Slobozia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Ministrul Monica Anisie, criticată că a muştruluit o învăţătoare în faţa elevilor. FSLI: Pedagogic nu se face aşa!

3
18 Jan 2020 11:24:17
Autor: Ionela Stănilă
Monica Anisie, în control neanunţat la o şcoală din judeţul Ialomiţa FOTO Facebook/FSLI
Monica Anisie, în control neanunţat la o şcoală din judeţul Ialomiţa FOTO Facebook/FSLI

Ecouri venite din partea sindicatelor după controalele neanunţate ale ministrului Educaţiei în mai multe şcoli. Reacţie vine ca urmare a criticilor aduse de Monica Anisie unei învăţătoare care ar fi ţipat la elevi. Demnitarul a intrat într-o sală de clasă, în timpul orei, la o şcoală din judeţul Ialomiţa, după ce a auzit de pe hol un ton ridicat.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI) a transmis un comunicat de presă referitoar la această situaţie, având în vedere indignarea cadrelor didactice din România, care "s-au simţit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învăţătoare şi au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în faţa opiniei publice. Pedagogic nu se face aşa! Chiar dacă doamna învăţătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuţie cu acest cadru didactic, după terminarea orei şi nu în faţa elevilor". 
 
Redăm integral comunicatul FSLI:
 
Controalele din şcoli realizate de ministrul Educaţiei şi Cercetării trebuie să respecte legea, dincolo de intenţia bună a acestor verificări!
 
Zilele trecute ministrul Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnalişti, două unităţi de învăţământ din judeţul Ialomiţa, pentru a vedea cu ce greutăţi se confruntă învăţământul românesc. Controalele au căpătat forma unor “descinderi”, fără să fie respectate condiţiile legii, ceea ce a transformat o intenţie bună a ministrului, într-un act care a provocat nemulţumiri mari în rândul colegilor noştri, după ce o învăţătoare a fost umilită în faţa copiilor şi a camerelor de filmat. Credem că în urma acestor controale trebuie văzută realitatea educaţiei din România, în ansamblu: şcolile sunt lipsite de condiţii optime pentru desfăşurarea actului educativ, iar cei care au de suferit sunt atât elevii, cât şi cadrele didactice.
 
În data de 14 ianuarie ministrul Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Anisie, însoţită de reprezentanţi ai mass media, a vizitat două unităţi de învăţământ din judeţul Ialomiţa, obiectivul principal fiind, conform celor afirmate de doamna ministru, de a vedea la faţa locului o parte a problemelor cu care se confruntă învăţământul din România.
Aşa a aflat că cele două unităţi de învăţământ au toalete în curtea şcolii, nu au pază, numărul îngrijitoarelor este insuficient, iar naveta cadrelor didactice nu este decontată, fiind şi cazuri în care costurile navetei ajung şi la 800 de lei. Este de apreciat faptul că doamna ministru a luat legătura şi cu primarii acelor localităţi, solicitându-le să urgenteze construcţia acestor toalete şi să găsească bani pentru a se deconta naveta cadrelor didactice. Problemele găsite în teren, în urma controalelor, sunt lucruri semnalate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constant, de ani de zile, însă au fost ignorate. Situaţia din şcoli este efectul costului standard, indicator care este groparul învăţământului românesc. Toate aceste lipsuri din unităţile de învăţământ sunt consecinţele subfinanţării crase!
Descinderea ministrului educaţiei în sala de clasă, argumentată de faptul că a auzit-o pe doamna învăţătoare ţipând la un elev şi muştruluirea acesteia în faţa elevilor şi a camerelor de filmat a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice şi nu numai. Asta pentru că multe cadre didactice din România s-au simţit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învăţătoare şi au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în faţa opiniei publice. Pedagogic nu se face aşa! Chiar dacă doamna învăţătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuţie cu acest cadru didactic, după terminarea orei şi nu în faţa elevilor. Ceea ce trebuie şă ştie şi să respecte cei care fac astfel de controale în unităţile de învăţământ, fie că sunt inspectori şcolari, inspectori şcolari generali sau miniştri este că, în conformitate cu prevederile art. 272 din Legea educaţiei naţionale:
 
(1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică;
(3)Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.
 
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu sprijină nicio formă de derapaj în unităţile de învăţământ, fie că acesta este făcut de un cadru didactic la ore, fie că este realizat de un ministru aflat într-un control. Legea trebuie respectată de toată lumea. În plus, aşteptăm din partea ministrului Educaţiei şi Cercetării un rezultat public al acestor verificări care vor avea loc şi în alte unităţi şcolare, dar şi măsuri concrete de rezolvare a problemelor cu care se confruntă educaţia din România. Altfel, nu vrem să rămânem doar cu imaginea unui “spectacol” prezentat jurnaliştilor.
 
"Este de apreciat faptul că ministrul Educaţiei este preocupat de ce se întâmplă în şcolile din România şi vrea să vadă pe viu realităţile din acestea. Poate aşa va avea argumente să bată cu pumnul în masa Guvernului României şi să atragă atenţia că educaţia are nevoie de fonduri suplimentare şi că acest cost standard subdimensionat distruge acest domeniu atât de important. Însă, doamna ministru nu trebuie să uite că orice control sau inspecţie într-o unitate de învăţământ trebuie să se facă respectând nişte reguli stabilite prin lege. Altfel, există riscul major ca o bună intenţie avută în vedere când se face un asemenea control, să se transforme într-un eşec. Am convingerea că, pe viitor, astfel de lucruri nu se vor mai repeta, iar verificările vor scoate la suprafaţă problemele în ansamblul lor", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

pandia theodor
18.01.2020, 14:33:02

Bineinteles cä ministrul a gresit cind a criticat invätätoarea , trebuia so premize neaparat, s-au poate cel mai bine ar fi fost ca in urmätoarea jumätate de orä sä fie chematä in biroul directorului unde un avocat sä-i inmineze plicul albastru pentru serviciile in scoalä.

Alexandru Preda
19.01.2020, 16:15:41

După "dreptatea" dvs, chiar ar trebui sa vi se ia copilul de către stat dacă țipați cumva la acesta, cedând psihic la fițele noilor generații.

Hategan Marius
19.01.2020, 10:33:14

Controalele au căpătat forma unor “descinderi”, fără să fie respectate condiţiile legii,....doamna ministru nu avea mandat,sau care-s conditiile legii ?

+1 (1 vot)