Viaţă mai puţin obişnuită de pensionar în România: se împrumută la bancă şi merge în Tenerife doar ca să joace cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentina Renţa, o pensionară sexagenară din Slobozia, judeţul Ialomiţa, alungă plictiseala jucând bridge. De doi ani, participă la maratoanele de bridge organizate de clubul exclusivist „Grand Slam Tenerife sur Bridge“, tocmai în Insulele Canare.

Pensionară de mai bine de 10 ani, Valentina Renţa, o fostă ingineră chimistă din Slobozia, îşi trăieşte bătrâneţile profitând de o pasiune pe care o are din tinereţe şi, de fiecare dată când are ocazia, joacă bridge. Să tot fie vreo 42 de ani de când Valentina Renţa a intrat prima oară în contact cu jucători de bridge adevăraţi.

„Este un joc minunat care dezvoltă imaginaţia şi-ţi pune mintea la încercare. Te face să gândeşti, să analizezi şi să îţi dai seama mult mai bine ce se petrece în jurul tău“, explică pe îndelete Valentina Renţa principalele atuuri ale acestui joc de cărţi.

ALĂTURI DE CARTOFORII PROFESIONIŞTI
Acasă, la Slobozia, pasionaţii de bridge sunt greu de găsit, aşa că Valentina Renţa îşi face bagajele şi pleacă în străinătate. De doi ani, participă la jocuri de brigde în cadrul „Grand Slam Tenerife sur Bridge“, un club de profil, deschis de nişte italieni în Tenerife. Valentina Renţa stă în Tenerife în jur de două săptămâni, iar pentru această excursie extravagantă se împrumută la bancă.

„Am aflat de pe internet despre ce se petrece în Tenerife şi am zis să mă înscriu şi eu. Mi-a plăcut foarte mult prima dată, am fost anul trecut şi voi merge şi anul acesta, în toamnă“, mărturiseşte femeia pasionată de bridge. Ca orice club exclusivist care se respectă, li se impune jucătorilor ca pe toată durata şederii să nu vorbească şi să stea relaxaţi la mese. Cei care încalcă regulamentul sunt descalificaţi şi trimişi acasă. „Nimeni nu are voie să vorbească cu partenerul său. Totul se face prin semne. Cei care rostesc vreun cuvânt pe toată durata unei partide sunt daţi afară din joc imediat. Mulţi au plecat acasă pe motivul ăsta“, susţine jucătoarea.


Valentina Renţa, îmbrăcată în ie, la întâlnirea pasionaţilor de bridge, în Tenerife. FOTO: Arhivă personală

Iniţiat în urmă cu 11 ani, clubul din Tenerife a devenit o tradiţie în rândul jucătorilor profesionişti de bridge din întreaga lume şi îşi începe activitatea în luna octombrie a fiecărui an şi o încheie în aprilie, anul următor. În cele şapte luni cât este deschis, clubul cartoforilor din Tenerife organizează non-stop partide între jucători. Dintr-o sacoşă pe care o are la îndemână, Valentina Renţa arată câteva poze din timpul primei sale vizite în Tenerife. Concentrată, jucătoarea este surprinsă la o masă alături de alţi jucători, în timp ce împărţea cărţile. Într-un clasament al clubului internaţional de bridge, la prima participare, ca urmare a partidelor disputate, Valentina Renţa s-a clasat pe poziţia cu numărul 100 din peste 2.000 de participanţi.

ÎNTÂLNIREA CU GIGANTUL BELLADONNA
Valentina Renţa a început să cocheteze timid cu jocul de bridge în clasa a XI-a, când una dintre verişoarele ei a invitat-o la un concurs internaţional organizat la Sala Palatului din Bucureşti. „Eram foarte tânără, dar verişoara mea juca bridge regulat. Ţin minte că la campionatul la care eu am asistat a venit Giorgio Belladonna în persoană (n. r. – Giorgio Belladonna este cel mai mare jucător de bridge al tuturor timpurilor. Component al echipei naţionale de brigde a Italiei, a reuşit să devină de 16 ori campion mondial). Am rămas impresionată de ce am văzut acolo şi am zis că trebuie să mă apuc şi eu de acest joc“, îşi aminteşte jucătoarea de bridge din Slobozia.

Din dragoste pentru cărţile de joc, ea a continuat să joace bridge chiar şi după ce comuniştii l-au interzis, între 1984 şi 1989. „Bridge-ul a fost considerat ilegal în timpul unui turneu desfăşurat prin anii ’80, în Poiana Braşov. Un grangur de la Partid a trecut pe acolo şi a reclamat că i-a văzut pe jucători cu plicuri pe masă, iar în plicuri erau ascunşi bani. Membrul de partid a spus că acolo se pregătea o mişcare reacţionară şi că jucătorii erau, în realitate, nişte reacţionari“, povesteşte Valentina Renţa. Chiar şi aşa, ea a continuat să joace, la fel ca şi toţi ceilalţi apropiaţi ai săi. Partidele se desfăşurau în secret şi, din fericire, nimeni din grupul său de jucători nu a fost vreodată prins.

SINGURA JUCĂTOARE DIN JUDEŢ
Sexagenara Valentina Renţa este, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Române de Bridge, singura jucătoare profesionistă din judeţ. „Erau mai mulţi, dar s-au lăsat. Doamna Renţa a rămas totuşi să ducă tradiţia. Este un jucător cu rezultate mulţumitoare“, confirmă Marius Octavian Georgescu, secretarul general al Federaţiei Române de Bridge.

image


Întâlnirea jucătorilor de bridge, adunaţi în Tenerife în urmă cu doi ani. FOTO: Arhivă personală

Până în urmă cu patru ani, numărul jucătorilor profesionişti de bridge din Ialomiţa era mult mai mare. Aveau chiar şi un club al lor, denumit „Asociaţia Clubul de Bridge Slobozia“, în incinta Centrului Cultural „Ionel Perlea“ din Slobozia, condus de Valentina Renţa. Însă, în primăvara aceasta, Valentina Renţa a luat decizia să-l desfiinţeze din cauza numărului tot mai scăzut de membri.

„Rămăsesem foarte puţini şi nu avea rost să-l mai ţinem. Plăteam chirie inutil, aşa că prin primăvară am luat decizia de a-l desfiinţa. Oamenii nu mai aveau chef să joace, nu mai aveau spor“, mărturiseşte Valentina Renţa. Singurele partide de bridge la care pensionara mai participă în oraş sunt cele pe care le organizează ad-hoc alături de trei jucători veterani ca şi ea, din Bucureşti. Se strâng în serile de sâmbătă în apartamentul ei şi încing câte o partidă de bridge.

De cele mai multe ori, jocul se încheie spre ivirea zorilor, la fel ca-n tinereţile cartoforilor de vârsta a treia. „Am rămas bună prietenă cu nişte jucători cunoscuţi de Federaţie. Vin la mine sâmbăta, când timpul le permite, şi jucăm bridge. Se întâmplă să fie de două sau de trei ori pe lună“, mărturiseşte Valentina Renţa. În rest, are parte de partide mai serioase în cadrul campionatelor naţionale, pe care le organizează Federaţia.

Anul trecut, de exemplu, a participat la Campionatul Naţional de Bridge, organizat pe litoral, în staţiunea Mamaia, unde s-a clasat pe locul 43 din peste 200 de participanţi. „A fost o competiţie strânsă. Eu sunt bucuroasă de locul pe care l-am obţinut. Să fii între primii 50 de jucători ai ţării înseamnă ceva. Important nu e să câştigi, ci să participi şi să înveţi ceva de la ceilalţi“, adaugă
pensionara. 

image

LECŢIA DE BRIDGE 

La o terasă din Slobozia, doamna Valentina Renţa scoate din poşetă un pachet de cărţi şi începe să explice principalele reguli ale jocului. Amestecă teancul de cărţi cu migală, pentru a ne convinge că nu sunt măsluite, iar apoi explică: „Regulile după care se joacă nu sunt deloc foarte complicate. Ceea ce trebuie să ştiţi este că bridge-ul este un joc care provine din whist“. Jocul de bridge se face cu 52 de cărţi împărţite între patru jucători, aşezaţi la masă astfel încât să formeze echipe denumite „axe“. „Jucătorii organizează o licitaţie, apoi fac o convenţie ce poartă numele de «contracte», urmând să treacă la jocul de levată. Levata începe imediat după ce contractul a fost declarat de fiecare participant. Ca să înveţi foarte bine jocul acesta trebuie să studiezi foarte mult individual. Nimic nu se face fără muncă în particular“, explică Valentina Renţa.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite