„Vultur la vânătoare de copii”, o fotografie premiată cu Pulitzer considerată un simbol al lumii a treia în urmă cu două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizată în Sudan cu 20 de ani în urmă, povestea acestei fotografii este învăluită într-un mister. Deşi a primit un premiu Pulitzer, autorul imaginii a fost criticat pentru că a realizat-o şi s-a sinucis. Totuşi, sinistraţii din tabăra unde au fost făcută poză au beneficiat de mai mult sprijin internaţional.

În 1994, fotograful Kevin Carter şoca lumea cu o fotografie. Aflat într-o tabără de refugiaţi instalată în statul Ayod, Sudan, el a surprins într-o poză imaginea unui copil malnutrit, care stătea întins ghemuit la pământ, în timp ce un vultur mare intenţiona să-l atace. 

Fotografia a fost realizată în urma intenţiei autorului de a trage un semnal de alarmă cu privire la foametea şi situaţia dezastruoasă în care se afla Sudanul, ţară zguduită de multe războaie, în urmă cu două decenii.

Fotografie de Pulitzer

Imediat după ce a realizat poza, Carter a trimis-o ziarului american „New York Times”. La două zile după ce a fost publicată, imaginea copilului din tabăra de refugiaţi care era să fie ucis de un vultur a făcut înconjurul lumii. Ea a împărţit mapamondul în două tabere.

Mulţi au considerat-o un simbol al lumii a treia şi al capitalismului, însă şi mai mulţi au fost cei care i-au criticat gestul fotografului. Kevin Carter a fost blamat de milioane de voci pentru că în loc să sprijine acel copil, el a profitat de situaţia lui catastrofală pentru a realiza o poză. Faţă de reacţiile dure, Carter ar fi declarat, după cum prezintă site-ul cyd.ro, : „Este cel mai important premiu din cariera mea, dar nu sunt mândru de asta! Cu toate ca nu ajută, îmi pare rău pentru tot! Aş dori să-mi dau viaţa mea pentru a o salva pe cea a copilului dar acum numai pot!„.

Fotograful Kevin Carter FOTO: eyeswideshut.ro

image

Necontenitele critici şi-au pus amprenta destul de dur asupra personalităţii fotografului. Din cauza reacţiilor dure care planau asupra sa, el a devenit dependent de droguri, iar viaţa sa liniştită s-a transformat într-un calvar. Scurt timp după primirea premiului Pulitzer, Kevin Carter şi-a luat viaţa, apropiaţii din jurul său explicând gestul prin remuşcările autorului.

Anchetă în jurul fotografiei

În schimb, în jurul fotografiei au fost create numeroase supoziţii care precizau faptul că acel copil era mort în momentul în care autorul a folosit aparatul foto. Plecând de la aceste suspiciuni a fost declanşată o amplă anchetă, care a demonstrat faptul că tabăra de refugiaţi în care se afla copilul se afla sub protecţia unui ONG francez fiindu-i stabilită şi identitatea copilului. Era vorba despre un băieţel pe numele Kong Nyong.

Copilul nu era însă mort, el supravieţuind până în 2008, când a murit de febră galbenă. Dincolo de aspectele negative, fotografia lui Carter a reuşit însă să schimbe radical soarta refugiaţilor sudanezi. Mai multe organisme internaţionale au donat ani buni medicamente şi au făcut eforturi pentru a le îmbunătăţii condiţiile de trai.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite