Sudiţi, satul cu bombe din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Sudiţi, judeţul Ialomiţa, este zona în care localnicii seamănă grâu şi culeg bombe. O legendă locală vorbeşte despre faptul că vatra comunităţii se află aşezată pe un fost câmp de bătălie, unde s-au purtat lupte cu nemţii în Al Doilea Război Mondial. Muniţia lăsată de soldaţi a fost ascunsă sub pământ, iar oamenii descoperă proiectilele şi obuzele de fiecare dată când execută munci agricole.

Obuz de 122 de milimetri 

Liniştea în care este cufundată comuna Sudiţi, din judeţul Ialomiţa, ar putea fi oricând tulburată de o eventuală explozie. Localitatea este aşezată pe un teren minat. 

În fiecare curte se află bombe din timpul „marelui război” rămase neexplodate. Bătrânii satului susţin faptul că muniţia le-ar fi aparţinut nemţilor, care au ascuns-o în timpul retragerii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Da, mamă, nemţii ne-au lăsat bombele astea aici. Linia frontului a trecut pe aici. 

Ca să nu le fure ruşii obuzele, au săpat gropi şi le-au ascuns. Acum, când sapi, dai la tot pasul de ele”, povesteşte bătrâna Paraschiva Stan (89 de ani). 

În satul bombelor, din Ialomiţa, proiectilele şi obuzele ies din pământ la prima cazma. I s-a întâmplat lui Nicolae Puşcău (53 de ani), în timp ce săpa în propria curte o hazna. 

După câteva cazmale a descoperit şase obuze. Fără să mai stea pe gânduri, omul le-a curăţat de pământ şi le-a găsit imediat locul printre acareturile din curte. Pe cel mai mare dintre obuze, de calibru 122 de milimetri, l-a folosit pe post de „mai”. I-a înfipt în focos o coadă de lemn şi bătătorea cu el pământul şi mărunţea grâul. 

„I-am băgat în vârf o coadă de lemn şi l-am transformat în mai. Mă chemau oamenii să le bătătoresc pământul sau ce mai aveau nevoie prin curte. Aşa scoteam şi eu bani de-o ţuică„ povesteşte omul. Celelalte cinci obuze au fost folosite pe post de „pavele”. „Le-am bătut în pământ ca să am şi eu un fel de trotuar aici în faţa casei” recunoaşte omul. 

image

Foto

image

Toate acestea, fără să ştie că obuzele erau neexplodate şi că puteau oricând să sară în aer. În urmă cu două săptămâni, a rămas fără maiul improvizat şi obuzele folosite pe post de dale. I-au fost luate de către priotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, care au întreprins o acţiune în zonă pentru distrugerea bombelor utilizate necorespunzător. 

Nicovala cu trotil

La fel a păţit şi nea Ştefan. Om cu stare, locuieşte într-o vale, la marginea comunei, într-un loc cunoscut de întreaga comunitate drept zona cu cele mai multe bombe. Vecinii săi au găsit destule, însă doar lui i-a fost confiscată bomba. O avea de 14 ani şi-o folosea pe post de nicovală. 

Pe fierul bombei bătea coasa, ascuţea lopeţi, cuţite, cazmale şi îndrepta cuie. Acum trebuie să se descurce cu o nicovală adevărată, pentru că bomba cu trotil a fost dusă într-un poligon militar şi distrusă. Îşi ţinea bomba înfiptă în pământ, aproape de şopronul unde are toate uneltele agricole. 

Acum ne arată cum folosea bomba. „Mă aşezam jos, o ţineam între picioare şi dădeam cu ciocanul peste ea. Acum am nicovala asta care e nicovală adevărată, dar parcă tot cu aia, de zic ăştia că era periculoasă, era mai bine. Era parcă mai lată. Ce să mai, domnule, mă obişnuisem cu ea. Totuşi, dacă n-a explodat în 14 ani de zile, bubia acum? Haideţi să fim serioşi”, spune el cu obidă. 

“Ferească Dumnezeu de vreo tragedie!”

O statistică a reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa confirmă oficial faptul că localitatea  Sudiţi este satul cu bombe din Bărăgan. În ultimii trei ani, cele mai multe dintre intervenţiile militarilor ISU Ialomiţa de asanare a muniţiilor rămase neexplodate, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost efectuate la Sudiţi. 

„Am avut destul de multe intervenţii în zona Sudiţi pentru asanare de proiectile rămase neexplodate. E un sat în care s-au descoperit şi se vor mai descoperi astfel de elemente”, declară colonelul Nae Constantin, inspectorul general al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” Ialomiţa.

 Cu toate acestea, oficialii recunosc faptul că oamenii se desprind cu greu de elementele de muniţie pe care le găsesc prin curţi. O ştie cel mai bine agentul principal Mădălin Negrea, şeful Postului de Poliţie Sudiţi. Omul legii duce cu fiecare localnic muncă de lămurire şi le explică pericolul la care se expun cetăţenii.

„Eu încerc să le explic că nu este bine ceea ce fac. Chiar dacă sătenii ştiu că au în curte proiectile şi obuze, niciunul nu vrea să recunoască. Ferească Dumnezeu de vreo tragedie!”, oftează agentul principal Mădălin Negrea. 

Proiectile adunate cu remorca

Poliţistul Mădălin Negrea susţine şi faptul că oamenii din Sudiţi adună bombele din preajma poligonului militar de la Perişoru, aflat la doar 3 kilometri distanţă de sat.

 „Poligonul militar este încă activ. Periodic se organizează acţiuni de tragere, dar multe obuze nu explodează. Oamenii care merg pe marginea câmpului văd bombele şi le duc acasă. Unii dintre ei încearcă să le vândă la fier vechi” adaugă omul legii.

Autorităţile locale au demarat suficiente acţiuni prin care au încercat să-i determine pe localnici să predea obuzele, pentru a fi distruse. „Ne-am dus în curţi şi le-am explicat cu frumosul, le-am spus că iau amendă dacă ţin bombe. Credeţi că este vreunul să recunoască? Şi acum dacă mergem în sat, plecăm cu o remorcă de bombe. 

Nu ştiu cît de adevărată e legenda cu nemţii, dar ştiu sigur că mulţi dintre locuitorii comunei le adună din perimetrul poligonului. Se expun la riscuri foarte mari, pentru aceste bombe sunt neexplodate”, adaugă agentul principal Mădălin Negra, şeful Postului de Poliţie Sudiţi. 

Şi oficialii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa trimit un apel către oameni să fie foarte atenţi cu elementele de muniţie descoperite întîmplător. „Sunt extrem de periculoase şi pot exploda imediat. Oamenii care găsesc asemenea elemente să nu le atingă şi să sune de urgenţă la 112!”, atenţionează colonelul Nae Constantin, şeful ISU Ialomiţa.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite