VIDEO Doina şi Ion Aldea Teodorovici, comemoraţi la locul accidentului fatal. Artiştii basarabeni au pierit, dar muzica lor patriotică este nemuritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina şi Ion Aldea Teodorovici Sursa Facebook Ion & Doina Aldea Teodorovici
Doina şi Ion Aldea Teodorovici Sursa Facebook Ion & Doina Aldea Teodorovici

Doina şi Ion Aldea Teorodovici, iubiţii muzicieni basarabeni, au fost comemoraţi la 27 ani de la tragica lor dispariţie din 30 octombrie 1992, într-un accident rutier pe o şosea din România.

Unioniştii de la BUN (Blocul Unităţii Naţionale) au fost la monumentul funerar ridicat în locul unde soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici au fost ucişi într-un accident rutier, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, la Coşereni, Ialomiţa. Ei au aprins candele, lumânări şi fumigene, depunând flori în memoria celor doi muzicieni pe care îi consideră martirii neamului. 

Unioniştii au mers apoi la Chişinău, la monumentul şi la mormântul artiştilor basarabeni, iar seara au pornit în marş până la statuia lui Ştefan cel Mare din centrul oraşului.

„Am depus flori la monumentul soţilor Aldea - Teodorovici şi am aprins o lumânare la mormântul lui Ion şi Doina din cimitirul central din Chişinău. Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a cinsti memoria regretaţilor patrioţi, veşnic vii în inimile noastre, este să le continuăm crezul, cauza reîntregirii - adevărată moştenire lăsată nouă pe care avem obligaţia să o realizăm“, au afirmat tinerii de la BUN. 

GALERIE FOTO DE LA COMEMORARE

Doina şi Ion Aldea Teodorovici, „două inimi gemene“, împreună cu poetul Grigore Vieru, se aflau în prima linie a patriotismului românesc în Basarabia. În noaptea fatidică, ei au plecat de la Bucureşti spre Chişinău, iar la nici 50 kilometri de Capitală, şoferul Vasile Koudalb a aţipit la volan, maşina şi-a pierdut direcţia, iar încercarea de a o redresa a făcut-o să intre în copac. Autoturismul, un Opel Omega cu număr de Republica Moldova, s-a izbit cu o viteză de 128 km/h de copac, distrugându-şi partea din stânga. Aici se aflau, pe banchetă, soţii Teodorovici. 

El a murit pe loc, ea în drum spre spitalul din Bucureşti. Al patrulea ocupant al maşinii, Alexandre Chakounov, a scăpat cu viaţă, la fel şi şoferul. 

Opinia publică de pe ambele maluri ale Prutului este convinsă că artiştii basarabeni au fost asasinaţi din cauza militantismului lor ardent pentru Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă şi pentru introducerea limbii române şi a alfabetului latin în Moldova. 

Ion Aldea Teodorovici era născut la 7 aprilie 1954, la Leova. Era băiat de preot şi a rămas orfan de tată de la 10 ani (aşa cum avea să se întâmple cu fiul său Cristofor, mai târziu). A absolvit Conservatorul şi compunea şlagăre pentru interpreţii din Republica Moldova. 

Doina Aldea Teodorovici, născută Marin, văzuse lumina zilei la 15 noiembrie 1958, la Chişinău. Ea era profesoară de literatură universală. Cei doi s-au căsătorit în 1981 şi tot atunci au început să apară pe scenă împreună. Anul următor, la 5 august 1982, a venit pe lume fiul lor, Cristofor, care a primit numele bunicului patern. 

Cristofor avea numai 10 ani când şi-a pierdut părinţii. Acum, el este un muzician apreciat, continuă cariera părinţilor şi are o orchestră renumită, Orchestra Aldea Teodorovici, în Republica Moldova ducând mai departe faima şi munca părinţilor săi.

Cântecele soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici au rămas printre cele mai frumoase şi emoţionante melodii ale naţiunii române. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum s-a petrecut tragedia în care au murit Doina şi Ion Aldea Teodorovici, cei mai iubiţi români din Basarabia. Accidentul de la Coşereni din 30 octombrie 1992

Şi-au găsit sfârşitul pe „şoseaua morţii“ din Bărăgan. Tragediile în care şi-au pierdut viaţa Laura Stoica şi soţii Ion Aldea Teodorovici

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite