Suceava

articolul anterior articolul urmator

Îmblânzitorul de cerbi. Cum a reuşit un bărbat care locuieşte în vârf de munte să amenajeze o poiană vizitată de turişti din toată lumea

6
10 Mar 2019 09:45:25
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Facebook/ Mircea Păcuraru
FOTO: Facebook/ Mircea Păcuraru

Un bărbat din judeţul Suceava creşte cerbi şi ciute într-un ţarc care se întinde pe câteva hectare. Mircea Păcuraru iubeşte animalele, aşa că a decis să le aducă mai aproape de oameni. Cerbii săi, crescuţi de pui în vârf de munte, mănâncă din mâna celor care vin să îi vadă.

Satul Dârmoxa se află în oraşul Broşteni al judeţului Suceava, o zonă foarte frumoasă din Bucovina. Mica localitate este înconjurată de munţi, de brazi şi de animale sălbatice. Aici a crescut Mircea Păcuraru, cunoscut drept „îmblânzitorul de cerbi”.

Şi-a căpătat porecla pentru că în urmă cu trei ani a decis să îşi facă propria crescătorie de cervide, într-o zonă destul de izolată de restul satului. În „Poiana Cerbilor”, Mircea Păcuraru nu mai are vecini. Locuieşte doar el şi familia lui, din care, dincolo de soţie şi copii, mai fac parte opt cerbi şi ciute. 

Înainte să aducă cerbii acasă, Mircea Păcuraru s-a interesat la Primăria Broşteni dacă are voie să crească animalele sălbatice în gospodărie. A respectat condiţiile legale. Şi-a făcut un ţarc uriaş, care se întindea pe câteva hectare, pentru care a obţinut o autorizaţie de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Apoi s-a dus la Sibiu, de unde a cumpărat patru pui de cerbi, de la o crescătorie autorizată. I-a adus acasă şi i-a înregistrat la primărie. „Ţarcul era mare şi nu apucam să văd cerbii”, ne-a spus Mircea Păcuraru. Bărbatul a mai micşorat spaţiul în care stau animăluţele, dar le-a lăsat loc suficient ca să zburde între brazi.

Acum are patru ciute şi patru cerbi. Frumoasele cervide au propria lor pagină de Facebook, pe care a făcut-o Mircea Păcuraru pentru ca oamenii să le poată admira. Atraşi de poze, mulţi iubitori de animale nu s-au putut abţine şi au bătut drumul până la Dârmoxa ca să le vadă şi să le hrănească din mână. Ciuta Monica este prima care îi întâmpină pe vizitatori, pentru că este cea mai blândă. „Le-am dat nume. Ionel, Bambi, Barbunc, Monica, Olguţa”, ne-a spus crescătorul de cerbi.

Bărbatul are însă şi un regret. Din cauza drumurilor pline de gropi, accesul spre Dârmoxa se face cu dificultate. „Ar fi venit şi mai mulţi vizitatori, dacă drumurile erau bune”, a conchis Mircea Păcuraru. Nu există taxă de vizitare pentru „Poiana cerbilor“.

 

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Alexandru Preda
10.03.2019, 11:02:43

Îl ajuta vreun ONG cu fonduri? Costa enorm întreținerea și asistenta a opt animale.

+2 (4 voturi)
Clementina Astrahan
10.03.2019, 12:21:26

Cate friptane vad io acolo, yummy yummy!!!

0 (2 voturi)
foarte atent
10.03.2019, 12:13:58

se joaca cu focul...daca vreun turist pateste ceva, pe el scrie puscarie ! nu cred ca exista autorizatie pentru asa ceva...si la Gradina Zoologica animalele stau inchise, nu ai tu acces sa pipai cornul !!

+1 (3 voturi)
ion ion
10.03.2019, 12:38:25

cand intra in calduri nu e periculos cu atatia cerbi ? daca era unul la patru ciute, era mai bine.

+3 (3 voturi)
Clementina Astrahan
10.03.2019, 13:28:04

Ce tocanitza de cartofi ar iesi de acolo, yummy yummy!!!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)