Un eşec numit coplată. 8400 de lei încasaţi de spitalele ialomiţene într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 1 aprilie 2014 s-a împlinit un an de când Ministerul Sănătăţii a încercat să revoluţioneze sănătatea prin introducerea sistemului de coplată. La un an de zile de la implementarea sa, directorii celor patru spitale din Ialomiţa reclamă ineficienţa programului guvernamental.


În anul de graţie 2013, Ministerul Sănătăţii anunţa demararea unui program al cărui scop era susţinerea financiară a spitalelor din România.

Denumit sugestiv coplată, noul sistem îi obliga pe pacienţi să plătească pentru consultaţiile efectuate în spitale. Sumele erau cuprinse între 7,5 lei şi 10 lei, în funcţie de deciziile fiecărei unităţi medicale în parte.

Aşa cum era firesc, programul prevedea ca aceşti bani să fie achitaţi doar de o anumită categorie de bolnavi. Restul, bătrânii cu pensii mici, copii sau pacienţii cronici erau scutiţi de la plată.

După un an de zile de la implementare, spitalele ialomiţene sunt aproape falimentare. Doar 8400 de lei au reuşit să adune de la pacienţii pe care medicii unităţilor din Urziceni, Feteşti, Ţăndărei şi Slobbozia i-au consultat în primul an de la introducerea coplăţii.  

Coplata, un eşec

Cele  mai mici încasări prin sistemul de coplată au fost le-a avut Spitaluş Municipal „Anghel Saligny” din Feteşti. Unitatea medicală a reuşit să adune la buget, într-un an de zile, doar 330 de lei, în urma cotizaţiilor plătite de un număr de doar 30 de pacienţi.

„Nu îmi dau seama cum a fost făcut programul acesta, dar clar nu pentru a ajuta spitalele. Păi, majoritatea pacienţilor pe care îi tratăm nu se încadrează în criterii pentru a cotiza. Este o bătaie de cap în plus care nu ne trebuia. Trebuie să semnăm o grămadă de hîrtii care nu îşi au rostul„ a declarat pentru site-ul de ştiri independentoline.ro  Nicolae Dugală, directorul Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Feteşti.

Spitalul Municipal Urziceni a reuşit să strîngă din cotizaţiile celor 185 de pacienţi, într-un an de zile, doar 1850 de lei. Ceva mai mult au cotizat pacienţii din Ţăndărei, care au plătit pentru serviciile medicale, de la 1 aprilie 2013 şi pînă la data de 1 aprilie 2014, suma de 2250 de lei. Alţii 4000 de lei au fost încasaţi de Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, cea mai mare unitate medicală din judeţul Ialomiţa.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite