Valentin Dorin Condruz, şeful Poliţiei din Ialomiţa: „Important este că, zilnic, poliţiştii sunt la serviciu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă astăzi cu un interviu acordat pentru „Adevărul“ de către comisarul şef Valentin Dorin Condrutz, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, judeţ cu doar 260.000 de locuitori în care sunt înregistrate peste 9.000 de dosare penale cu autori care n-au fost încă descoperiţi

În ciuda numeroaselor scandaluri între clanurile interlope din Ialomiţa sau a proxeneţilor care exploatează minore, fenomene infracţionale intens mediatizate în ultimii ani, noul şef al inspectoratului judeţean încearcă să ne convingă că judeţul este sigur, cu infractori mărunţi care  fură mai mult de foame. Cât despre sistem, proaspătul şef al IPJ Ialomiţa consideră că Poliţia Română este bine organziată, că salariile poliţiştilor sunt mulţumitoare şi că, în loc să se plângă de condiţii, poliţiştii ar trebui să pună mâna să muncească. Venit de la Brăila, comisarul şef Valentin Dorin Condruz este şeful împuternic, pentru şase luni, să conducă Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa.

Adevărul: Cum vedeţi activitatea în cadrul IPJ Ialomiţa, la o lună de la numirea în funcţie?

Valentin Dorin Condruz: Vă pot spune că activitatea desfăşurată de IPJ Ialomiţa aşa cum a fost percepută de mine este o activitate normală, care se încadrează în activitatea normală a unei unităţi de poliţie, cu plusuri şi minusuri.

Care sunt plusurile, care sunt minusurile?

Am găsit un colectiv foarte bine pregătit, bine instruit, organizat cum trebuie, care este capabil să gestioneze situaţia operativă zilnică. Minusuri, în primul rând, în această perioadă, având în vedere că mulţi poliţişti ies la pensie sau au ieşit şi vor mai ieşi, ca minusuri putem să evidenţiem o lipsă de personal, care este în curs de soluţionare, de rezolvare, având în vedere că Ministerul de Interne a demarat activitatea de încadrare din sursă externă în această perioadă. Cu toate acestea, dinamica plecărilor din sistem este continuă şi rămâne să vedem după ce se va termina etapa de încadrare, cum ne va afecta acest deficit. Important este că, zilnic, poliţiştii de la IPJ Ialomiţa sunt la serviciu.

Vă rugăm să ne precizaţi cinci iniţiative concrete prin care dumneavoastră vă motivaţi subordonaţii.

Eu cred că o comunicare foarte bună atât de sus în jos, cât şi de jos în sus este primordială pentru o relaţie normală între poliţiştii de la nivelul inspectoratului. De asemenea, cred foarte mult în recunoaşterea meritelor colegilor mei, atât din partea comenzii, cât şi din partea celorlaţi ofiţeri cu funcţie de conducere. Este important să recunoaştem şi să stimulăm oamenii. Atât cât ne permite cadrul legal, recompensarea muncii acestora este un lucru pe care eu personal îl voi aplica.

Despre ce recompense este vorba?

Recompensele sunt clar stabilite în actele normative care ne guvernează activitatea. Pot fi propuneri pentru avansări în grad înainte de termen, mulţumiri scrise, în măsura în care vor exista sume de bani alocate, diferite sume de bani pentru meritele deosebite materializate.

Cât şi cum se prind hoţii în Ialomiţa şi care este specificul infracţional al judeţului?

Judeţul Ialomiţa, din punct de vedere al criminalităţii, aşa cum apare el în statistică şi este perceput de poliţişti, nu iese în evidenţă faţă de alte judeţe. Vorbim de infracţionalitate, în marea ei majoritate măruntă: furturi care sunt cu prejudicii mici, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, pot fi catalogate la un moment dat ca furturi de subzistenţă. De asemenea, sunt lovirile şi alte violenţe, infracţiuni mult reclamate care se înregistrează în totalitatea lor şi primesc soluţie legală prin supravegherea parchetului, fapte care nu au un pericol social deosebit. Mai există infracţiuni de distrugere, infracţionalitatea rutieră specifică fiecărui judeţ. În concluzie, nu există un fenomen sau ceva specific care să iasă în evidenţă sau care diferit faţă de alte judeţe din ţară, de mărimea judeţului Ialomiţa.

Cum se prezintă situaţia în ceea ce priveşte reţelele infracţionale, grupările de interlopi?

Din datele pe care le am la acest moment, la nivelul judeţului Ialomiţa nu putem să vorbim despre grupări infracţionale de amploare, care să desfăşoare o activitate criminogenă ieşită din comun.

Care sunt zonele din Ialomiţa cu cel mai mare risc infracţional?

Analizăm fenomenul infracţional şi concluzia este că nu există o zonă la nivelul judeţului unde să se grupeze infracţiunile sesizate la un anumit moment, comparativ cu altă zonă unde să nu existe sesizări. În concluzie, infracţiunile, atâtea câte sunt ele sesizate la IPJ Ialomiţa, sunt disparate, se întâmplă la nivelul judeţului atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, fără să existe zone sensibile, catalogate cu un fenomen infracţional.

De ce există dosare cu autori necunoscuţi, dacă, aşa cum ne-aţi explicat, poliţiştii îşi fac treaba? În Ialomiţa sunt înregistrate 9.001 astfel de dosare.

Este vorba despre faptul că cel care reclamă săvârşirea unei infracţiuni reclamă ceea ce a luat la cunoştinţă el, prezintă anumite fapte, prezintă anumite indicii, aspecte, care sunt ulterior luate în considerare de poliţistul care soluţionează acel dosar şi desfăşoară toate activităţile, omneşte posibil, şi procedurale pentru identificarea autorului. Sunt şi cazuri când nu pot fi identificaţi autorii imediat după săvârşirea faptei sau în perioada imediat următoare. Dosarele penale rămân în atenţia poliţiştilor, epuizând toate metodele de lucru pentru identificare autorilor.

Nu credeţi că este greu de acceptat faptul că, deşi există victime, poliţiştii nu pot prinde autorii?

Cel mai important lucru este ca poliţia să desfăşoare activităţile care se impun la momentul sesizării faptelor cu autori necunoscuţi pentru ca în cel mai scurt timp să găsim autorii. Se pot ivi cazuri când aceşti autori nu pot fi identificaţi, imediat. Activităţile sunt desfăşurate, dezideratul nostru fiind soluţionarea tuturor dosarelor cu autori necunoscuţi.
 

Viziunea dumnoavoastră în ceea ce priveşte dosarele cu autori necunoscuţi înregistrate în Ialomiţa care este?

Dosarele penale cu autori necunoscuţi au fost în atenţia conducerii inspectoratului aşa cum am constatat şi eu şi vor fi şi în continuare. Este de datoria noastră ca periodic să evaluăm stadiul cercetărilor în aceste dosare, să colaborăm cu parchetul, care coordonează activitatea de urmărire penală şi, periodic, analizând aceste dosare, să încercăm soluţionarea a cât mai multor dosare aflate în lucru pentru a reduce acest număr.

Pentru un judeţ ca Ialomiţa, 9.001 de dosare cu autori necunoscuţi este o cifră mare?

­Este o cifră, nu pot să spun dacă este mare sau mică, este într-adevăr o cifră de la care vom pleca în continuare.

Există poliţişti care să rezolve aceste dosare?

Sigur că da, poliţiştii operativi, 92% dintre angajaţi fiind operativi, au atribuţii cu soluţionarea dosarelor cu autori necunoscuţi. Cu explicaţia că doar poliţiştii de proximitate au competenţă în ceea ce priveşte efectuarea de cercetări în dosarele cu autori necunoscuţi.

Cum vedeţi sistemul poliţienesc?

Eu cred că fiecare profesie trebuie făcută cu dăruire, să-ţi doreşti să o practici. Să fii şi motivat sub toate aspectele. Dacă nu-ţi iubeşti meseria, degeaba o faci. Trebuie să-ţi doreşti să-ţi faci profesia, meseria, indiferent de domeniu.

Salariul poliţiştilor vi se pare unul motivant, mai puţin motivant? Dumneavoastră personal sunteţi mulţumit de cât câştigaţi?

Poliţistul fiind bugetar, la fel ca ceilaţi bugetari, este plătit cu atât cât îşi permite societatea să-l plătească. Un agent nou încadrat, la final de şcoală, câştigă 2.000 de lei pe lună.

Bugetul instituţiei pe care o conduceţi vă permite să vă desfăşuraţi activitatea în condiţii optime?

Noi solicităm fonduri Inspectoratului General al Poliţiei Române în funcţie de nevoile instituţiei noastre, aceşti bani sunt alocaţi, activitatea se desfăşoară în mod constant pe toate domeniile. Eu am constat că în această perioadă scurtă de timp de la venirea mea aici nu au fost probleme din punct de vedere al fondurilor. Şi îmi doresc ca nici pe viitor să nu fie.

Care ar fi principalele cinci probleme cu care se confruntă Poliţia Română?

Daţi-mi voie să mă rezum la problemele cu care se confrută IPJ Ialomiţa aşa cum le-am perceput eu. Nu m-aş referi la problemele întregului sistem poliţienesc, pentru că sunt mai mult mai aproape de realitatea unui inspectorat. Celelalte probleme sunt percepute de colegii care se află la nivelul Inspectoratului General şi care au imaginea de ansamblu a întregului Inspectorat General.

Dar dacă ar fi să vorbim despre problemele MAI?

V-am oferit deja răspunsul.

Sunteţi un om care lucraţi în poliţie, ar trebui să aveţi propria imagine de ansambulu asupra sistemului poliţienesc.

Mă rezum la a spune ceea ce cunosc nemijlocit şi n-aş dori să-mi exprim părerea faţă de lucruri pe care nu le-am cunoscut nemijlocit sau care nu au la bază elemente concrete pe care le-aş fi perceput eu.

CV Valentin Condrutz

Comisarul şef Valentin Dorin Condruz este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ Bucureşti. Şi-a început activitatea poliţienască în anul 2000, ca ofiţer operativ în cadrul Biroului pentru Combaterea Infracţiunilor Economico - Financiare, la Brăila. A fost şeful Poliţiei Oraşului Ianca, iar apoi inspector şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Brăila. Din 1 octombrie 2016, este şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa.

Citiţi şi:

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“

Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite