UE, NATO, CEL PUTIN SA AIBA GRIJA DE NOI, ca povesti in parlament de 600 care nu fac -NIMIC-, de asa zisi politicieni nu ne putem astepta numai la saracie, si moarte.

+1 (1 vot)
Mihai Ion Turcu
21.09.2013, 14:15:46

Demonstrat, expluatatorii copiilor "nu reprezinta pericol social" (!?). O fetita de cca.8 ani cu un sugar in brate si fratele ei de cca.7 ani. sed uneori pe scarile unui pasaj, peste drum de intrarea intr-o gradinita. Ieri ploa marunt si batea vintul. Copii erau imbracati cu haine uzate si murdare, de vara. Bebelusul era bine infasat, curat. Fetita cerea "un leu" pe care-l primea din cind in cind. La intoarecerea mea fetita manca dintr-un sanndwich mare, alaturi se afala si punga in care fusese ambalat, cu servetel si un mar mare, probabil date fetei de un copil venit la gradinita. Trecind mai tarziu prin locul unde statusera copii, am contatat ca o parte din sandwish era abandonat ca si marul din care se muscase de citeva ori. M-am gindit la lipsa de previziune a fetei, probabil rezultat al traiului de azi pe maine din ce pica daca pica. La fel procedeaza cu hainele. Pe pasaj apar ades sacose ravasite, cu haine bune, curate, de regula haine pentru copii si tineret. Romania este in situatia penibila in care exporta forta de munca, efect al colapsului economic si calitatii scazute a vietii. Paralel risipeste potential uman. Pentru copii si tineri se impun politici severe cu legislatie si servicii sociale structurate pe masura problemei, care sa forteze scolarizarea si calificarea copiilor si tinerilor din segmentele sociale excedate de sarcina de a sustine integrarea sociala a copiilor si tinerilor. Observam ca tari prospere, bine organizate, din Europa, au asemenea programe fara a se teme ca ar incalca libertati. Organizarea sociala a copiilor si tinerilor elimina o parte consistenta din problemele pe care le creaza ca adulti tineri si le da o sansa de existenta asigurata.

+1 (1 vot)
S Xen
21.09.2013, 16:55:16

Daca ma uit cu atentie la poze, vad intr-una o casa amarita si in fata casei o gramada de teren pirloaga, ne aratati cum isi petrec tinerii lor "timpul liber" in alta poza, ei sunt mereu liberi- nu vor sa munceasca, apoi daca va uitati la copiii nostri mucesc cot la cot linga cei mai in virsta la tara. Ce sa mai zicem? Sa-i ajutam asa cum trebuie ajutati si africanii care ies din coliba si stau toata ziua iar noi trebuie sa le dam bani-DE CE? Acum s-au invatat sa vina in Europa cu femei gravide ca sa devina cetateni cu "drepturi" in tara respectiva, iar noi sa le dam si lor? Guvernanti idioti, asa va distrugeti tara iar copiii vostri care credeti ca or sa traiasca bine or sa dea de dracu la fel cu ai nostri. Voi nu vedeti ce va fi miine, "drepturile omului" o sa va iasa pe nas si voua si noua, asa cum deja le iese pe nas la italieni/englezi/ francezi care ne-au presat sa le dam drepturi la tigani si acum nu mai stiu cum sa-i scoata din tarile lor. ASA LE TREBUIE CA SA NU MAI LATRE.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările