Tragedia care i-a ruinat căsnicia lui Pavel Kisseleff, nobilul rus susţinător al emancipării Ţărilor Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria ne învaţă că Pavel Kisseleff, instalat să supravegheze activitatea politică din Ţările Române după apusul regimurilor fanariote, a jucat un rol fundamental în emanciparea Moldovei şi Ţării Româneşti. Mai puţin cunoscută este însă tragedia care i-a schimbat definitiv viaţa de familie.

Născut în 1788 în sânul unei familii aristocrate din Imperiul Ţarist, generalul Pavel Kisseleffa fost considerat principalul reformator al Ţărilor Române, după apusul perioadei fanariote. După răscoala lui Tudor Vladimirescu din 1821, eveniment care a culminat cu alungarea domnilor străini din Moldova şi Ţara Românească, cele două principate româneşti se aflau într-o perioadă de haos din punct de vedere politic, administrativ, economic şi social.  

În 1829, administraţia imperială rusă îi împuterniceşte pe generalul  Pavel Dmitrievici Kiseliov ( botezat Kisseleff de boierii români) să conducă administraţia militară rusească a Ţării Româneşti, devenind printre altele şi preşedintele plenipotenţiar al divanurilor Moldovei şi Ţării Româneşti în timpul administraţiei militare ruse. 

Marele său rol pentru care a intrat în istoria românilor constă în faptul că a reuşit să ajute la emanciparea principatelor române. Practic, Pavel Kisseleff a creat primul model de Constituţie, care a funcţionat în Moldova şi Ţara Românească. 

Este vorba despre Regulamentele Organice, adoptate în 1831 şi 1832, în Ţara Românască şi Moldova. Regulamentele Organice concepute cu sprijinul lui Kisseleff vorbeau în premieră pentru principatele româneşti despre separaţia puterilor în stat sau despre cum trebuie organizată viaţa economică şi socială a acestora. Mai mult, Regulamentele conţineau şi noţiuni de drept public, civil sau administrativ – fiscal. 

Tragedie de familie 

Dincolo de abilităţile sale politice, în plan personal, viaţa lui Pavel Kisseleff a fost una plină de scântei. Îndrăgostit orbeşte de frumoasa contesă Sofia Potocka, o tânără aristocrată din Odessa, generalul Kisseleff se căsătoreşte cu tânăra contesă în 1821. La un an distanţă, vine pe lume unicul fiu al cuplului, micuţul Vladimir. Copilul avea însă să moară la câteva luni de la naştere, dispariţia bebeluşului provocând o ruptură definitivă între Pavel şi frumoasa contesă Sofia.

Deprimată, Sofia se refugiază la Paris, luând decizia de a nu se mai întoarce niciodată lângă generalul rus. Cei doi au trăit separat vreme de opt ani, fără a fi divorţaţi. În ciuda presiunilor, mariajul celor doi soţi nu au fost niciodată rupt, ei preferând să trăiască separat, dar căsătoriţi. Cu toate acestea, atât generalul Kisseleff, cât şi contesa Sofia şi-au refăcut vieţile alături de alţi nobili ruşi. (wiki.org)

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite